Thursday, 2 October 2014

Υπό όρους η αγορά ABS από Ελλάδα και Κύπρο

Υπό όρους η αγορά ABS από Ελλάδα και Κύπρο

Στα μέσα του Οκτωβρίου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων και μερικές εβδομάδες αργότερα θα αρχίσει η υλοποίηση του προγράμματος αγοράς ABS, ανακοίνωσε σήμερα ο Μάριο Ντράγκι.
Όπως υπογράμμισε σήμερα στην Νάπολη της Ιταλίας, μετά το πέρας του ΔΣ της ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι, το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια τουλάχιστον δύο ετών, απέφυγε ωστόσο να ανακοινώσει συγκεκριμένο νούμερο για το ύψος των αγορών, επικαλούμενος τις δυσκολίες που συνεπάγεται η αλληλεπίδραση των τριών προγραμμάτων: ABS, καλυμμένα ομόλογα και πράξεις αναχρηματοδότησης. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο συνολικό όγκος των προγραμμάτων δεν θα υπερβεί το ένα τρισ. ευρώ. «Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που λαμβάνουμε θα φέρουν αισθητά αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αγορά κρατικών ομολόγων ενόψει των αποπληθωριστικών πιέσεων. Το ΔΣ συμφώνησε ομόφωνα στην άποψη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα «εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο», είπε ο Μάριο Ντράγκι. «Με τον τρόπο αυτόν συντηρείται η ιδέα ενός μεγαλεπήβολου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων», σχολίασε ο οικονομικός αναλυτής Γιαν Χολτχούζεν από την DZ Bank.
«Χωρίς πρόγραμμα δεν θα γίνονται αγορές»
Ο Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε Γαλλία και Ιταλία να τηρήσουν τους κανόνες
Ο Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε Γαλλία και Ιταλία να τηρήσουν τους κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας
Στα νέα προγράμματα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων ABS (asset backed securities), περιλαμβάνονται η Ελλάδα και η Κύπρος, επισήμανε κατόπιν σχετικής ερώτησης ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης. «Αποφασίσαμε να περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα χώρες με αξιολόγηση χαμηλότερη από το επίπεδο του ΒΒΒ-, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι, διευκρινίζοντας ότι οι χώρες αυτές θα πρέπει να είναι ενταγμένες ένα επίσημο πρόγραμμα της ΕΕ. «Χωρίς πρόγραμμα δεν θα γίνονται αγορές», είπε σε άλλο σημείο ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Ο Μάριο Ντράγκι απηύθυνε εκ νέου προειδοποίηση στη Γαλλία και την Ιταλία να τηρήσουν τους κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας. «Αυτό θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στα σχέδια των προϋπολογισμών για το 2015, τα οποία θα καταθέσουν οι κυβερνήσεις», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Πάντως, αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, διατήρησε τα επιτόκια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά την αιφνιδιαστική μείωση σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο του προηγούμενου μήνα. Το Δ.Σ. της «ευρωτράπεζας» αφήνει αμετάβλητο στο 0,05% το επιτόκιο πράξεων κύριας χρηματοδότησης και στο 0,30% το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης. Επίσης, διατηρείται το αρνητικό επιτόκιο -0,20% της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων.
Απογοήτευση από τις αγορές-Κριτική από τον Ζιν
Σφοδρή επίθεση στις αποφάσεις της ΕΚΤ εξαπέλυσε ο γερμανός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν
Σφοδρή επίθεση στις αποφάσεις της ΕΚΤ εξαπέλυσε ο γερμανός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν
Οι αγορές αντέδρασαν με απογοήτευση στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, με τον DAX να σημειώνει πτώση κατά 1% κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του Ντράγκι. «Στην αγορά σημειώνεται κάποια απογοήτευση, καθώς μετά το τολμηρό βήμα του Σεπτεμβρίου, δεν ακολούθησε κάτι ανάλογο σήμερα», σχολίασε η αναλύτρια της HSBC, Γιάνα Μάιερ. Παρδέχεται, ωστόσο, ότι ο Ντράγκι «άφησε την πόρτα ανοιχτή για περαιτέρω μέτρα». Ο Τζέρεμι Μπατστόουν-Καρ από την Charles Stanley παρατήρησε ότι οι αγορές χρεογράφων που ανακοίνωσε ο Ντράγκι «είναι μικρομέτρα που δεν αποσκοπούν στην αναζωογόνηση της χορήγησης πιστώσεων, αλλά στην διάσωση τραπεζών που δεν πέρασαν με επιτυχία τα στρες τεστ».
Τέλος, σφοδρή επίθεση στις αποφάσεις της ΕΚΤ εξαπέλυσε ο γερμανός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν, υπογραμμίζοντας ότι το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ινστιτούτο της ευρωζώνης «είναι διατεθειμένο να αγοράσει σκουπίδια αυξάνοντας έτσι την επιβάρυνση των φορολογουμένων, σε περίπτωση αθέτησης πληρωμών». Ο Ζιν καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να αναλάβει δράση προκειμένου να αντιμετωπίσει την πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ. «Μολονότι η ΕΚΤ επαναλαμβάνει ακούραστα το αντίθετο, ασκεί μια δημοσιονομική πολιτική διάσωσης χωρών, για την οποία θα έπρεπε να έχει εξουσιοδοτηθεί από τις ευρωπαϊκές συνθήκες…Η Ομοσπονδιακή Γερμανία είναι υποχρεωμένη να αναλάβει δράση ενάντια σε αυτή την πολιτική», τόνισε ο γερμανός οικονομολόγος και πολέμιος των προγραμμάτων διάσωσης των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.
Σταμάτης Ασημένιος, dpa, Reuters   dw de

No comments:

Post a Comment