Tuesday, 7 October 2014

«Απομονωμένος» στη Σιβηρία σβήνει κεράκια ο Πούτιν

«Απομονωμένος» στη Σιβηρία σβήνει κεράκια ο Πούτιν

Συγκέντρωση προς τιμήν του στην Τσετσενία, έκθεση πινάκων που τον αναπαριστούν ως "Ηρακλή" που φέρνει σε πέρας τους δώδεκα άθλους, βίντεο με παιδιά που τον υμνούν. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν γιορτάζει σήμερα τα 62α γενέθλιά του στη σιβηριανή τάιγκα, μακριά από όλες αυτές τις εκδηλώσεις λατρείας που του επιφυλάσσουν οι οπαδοί του.

«Απομονωμένος» στη Σιβηρία σβήνει κεράκια ο Πούτιν
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Ντμίτρι Πεσκόφ, είναι η πρώτη φορά που ο Ρώσος πρόεδρος δίνει στον εαυτό του...ρεπό την ημέρα των γενεθλίων του.
Ωστόσο ο Πούτιν δεν βρίσκεται στο Κρεμλίνο ούτε στην κατοικία του στο Σότσι στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους βρίσκεται κάπου στη σιβηριανή τάιγκα (μεγάλες εκτάσεις με δάση κωνοφόρων), "300 ή 400 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο χωριό".
Άραγε βρίσκεται εκεί για να ψαρέψει ή να κυνηγήσει, όπως του αρέσει να κάνει; "Για να αναπαυθεί", διευκρίνισε απλώς ο Πεσκόφ, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα "Κομσομόλσκαγια Πράβντα".
Προς το παρόν, το Κρεμλίνο δεν έχει δημοσιοποιήσει ούτε φωτογραφίες ούτε εικόνες από την "ανάπαυση" του προέδρου.
Όμως στη Μόσχα, στο Γκρόζνι ή στα κοινωνικά δίκτυα, τα συγχαρητήρια στον αρχηγό του κράτους αφθονούν. Δεν πρόκειται για κάτι καινούριο και ο Βλαντίμιρ Πούτιν χρειάσθηκε πολλές φορές να αμυνθεί έναντι κατηγοριών, κυρίως στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, για προσωπολατρεία όταν είχαν κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα τραγούδια ή ημερολόγια προς τιμήν του.
«Απομονωμένος» στη Σιβηρία σβήνει κεράκια ο Πούτιν
Η ουκρανική κρίση, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει ανεβάσει στα ύψη τη δημοτικότητά του (πάνω από 85% θετικές γνώμες), και κυρίως η προσάρτηση της Κριμαίας το Μάρτιο, έχουν αυξήσει φέτος τις εκδηλώσεις υποστήριξης ή "αγάπης" προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
"Αυτή η ήπια και μεταμοντέρνα μορφή προσωπολατρείας διαρκεί εδώ και δέκα χρόνια", συνοψίζει ο Σεργκέι Μεντβέντεφ, πολιτειολόγος στην Ανώτατη Σχολή Οικονομίας της Μόσχας.
"Είναι μια λατρεία που ξεκινάει από κάτω και την οποία η κορυφή δεν εμποδίζει" να εκφρασθεί, υπογραμμίζει ο Μεντβέντεφ, επισημαίνοντας μια επιστροφή "σοβιετικών αρχετύπων" και ένα "φαινόμενο συλλογικής ψύχωσης".
Στο Γκρόζνι, την πρωτεύουσα της Τσετσενίας που διοικεί με σιδηρά πυγμή ο πρόεδρος Ραμζάν Καντίροφ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, μέχρι 100.000 σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν τα γενέθλια του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Πορτρέτα του προέδρου υπάρχουν παντού και ακούγονται συνθήματα για τη δόξα της Ρωσίας και της Τσετσενίας, ενώ πρόκειται να ακολουθήσει μια συναυλία.
Στη Μόσχα, μια έκθεση παρουσιάζεται με τη μορφή ζωγραφικών απεικονίσεων των "δώδεκα άθλων του Πούτιν", σε αναφορά στα κατορθώματα του ημίθεου Ηρακλή.
Ο Πούτιν στραγγαλίζει έναν τρομοκράτη ή αντιμετωπίζει με ξίφος και ασπίδα τη Λερναία Ύδρα, τα κεφάλια της οποίας -Ευρωπαϊκή Ένωση, Καναδάς ή Ιαπωνία- φτύνουν "κυρώσεις".
Όλα τα "κατορθώματα" του προέδρου στη Ρωσία και στη διεθνή σκηνή αναπαρίστανται στην έκθεση αυτή. Μέχρι και την προσάρτηση της Κριμαίας, η οποία αναπαρίσταται ως ένας Μινώταυρος τον οποίο ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποτάσσει και επαναφέρει στη Ρωσία.
Όσο για τον πιο τελευταίο άθλο του Πούτιν-Ηρακλή, αυτός είναι και ο δυσκολότερος: η κάθοδος στην Κόλαση και η συνάντηση με τον Κέρβερο, τον σκύλο με τα τρία κεφάλια, μια αλληγορία για τις ΗΠΑ.
Πέρα από την έκθεση αυτή και τα πολλά μπλουζάκια με τη φωτογραφία του αρχηγού του κράτους ή με χιουμοριστικά συνθήματα που απαντούν στις δυτικές κυρώσεις, πολλοί ηγέτες πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, κυρίως ο Λευκορώσος Αλεξάντρ Λουκασένκο και ο Αζέρος Ιλάμ Αλίεφ, καθώς και ο Ορθόδοξος Πατριάρχης Κύριλλος, απηύθυναν συγχαρητήρια μηνύματα.
Στο ίντερνετ, η αγάπη και το μίσος για τον πρόεδρο συνυπάρχουν.
Οι υπεύθυνοι μιας παιδικής χορωδίας της Αγίας Πετρούπολης, γενέτειρας του προέδρου, ανήρτησαν έτσι ένα μακροσκελές βίντεο στο οποίο εγκωμιάζουν την "καλή καρδιά" του "ενός και μοναδικού" Βλαντίμιρ Πούτιν, προέδρου της Ρωσίας.
Άλλοι, λιγότερο καλοπροαίρετοι έναντι του αρχηγού του κράτους, υπενθυμίζουν πως το προσδόκιμο ζωής στη Ρωσία είναι τα 62 έτη (στην πραγματικότητα είναι 65,8) όσο δηλαδή και η ηλικία του προέδρου.  ethnos

No comments:

Post a Comment