Sunday, 5 October 2014

Περίμεναν πιο δραστικά μέτρα από τον κ. Ντράγκι SIMON KENNEDY, STEFAN RIECHER / BLOOMBERG ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ο Μάριο Ντράγκι δεν έκανε βήμα προς μια πλήρη ποσοτική χαλάρωση. Παρουσιάζοντας το σχέδιό του να αγοράσει ιδιωτικό χρέος για να τονώσει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, άφησε την αγορά κρατικών ομολόγων μέσα στην εργαλειοθήκη του. Εκανε, επίσης, πίσω από τις εντυπώσεις που είχε δημιουργήσει πως μπορούσε να διογκώσει τον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας μέχρι το ένα τρισ. ευρώ. Η άρνησή του να διευκρινίσει πόσους τίτλους μπορεί να αγοράσει η τράπεζα ίσως απογοήτευσε τους επενδυτές. Δεδομένου ότι αναμένεται περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού και η οικονομία της Ευρωζώνης εγγίζει την ύφεση, οι επενδυτές περιμένουν να τιμήσει τη δέσμευσή του πως θα λάβει περαιτέρω μέτρα αν χρειαστεί. «Για έναν οπαδό της αναπτυξιακής πολιτικής, η στάση αυτή στοιχειοθετεί περιοριστική πολιτική», σχολίασε ο Λαρς Πίτερ Λιλεόρ, αναλυτής της Nordea Markets, που εκτιμά ότι «όσοι παράγοντες της αγοράς περίμεναν ποσοτική χαλάρωση θα χρειαστεί να περιμένουν κι άλλο». Ο Ντράγκι ανακοίνωσε πως η τράπεζα θα αρχίσει να αγοράζει καλυμμένα ομόλογα μέσα στον μήνα και τιτλοποιημένα δάνεια μέσα στο τρίμηνο και θα συνεχίσει για τουλάχιστον δύο χρόνια. Επανέλαβε πως θέλει να αυξήσει τον ισολογισμό της ΕΚΤ στα επίπεδα των αρχών του 2012, όταν υπερέβαινε τα 3 τρισ. ευρώ, από τα 2 τρισ. ευρώ τώρα. Τόνισε, επίσης, ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να δίνουν τόση έμφαση στο ακριβές μέγεθος του ισολογισμού της τράπεζας. «Ο Ντράγκι έμοιαζε να υπαναχωρεί από την προηγούμενη δέσμευσή του να επεκτείνει τον ισολογισμό της ΕΚΤ στα επίπεδα του 2012», υποστήριξε ο Μαρσέλ Αλεξάντροβιτς, οικονομολόγος της Jefferies International στο Λονδίνο, που τόνισε πως οι αγορές περίμεναν να ακούσουν συγκεκριμένα νούμερα για τους στόχους της τράπεζας. Σύμφωνα με την Ετάλ Μέχτα, αναλύτρια της Legal & General Investment Management, «η ΕΚΤ τηρεί τη στάση του βλέποντας και κάνοντας». Ο Αζαντ Ζάνγκανα, οικονομολόγος στο Schroder Investment Management, υποθέτει πως η άρνηση του Ντράγκι να δεσμευθεί σε αριθμητικούς στόχους αντανακλά μια διάσταση απόψεων στο Δ.Σ. Πηγές της Ευρωζώνης που προτίμησαν την ανωνυμία δήλωσαν πως ο Αυστριακός Εβαλντ Νοβότνι, μέλος του Δ.Σ., προέβαλε αντιρρήσεις εκφράζοντας φόβους ότι το νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ θα καταστήσει πιο επισφαλείς τους ισολογισμούς των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, έχει ταχθεί κατά του πακέτου από τον Σεπτέμβριο. Έντυπη

Περίμεναν πιο δραστικά μέτρα από τον κ. Ντράγκι

SIMON KENNEDY, STEFAN RIECHER / BLOOMBERG
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ο Μάριο Ντράγκι δεν έκανε βήμα προς μια πλήρη ποσοτική χαλάρωση. Παρουσιάζοντας το σχέδιό του να αγοράσει ιδιωτικό χρέος για να τονώσει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, άφησε την αγορά κρατικών ομολόγων μέσα στην εργαλειοθήκη του. Εκανε, επίσης, πίσω από τις εντυπώσεις που είχε δημιουργήσει πως μπορούσε να διογκώσει τον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας μέχρι το ένα τρισ. ευρώ.

Η άρνησή του να διευκρινίσει πόσους τίτλους μπορεί να αγοράσει η τράπεζα ίσως απογοήτευσε τους επενδυτές. Δεδομένου ότι αναμένεται περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού και η οικονομία της Ευρωζώνης εγγίζει την ύφεση, οι επενδυτές περιμένουν να τιμήσει τη δέσμευσή του πως θα λάβει περαιτέρω μέτρα αν χρειαστεί. «Για έναν οπαδό της αναπτυξιακής πολιτικής, η στάση αυτή στοιχειοθετεί περιοριστική πολιτική», σχολίασε ο Λαρς Πίτερ Λιλεόρ, αναλυτής της Nordea Markets, που εκτιμά ότι «όσοι παράγοντες της αγοράς περίμεναν ποσοτική χαλάρωση θα χρειαστεί να περιμένουν κι άλλο».

Ο Ντράγκι ανακοίνωσε πως η τράπεζα θα αρχίσει να αγοράζει καλυμμένα ομόλογα μέσα στον μήνα και τιτλοποιημένα δάνεια μέσα στο τρίμηνο και θα συνεχίσει για τουλάχιστον δύο χρόνια. Επανέλαβε πως θέλει να αυξήσει τον ισολογισμό της ΕΚΤ στα επίπεδα των αρχών του 2012, όταν υπερέβαινε τα 3 τρισ. ευρώ, από τα 2 τρισ. ευρώ τώρα. Τόνισε, επίσης, ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να δίνουν τόση έμφαση στο ακριβές μέγεθος του ισολογισμού της τράπεζας. «Ο Ντράγκι έμοιαζε να υπαναχωρεί από την προηγούμενη δέσμευσή του να επεκτείνει τον ισολογισμό της ΕΚΤ στα επίπεδα του 2012», υποστήριξε ο Μαρσέλ Αλεξάντροβιτς, οικονομολόγος της Jefferies International στο Λονδίνο, που τόνισε πως οι αγορές περίμεναν να ακούσουν συγκεκριμένα νούμερα για τους στόχους της τράπεζας.

Σύμφωνα με την Ετάλ Μέχτα, αναλύτρια της Legal & General Investment Management, «η ΕΚΤ τηρεί τη στάση του βλέποντας και κάνοντας». Ο Αζαντ Ζάνγκανα, οικονομολόγος στο Schroder Investment Management, υποθέτει πως η άρνηση του Ντράγκι να δεσμευθεί σε αριθμητικούς στόχους αντανακλά μια διάσταση απόψεων στο Δ.Σ.

Πηγές της Ευρωζώνης που προτίμησαν την ανωνυμία δήλωσαν πως ο Αυστριακός Εβαλντ Νοβότνι, μέλος του Δ.Σ., προέβαλε αντιρρήσεις εκφράζοντας φόβους ότι το νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ θα καταστήσει πιο επισφαλείς τους ισολογισμούς των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, έχει ταχθεί κατά του πακέτου από τον Σεπτέμβριο.
Έντυπη

No comments:

Post a Comment