Saturday, 1 August 2015

Στρατηγική «επόμενης ημέρας» από Τσίπρα και Αριστερή Πλατφόρμα

Στρατηγική «επόμενης ημέρας» από Τσίπρα και Αριστερή Πλατφόρμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Στρατηγική «επόμενης ημέρας» από Τσίπρα και Αριστερή Πλατφόρμα

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΣΥΡΙΖΑ
Η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους για το νέο πρόγραμμα μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, δηλαδή πριν από τις 20 Αυγούστου, και «με βάση τις προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί», είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, για το αμέσως επόμενο διάστημα. Η αναφορά στις προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς η Αθήνα οχυρώνεται πίσω από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, προκειμένου να αποκρούσει τις πιέσεις που κατά κύματα φθάνουν για ένα νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, που θα έπρεπε να περάσει από τη Βουλή. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα εμμέσως προαναγγέλλουν ότι ο πρωθυπουργός θα κινηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες με πρωτοβουλίες προς ευρωπαϊκή κατεύθυνση, δηλαδή με επικοινωνία με ξένους ηγέτες και επικεφαλής θεσμών, με στόχο να επιταχύνει τις εξελίξεις στην κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί με κάθε τρόπο να αποφύγει το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας, που θα προκαλέσει την ανάγκη για νέα συμφωνία-γέφυρα, η οποία θα συνοδεύεται από προαπαιτούμενα.

Στον απόηχο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που αποφάσισε παραπομπή των κρίσιμων εσωκομματικών διαφωνιών σε έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο, εξασφαλίζοντας ένα μάλλον μικρό διάλειμμα από την εσωστρέφεια, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται από συνεργάτες του αποφασισμένος να δρομολογήσει άμεσα την «εξωμνημονιακή» ατζέντα της κυβέρνησης, με επίκεντρο τα ζητήματα καταπολέμησης της διαφθοράς και ενίσχυσης της διαφάνειας. Μάλιστα, στελέχη του Μαξίμου προαναγγέλλουν ανάδειξη τέτοιων σημαντικών ζητημάτων πολύ σύντομα.

