Saturday, 15 August 2015

Οι 3 συνιστώσες της διάσπασης

ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΤΟ ΤΡΙΠΛΟ... ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

Οι 3 συνιστώσες της διάσπασης

«Ο κύβος ερρίφθη». Τα πιόνια έχουν πάρει τη θέση τους στη σκακιέρα και λίαν προσεχώς θα ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους. Η πρώτη πολεμική ιαχή ακούστηκε από το στρατόπεδο της Αριστερής Πλατφόρμας, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να λαμβάνει την απόφαση να «διαβεί τον Ρουβίκωνα» με την ανακοίνωση προπλάσματος νέου πολιτικού φορέα.

Οι 3 συνιστώσες της διάσπασης
Τη σκυτάλη πήρε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία εκμεταλλευόμενη τη θεσμική της ιδιότητα εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, περιμένει να παρουσιαστεί η κατάλληλη ευκαιρία για να κάνει την κίνησή του.
Οι «τρεις συνιστώσες της διάσπασης» έχουν πλούσιο και πολύ διαφορετικό παρασκήνιο, το οποίο αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής». Μολονότι έχουν κοινό παρονομαστή τις πρόδηλες προσωπικές πολιτικές επιδιώξεις, η καθεμία «συνιστώσα» έχει τη δική της ατζέντα και δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Σχεδόν βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται και η απουσία τους από τις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ, σε ενδεχόμενες εκλογές.
Το κείμενο έφερε την οριστική ρήξη
Το διαζύγιο του Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον δεδομένο, μετά και την ανακοίνωση ίδρυσης νέου κόμματος το οποίο δεν θα θεωρεί φετίχ το ευρώ. Η πλήρης ρήξη επισημοποιήθηκε με το κείμενο που υπέγραψαν ο επικεφαλής και άλλα 12 στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας υπέρ του «Οχι» στο νέο μνημόνιο, με στόχο την πανελλαδική κινητοποίηση μέσω του νέου δικτύου.
«Ο αγώνας ενάντια στο νέο μνημόνιο αρχίζει τώρα, με την κινητοποίηση του λαού σε κάθε γωνιά της χώρας. Για να αναπτυχθεί και να νικήσει αυτός ο αγώνας, είναι αναγκαία η άμεση λαϊκή οργάνωση σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους κοινωνικούς χώρους. Καλούμε στην πολιτική και κοινωνική συγκρότηση ενός πλατιού πανελλαδικού κινήματος, με δημιουργία επιτροπών αγώνα ενάντια στο νέο μνημόνιο, τη λιτότητα και την επιτροπεία της χώρας. Ενα ενωτικό κίνημα που θα δικαιώσει τους πόθους του λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη», αναφέρει η ανακοίνωση που κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς.
Ο Π. Λαφαζάνης έχει τη στήριξη περίπου 25 βουλευτών, οι οποίοι έχουν καταψηφίσει και τις τρεις φορές τις συμφωνίες με τους δανειστές που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή. Φέρεται να έχει ξεκινήσει ήδη τις προεκλογικές προετοιμασίες συγκεντρώνοντας δυνάμεις στις οργανώσεις σ' όλη την Ελλάδα. Προβεβλημένα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας και πρώην υπουργοί, όπως ο Κώστας Ησυχος και ο Δημήτρης Στρατούλης έχουν πραγματοποιήσει περιφερειακές δημόσιες ομιλίες με προεκλογικό χαρακτήρα.
Παράλληλα, ο Π. Λαφαζάνης φαίνεται πως θα συμπορευτεί με παράγοντες της πολυδιασπασμένης εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να συνεργαστεί και με τον Αλέκο Αλαβάνο, ενώ όλες οι κινήσεις του μαρτυρούν -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- την από καιρό ειλημμένη απόφασή του να διαλέξει ξεχωριστό δρόμο από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα πριν από το κοινά αποφασισμένο έκτακτο συνέδριο.
Ο άσος στο μανίκι της
Μπορεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου να ακολουθεί παρόμοια διαδρομή με τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας και να καταψηφίζει στη Βουλή προαπαιτούμενα και συμφωνίες, ωστόσο κινείται παράλληλα με τον Π. Λαφαζάνη. Και αν η εισχώρηση στις δυνάμεις της Αριστερής Πλατφόρμας φαντάζει ως ο μόνος πολιτικός άσος που έχει μείνει στο μανίκι της προέδρου της Βουλής, για τους παροικούντες την Κουμουνδούρου είναι γνωστό ότι οι σχέσεις τους μόνο καλές δεν είναι.
