Η συνάντηση με τη Λαγκάρντ για την αίτηση διαζυγίου
Η πορεία εξόδου από το μνημόνιο που έχει χαράξει η ελληνική κυβέρνηση περνά από το γραφείο της κ. Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.
Εκεί είναι προγραμματισμένο να βρεθούν σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου.
Η ελληνική αποστολή σύμφωνα με πληροφορίες θα αναλύσει στην επικεφαλής του ΔΝΤ το σχέδιο για απεμπλοκή από το μνημόνιο και κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των επόμενων ετών από τις αγορές χωρίς τη συνδρομή του Ταμείου αλλά και της Ευρωζώνης.
Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην... επόμενη ημέρα και το μοντέλο επιτήρησης που θα υιοθετηθεί εντός του 2015.
Βέβαια η Αθήνα έχει ήδη λάβει σαφή μηνύματα τόσο από τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι όσο και από την κ. Λαγκάρντ πως η Ελλάδα θα χρειαστεί «χείρα βοηθείας» για να τα καταφέρει σε ένα ρευστό οικονομικό περιβάλλον. Επί της ουσίας οι εταίροι μας δεν απορρίπτουν το ελληνικό αίτημα για αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, πιέζουν όμως όπως πιστοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες να δεχθεί η κυβέρνηση μία πιστωτική στήριξη για την επόμενη διετία καθώς οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες υπολογίζονται στα 25 δισ. ευρώ.
Την αρχή έκανε ο κ. Ντράγκι, ο οποίος ξεκαθάρισε πως χωρίς νέο πρόγραμμα από την ΕΕ, μιας και το υφιστάμενο τελειώνει με την εκπνοή του τρέχοντος έτους, η ΕΚΤ δεν μπορεί να προχωρήσει σε αγορές ελληνικών Asset Backed Securities (ABS) και καλυμμένων ομολόγων. Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ μίλησε για τη χρησιμότητα μίας προληπτικής στήριξης.
Αναγνώρισε ότι είναι ζήτημα της κάθε χώρας, άρα και της Ελλάδας, να αποφασίσει τι θέλει και πώς θέλει να διαχειριστεί την οικονομική της κατάσταση, εξέφρασε όμως την άποψη πως θα ήταν προτιμότερο για τη χώρα μας να έχει μια στήριξη και μια σχέση «προληπτικής υποστήριξης».
«Ομπρέλα»
Γίνεται αντιληπτό πως Ουάσιγκτον και Φρανκφούρτη προτείνουν μετ΄ επιτάσεως στην κυβέρνηση να αποδεχθεί ένα πρόγραμμα από το οποίο θα μπορεί να αντλεί κεφάλαια σε περίπτωση που επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση και αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού.
Γίνεται αντιληπτό πως Ουάσιγκτον και Φρανκφούρτη προτείνουν μετ΄ επιτάσεως στην κυβέρνηση να αποδεχθεί ένα πρόγραμμα από το οποίο θα μπορεί να αντλεί κεφάλαια σε περίπτωση που επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση και αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού.
Πάντως κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη τις υπόλοιπες δόσεις από το ΔΝΤ (7,2 δισ. ευρώ εντός του 2015) και ως εκ τούτου το Ταμείο μπορεί να αποχωρήσει μαζί με τον ευρωπαϊκό βραχίονα της τρόικας, στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Οι ίδιες πηγές δείχνουν σαφή προτίμηση στο σενάριο που θέλει την ύπαρξη μιας ανοιχτής γραμμής πίστωσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) στη βάση όμως μιας συμφωνίας που δεν θα έχει τον χαρακτήρα μνημονίου. H ανοιχτή ή προληπτική γραμμή πίστωσης λειτουργεί επί της ουσίας ως «ομπρέλα» που μπορεί υπό προϋποθέσεις να προστατεύσει τη χώρα, που τη λαμβάνει σε περιόδους αναταραχής στις αγορές. Ειδικότερα στην περίπτωση που η Ελλάδα συναινέσει για άνοιγμα της πίστωσης, αυτή μπορεί να βοηθήσει με δύο τρόπους στις εκδόσεις ομολόγων.
Για παράδειγμα το ελληνικό Δημόσιο προχωρά σε έκδοση 10ετούς ομολόγου για την άντληση 4 δισ. ευρώ. Μπορεί είτε από την αρχή να καθορισθεί ότι ο ESM θα καλύψει το 50% της έκδοσης, γεγονός που θα κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια, είτε να προχωρήσει η έκδοση και σε περίπτωση που δεν προκύψει πλήρης κάλυψη ο Μηχανισμός να απορροφήσει τα αδιάθετα ομόλογα.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι μηχανισμός προληπτικής γραμμής πίστωσης διαθέτει τόσο ο ESM (PCCL) όσο και το ΔΝΤ (PCL), με τους Ευρωπαίους να αντιγράφουν σε μεγάλο βαθμό το μοντέλο του Ταμείου.
Εφόσον γίνει χρήση κεφαλαίων από τη γραμμή πίστωσης, το ΔΝΤ ορίζει ότι θα υπάρχει έλεγχος της χώρας σε εξαμηνιαία βάση και ο ESM σε τριμηνιαία βάση. Τα επιτόκια δανεισμού είναι χαμηλότερα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ο οποίος όμως βάσει του καταστατικού του για να παρέχει κεφάλαια ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπογράψει με τη χώρα που λαμβάνει τη βοήθεια ένα σύμφωνο πολιτικών και μεταρρυθμίσεων.
Εξάλλου στην Ουάσιγκτον η ελληνική αποστολή θα συζητήσει με τα στελέχη του ΔΝΤ και την πορεία τής εν εξελίξει αξιολόγησης από την τρόικα καθώς η επιτυχής ολοκλήρωσή της αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι τελικές διαπραγματεύσεις για την έξοδο από το μνημόνιο.
Από τις μέχρι τώρα συζητήσεις δεν έχει προκύψει συμφωνία των δύο πλευρών για κανένα από τα μείζονα ζητήματα της ατζέντας.
Τον Νοέμβριο με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα θα καταβληθεί προσπάθεια να εξευρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των άλλων για το νέο ασφαλιστικό, τις ομαδικές απολύσεις, τον συνδικαλιστικό νόμο, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, τις αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ αλλά και να κλείσουν τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2015 που θα αποτυπωθούν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού καθώς το προσχέδιο καταρτίστηκε με την... ανοχή της τρόικας.
Του Κώστα Τσαχάκη
ktsahakis@pegasus.gr
ktsahakis@pegasus.gr
No comments:
Post a Comment