Στο εσωκομματικό πεδίο, η επικράτηση του κ. Τσίπρα στη μάχη της Κ.Ε. δεν συνεπάγεται ότι οι εντάσεις θα υποχωρήσουν και οι εξελίξεις θα ανασταλούν μέχρι το έκτακτο συνέδριο. Η Αριστερή Πλατφόρμα έσπευσε ήδη να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο οποιασδήποτε εξέλιξης πολύ νωρίτερα. «Η σύγκληση Εκτάκτου Συνεδρίου το φθινόπωρο, μετά δηλαδή την ψήφιση στη Βουλή της μνημονιακής συμφωνίας που θα έχει δεσμεύσει τη χώρα, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, αφού οι σύνεδροι θα κληθούν εκ των υστέρων να επικυρώσουν τετελεσμένα άκρως επιζήμια για τη χώρα», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της σχετικά με την απόφαση της Κ.Ε. Στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης προσδιορίζουν ως κομβικό σημείο για τις επόμενες κινήσεις τους την ψηφοφορία που αναμένεται στη Βουλή αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, είτε για το νέο μνημόνιο, είτε για προαπαιτούμενα μιας ενδιάμεσης χρηματοδότησης σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων. «Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε», διαμηνύουν σε όλους τους τόνους, χωρίς, ωστόσο, να αποσαφηνίζουν εάν η άρνησή τους να ψηφίσουν θα συνοδευτεί αυτήν τη φορά από το επόμενο βήμα, αυτό της αποχώρησης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ένταση ανάμεσα στην προεδρική πλειοψηφία και την εσωκομματική αντιπολίτευση δεν δείχνει να κοπάζει, και χθες εκδηλώθηκε με επίκεντρο το φραστικό επεισόδιο που σημειώθηκε στην Κ.Ε. ανάμεσα στην πρόεδρο της Βουλής, κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, και τον υπουργό Επικρατείας, κ. Νίκο Παππά, σχετικά με τη μη συγκρότηση του νέου προεδρείου του ΕΣΡ. Το στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας, Θανάσης Πετράκος, σε δήλωσή του, χθες, ανέφερε ότι η κ. Κωνσταντοπούλου δεν φέρει καμιά ευθύνη για την καθυστέρηση και κατονομάζει ως υπεύθυνο τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κ. Νίκο Φίλη, λέγοντας ότι το προεδρείο τον εξουσιοδότησε πριν από 3,5 μήνες να συνεννοηθεί με τα άλλα κόμματα, ώστε να έρθει ολοκληρωμένη πρόταση για τη σύνθεση του ΕΣΡ, στην οποία να συμφωνούν τα 4/5 της Βουλής, όπως ορίζει ο νόμος. Ο κ. Φίλης αντέδρασε άμεσα και υποστήριξε ότι η πρωτοβουλία για να συζητηθεί το θέμα του διορισμού του νέου ΕΣΡ ανήκει στην πρόεδρο της Βουλής, η οποία πρέπει να εισαγάγει το ζήτημα στη Διάσκεψη των Προέδρων.
Η Κ.Ε. ήθελε να κάνει... ανασχηματισμό
Το προεδρείο της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ είχε μόλις ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και την απόφαση για έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο. Επειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, τα περισσότερα από τα μέλη της Κ.Ε. κατευθύνθηκαν προς την έξοδο για να φύγουν. Ενας εξ αυτών, ωστόσο, κινήθηκε αντίθετα και ανέβηκε στο βήμα του ομιλητή, αιτούμενος να θέσει μια πρόταση, επί της οποίας ζητούσε να ληφθεί απόφαση από την Κ.Ε. Η πρόταση αφορούσε την αποπομπή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, από την κυβέρνηση. «Μα εδώ είμαστε Κ.Ε., κομματικό όργανο, δεν μπορούμε να λάβουμε αποφάσεις που αφορούν τη σύνθεση της κυβέρνησης», ήταν η ένσταση που ακούστηκε από το προεδρείο. «Δηλαδή, για τον Βαρουφάκη και τη Βαλαβάνη μπορούμε να συζητάμε, αλλά όχι για τον Πανούση; Ως πότε θα τον προστατεύετε;», ήταν το ερώτημα του μέλους της Κ.Ε. που ζητούσε την αποπομπή Πανούση. Λίγα λεπτά αργότερα και αφού το προεδρείο απέτυχε να πείσει για τις ενστάσεις του, υποχώρησε, υπό τις φωνασκίες κάποιου ότι «από τις τοπικές οργανώσεις μού στέλνουν καθημερινά παραιτήσεις μελών εξαιτίας του Πανούση». «Εντάξει, ας κάνουμε καταμέτρηση των παρόντων, για να δούμε αν υπάρχει απαρτία για να ληφθεί απόφαση», αποφασίσθηκε. Στη μισοάδεια, πλέον, αίθουσα άρχισε μια προσπάθεια καταμέτρησης, μέσα σε καθήμενους και ορθίους, σε κάποιους που μπαινόβγαιναν, σε μέλη και μη μέλη, η οποία δεν κατέληξε. Αυτό, παρά τις φωνές μιας κυρίας στην είσοδο προς κάποιους που είχαν ήδη βγει ότι «είναι κότες και τα έχουν διαλύσει όλα» και παρά την αγανάκτηση έτερου μέλους της Κ.Ε. ότι «περιμένετε να σας ψεκάσει πάλι ο Πανούσης και τότε να βγάλετε απόφαση».

Τελικά, το θέμα Πανούση δεν έκλεισε στην Κ.Ε., αλλά όπως όλα δείχνουν, παραμένει ανοιχτό για την κυβέρνηση.
Έντυπη

No comments:

Post a Comment