Η πρόεδρος της Βουλής έχει επιλέξει να βαδίσει το μοναχικό μονοπάτι της διάσπασης, χωρίς κανέναν στο πλευρό της, θωρακίζοντας καταχρηστικά εαυτόν πίσω από τη θεσμική της ιδιότητα. Τα πολιτικά της παιχνίδια μέσα στη Βουλή -το δίχως άλλο ένα διαρκές φλερτ με ενδεχόμενη πρόταση μομφής- είναι γνωστά εδώ και αρκετό καιρό στο Μαξίμου.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος την επέλεξε, την «επέβαλε» και τη στήριξε ως πρόεδρο της Βουλής, δεν απάντησε στις «εχθρικές» κινήσεις της. Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρόεδρος της Βουλής φέρεται να ζητούσε από τον πρωθυπουργό να μην τη «χρεώνει» στην Αριστερή Πλατφόρμα και μέχρι και την τελευταία στιγμή διεκδικούσε δικαίωμα καταψήφισης της αναγκαίας συμφωνίας, χωρίς να αρθεί η «κάλυψη» από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιδίωξη της Ζωής ήταν να παραμείνει στο κόμμα, να δημιουργήσει τον δικό της πόλο και να παίξει το δικό της παιχνίδι ύστερα από καιρό στη μετά Τσίπρα εποχή.
Και ενώ την περασμένη εβδομάδα ο Ευ. Τσακαλώτος και ο Γ. Σταθάκης έδιναν μάχη με τους δανειστές στο Χίλτον και ο Αλέξης Τσίπρας «καιγόταν» να ψηφιστεί έγκαιρα η συμφωνία με τους δανειστές, η Ζ. Κωνσταντοπούλου συνέχιζε αμέριμνη τις διακοπές της στην Αλόννησο. Είχε καταλύσει με τον σύζυγό της στο ξενοδοχείο Atrium Hotel, ένα ιδιαίτερο κτίσμα πάνω στον λόφο έξω από την πρωτεύουσα-λιμάνι, το Πατητήρι. Και ενώ ο πρωθυπουργός ζητούσε επί ματαίω να μιλήσει τηλεφωνικά μαζί της, η Ζωή συνέχιζε τα απογευματινά της μπάνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», όταν η πρόεδρος της Βουλής πληροφορήθηκε τα δημοσιεύματα για τις αμέριμνες διακοπές της, στράφηκε κατά των υπευθύνων του ξενοδοχείου και ακούστηκε να λέει σφόδρα ενοχλημένη «με δώσατε», «με στείλατε», ζητώντας να μη διαρρεύσει στα ΜΜΕ οτιδήποτε για την παραμονή της στο ξενοδοχείο.
Η Ζ. Κωνσταντοπούλου έγραψε στη Βουλή τον επίλογο του διαζυγίου της με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας τα πάντα για να καθυστερήσει η ψήφιση της συμφωνίας, η οποία ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.
Επέμεινε στη θέση του
Ο Γιάνης Βαρουφάκης βρέθηκε αμέσως μετά το δημοψήφισμα σε τροχιά διαφοροποίησης. Κυβερνητικοί παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις αναφέρουν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι είχε τη δική του άποψη για τους χειρισμούς της κυβέρνησης μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Επεδίωκε να ακολουθηθεί μια σκληρή γραμμή στο πλαίσιο ενός «Οχι».
Μολονότι ο Αλέξης Τσίπρας και κορυφαίοι υπουργοί διεμήνυσαν στον Βαρουφάκη ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και πως η δέσμευση του πρωθυπουργού για συνέχιση των διαπραγματεύσεων θα τηρηθεί μέχρι κεραίας, ο τέως υπουργός Οικονομικών επέμεινε στη θέση του. Η συνέχεια είναι γνωστή με την παραίτηση του Γ. Βαρουφάκη και τη διατήρηση της βουλευτικής έδρας. Συνομιλητές του αναφέρουν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι ο καθηγητής της θεωρίας των παιγνίων ήρθε για να μείνει στο πολιτικό προσκήνιο.
Δεν είναι στις προθέσεις του να επιστρέψει στα πανεπιστημιακά έδρανα, ενώ γνωρίζει καλά ότι εκτός ΣΥΡΙΖΑ θα μετατραπεί εν μία νυκτί σε σχολιαστή-παρατηρητή των εξελίξεων και σταδιακά θα βρεθεί στο περιθώριο.
Ο ίδιος φαίνεται πως έχει κάνει τους υπολογισμούς του, σύμφωνα με τους οποίους η συμφωνία δεν είναι βιώσιμη και η κυβέρνηση θα βρεθεί σε αδιέξοδο. Προβλέπει κατάρρευση του προγράμματος και βλέπει τον εαυτό του να επιστρέφει θριαμβευτικά ως δικαιωμένος.
Ποντάρει σε ένα ρεύμα που έχει μέσα στο κόμμα και στη δημοφιλία του ως βουλευτή της Β' Αθηνών. Αν και φέρεται να συνομιλεί με τον Π. Λαφαζάνη και είχε λάβει τη στήριξή του, μια πιθανή συμμαχία εκτιμάται ως απίθανη.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ
bidelas@pegasus.gr

No comments:

Post a Comment