Friday, 14 August 2015

Ξένα ΜΜΕ: Με τίμημα βαθύ σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ περνά το μνημόνιο στη Βουλή

Ολονυκτία στην Αθήνα

Ξένα ΜΜΕ: Με τίμημα βαθύ σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ περνά το μνημόνιο στη Βουλή

Ξένα ΜΜΕ: Με τίμημα βαθύ σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ περνά το μνημόνιο στη Βουλή
Φωτογραφίες όπως αυτή, που δείχνουν το μαραθώνιο της διαδικασίας, συνοδεύουν την κάλυψη στα ξένα ΜΜΕ της ψηφοφορίας στην Αθήνα  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
  • 0
Αθήνα
Η υπερψήφιση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή βρίσκεται στην κορυφή της διεθνούς ειδησεογραφίας, με τα ξένα ΜΜΕ να εστιάζουν -εκτός από την συνεδρίαση μαραθώνιο- στο εσωτερικό ρήγμα που καταγράφηκε δραματικά και στην απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε ψήφο εμπιστοσύνης.

Στην κάλυψη του ξένου Τύπου, η γενικότερη εικόνα που προκύπτει είναι πως οι πολιτικοί συσχετισμοί που διαμορφώνονται στην Αθήνα προδιαγράφουν εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες.

Η επισήμανση σε όλα τα ΜΜΕ πως η κυβέρνηση χρειάστηκε τις ψήφους της αντιπολίτευσης μαζί με την κίνηση για ψήφο εμπιστοσύνης χρησιμοποιείται για να φανεί η διάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ -όπως και ακόμη και η διάρκεια της συνεδρίασης, ως αποτελέσμα των χειρισμών της προεδρίας.

«Ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει την ψηφοφορία για τη διάσωση και βρίσκεται αντιμέτωπος με ανταρσία που διευρύνεται» βάζει τίτλο το πρακτορείο Reuters.

«Η υποστήριξη της αντιπολίτευσης διασφάλισε την υπεψήφιση, όμως 43 βουλευτές, σχεδόν το ένα τρίτο του κυβερνώντος κόμματος, καταψήφισαν ή απείχαν, αριθμός πολύ υψηλότερος από τους "αντάρτες" των προηγούμενων ψηφοφοριών» τονίζει.

«Έπειτα από μία θυελλώδη, υψηλών τόνων και κατά περιπτώσεις ακόμη και σουρεαλιστική ολονύχτια συζήτηση, οι έλληνες βουλευτές υπερψήφισαν τη συμφωνία που στοχεύει να κρατήσει τη χώρα πάνω από το νερό» γράφει ο Guardian.

«Όμως η ισχυρή ανταρσία στις τάξεις του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ έριξε τον πρωθυπουργό κάτω από τις 120 έδρες και ενίσχυσε τις εικασίες πως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης θα μπορούσε ακόμη και να στραφεί σε πρόωρες εκλογές» συνεχίζει.

«Το ελληνικό σχέδιο διάσωσης υπερψηφίζεται με αντίτιμο βαθύ σχίσμα» βάζει τίτλο από την πλευρά της η γαλλική Monde, λέγοντας πως ο αριθμός των ανταρτών «δείχνει το ρήγμα στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Επισημαίνοντας πως τώρα η σκυτάλη για την ελληνική κρίση πηγαίνει στο Eurogroup αλλά και στο συμβούλιο του ΔΝΤ, η εφημερίδα τονίζει: «Σε κάθε περίπτωση, η έκρηξη στον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το δρόμο για πρόωρες εκλογές». Το Σύνταγμα θέτει στην πράξη ως όριο τους 120 βουλευτές για κυβέρνηση μειοψηφίας, και «με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Τσίπρα έχασε την πλειοψηφία της» υπογραμμίζει η εφημερίδα.

«Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του τρίτου πακέτου μέτρων για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας» γράφει από την πλευρά του το γερμανικόSpiegel.

Το περιοδικό τονίζει ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός πέρασε το πακέτο διάσωσης μόνο χάρη στις ψήφους της αντιπολίτευσης. Στην κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν πολλές αρνητικές ψήφοι και ο κυβερνητικός συνασπισμός έλαβε μόνο 118 ψήφους από τους 162 κυβερνητικούς βουλευτές».

Η Welt στο κύριο θέμα της γράφει: «Το Κοινοβούλιο στην Αθήνα ενέκρινε το νέο πρόγραμμα βοήθειας που συνδέεται με μέτρα λιτότητας. Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη συμφωνία ως αναγκαία απόφαση για την Ελλάδα».

Η Ζeit σημειώνει ότι στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε ότι «κάποιοι ακραίοι κύκλοι θέλουν στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup να εγκρίνουν απλώς ένα δάνειο-γέφυρα, αλλά κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μια κρίση χωρίς τέλος».

«Η Βουλή ψήφισε υπέρ του πακέτου των μεταρρυθμίσεων» σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σημειώνοντας πως «πλέον, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν το απόγευμα τα μέτρα για να άρουν και τα τελευταία εμπόδια».

Η Handelsblatt τονίζει: «Οι Έλληνες είπαν ναι στο σχέδιο διάσωσης και τις μεταρρυθμίσεις». Η εφημερίδα σημειώνει ότι «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του πήραν τις ψήφους 118 από τους 162 κυβερνητικούς βουλευτές και η κυβέρνηση δεν έχει πλέον την απαραίτητη για μια κυβέρνηση μειοψηφίας πλειοψηφία των 120 βουλευτών.

Η Sueddeutsche Ζeitung σημειώνει ότι «το απόγευμα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν τη συμφωνία προκειμένου να ψηφιστεί στη συνέχεια και από τα επί μέρους κοινοβούλια. Η γερμανική Βουλή αναμένεται να ψηφίσει την ερχόμενη εβδομάδα, την Τρίτη ή την Τετάρτη» σημειώνει.
Newsroom ΔΟΛ

No comments:

Post a Comment