Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ
Χτίζουμε τη γέφυρα που θα εξασφαλίσει το αύριο των παιδιών μας
Οι θυσίες και τα μεγάλα βάρη που έχει επωμιστεί ο ελληνικός λαός πρέπει να πιάσουν τόπο
Το στοίχημα για την επιβίωση της χώρας είναι και δικό του, προσωπικό, στοίχημα, αφού ο Γιάννης Στουρνάρας όταν εγκαταστάθηκε στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών γνώριζε καλά τους άμεσους κινδύνους για την άτακτη χρεοκοπία και την έξοδο από την Ευρωζώνη.
Δεν εισέβαλε σαν ταύρος εν υαλοπωλείω στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας, αλλά «επιστράτευσε» τις επαφές που είχε στην Ευρώπη, και όχι μόνο, προσπάθησε να προσδώσει μεθοδική κίνηση στη λειτουργία όλων των συναρμόδιων βασικών κρίκων και να «ορκιστεί» ότι η κοινή λογική, όταν την ακολουθείς πιστά, σε οδηγεί συνήθως (ή και πάντα) με ασφάλεια στο τέλος της διαδρομής. Οι συνεργάτες του, αν και έχουν τα ίδια (σχεδόν) σκληρά ωράρια εργασίας, δεν εμφανίζουν σημάδια «δυσανεξίας» - αντιθέτως αισιοδοξούν και ποντάρουν στο καλό σενάριο.
Δύο φορές μόνο μέχρι τώρα ο Γ. Στουρνάρας αναχώρησε από το υπουργείο γύρω στις 10 το βράδυ: τη μία είχε κλείσει ραντεβού για δείπνο με τον Αντώνη Σαμαρά και την άλλη για το δείπνο εργασίας με τον Ζοζέ Μπαρόζο. Συνήθως φεύγει για το σπίτι του στην Κυφησιά γύρω στις 2 το πρωί.
Διατηρεί καλή φυσική κατάσταση, ωστόσο έπαψε από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του να είναι ο «διαχρονικός» κολυμβητής - «δυστυχώς δεν προλαβαίνω πια, αλλά πάλι σε βαθιά νερά κολυμπάω...», έλεγε απαντώντας σε σχόλιο στενού φίλου του, ο οποίος του τηλεφώνησε για να τον ρωτήσει, μία από τις πολλές δύσκολες ημέρες, τι κάνει.
«Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για την επιβίωση της χώρας, αφού τυχόν διαφορετικές επιλογές από αυτές που επιτάσσει η κοινή λογική μπορούν να μας οδηγήσουν σε άτακτη χρεοκοπία, και εκτός Ευρωζώνης, και σίγουρα βέβαια ακυρώνουν τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης που μας δίνει η υλοποίηση ενός αξιόπιστου πακέτου», τονίζει στη δήλωσή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Στουρνάρας και συμπληρώνει: «Δυστυχώς αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα»...
Η δήλωσή του όμως ξεκινά αισιόδοξα: «Η χώρα δεσμεύτηκε σε ένα πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων που θα βάλουν την Οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά και θα εξαλείψουν οριστικά την απειλή της χρεοκοπίας. Είναι βέβαια γεγονός ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τεράστιες θυσίες και έχει επωμιστεί μεγάλα βάρη».
Αποκρατικοποιήσεις
Επιμένει ότι η κυβέρνηση μπορεί να προσεγγίσει το καλύτερο δυνατό μείγμα για τα νέα μέτρα, δεδομένων των περιορισμών, και υπογραμμίζει ότι έτσι θα δοθεί στη συνέχεια η δυνατότητα να υποστηριχθεί με απτά επιχειρήματα η διαπραγμάτευση που έχει ήδη ξεκινήσει για την επιμήκυνση του χρόνου του προγράμματος. Προαναγγέλλει άμεση καταιγίδα αποκρατικοποιήσεων και κλείνει με τη φράση «αυτή η γέφυρα ελπίδας που χτίζουμε σήμερα θα εξασφαλίσει το αύριο των παιδιών μας».
Επιμένει ότι η κυβέρνηση μπορεί να προσεγγίσει το καλύτερο δυνατό μείγμα για τα νέα μέτρα, δεδομένων των περιορισμών, και υπογραμμίζει ότι έτσι θα δοθεί στη συνέχεια η δυνατότητα να υποστηριχθεί με απτά επιχειρήματα η διαπραγμάτευση που έχει ήδη ξεκινήσει για την επιμήκυνση του χρόνου του προγράμματος. Προαναγγέλλει άμεση καταιγίδα αποκρατικοποιήσεων και κλείνει με τη φράση «αυτή η γέφυρα ελπίδας που χτίζουμε σήμερα θα εξασφαλίσει το αύριο των παιδιών μας».
Οι λέξεις «γέφυρα ελπίδας» θα ακουστούν πολλές φορές στο άμεσο μέλλον, καθώς είναι επιλογή του Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου αφενός για να αναδείξουν αντίβαρο στη μετρο-συζήτηση και αφετέρου για να πείσουν τους πολίτες ότι η «γέφυρα» είναι απαραίτητη «για να μας οδηγήσει ''κάπου αλλού'', με προοπτική και ασφαλές μέλλον».
Ενα αξιόπιστο πρόγραμμα (θα συζητήσει ο ίδιος σήμερα με την τρόικα), η λεπτομερής προετοιμασία των «χειρισμών» για τα ομόλογα που λήγουν στις 20 Αυγούστου σε συνδυασμό με την εξαγγελία για το μεταρρυθμιστικό έργο και τα «καλά νέα» από την Ευρώπη μπορεί να γυρίσουν σε ούριο τον άνεμο για την ανάπτυξη. «Αν φύγει από μπροστά μας η απειλή της χρεοκοπίας που ενοχλεί τους επενδυτές, θα αξιοποιηθούν αδιάθετα κεφάλαια και θα επενδυθούν - κάτι που σημαίνει και νέες θέσεις εργασίας», υποστηρίζουν στο οικονομικό επιτελείο.
Εχει «συμμάχους» ο Γ. Στουρνάρας στην κυβέρνηση; Κατ' αρχάς υπάρχει «καλή χημεία» με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Είναι σε «ανοιχτή γραμμή» όλο το εικοσιτετράωρο, ανταλλάσσουν απόψεις έπειτα από κρίσιμες συνεδριάσεις, ενώ η «καλή χημεία» είχε ως αποτέλεσμα ο κ. Σαμαράς να του δείξει εμπιστοσύνη, να τον αφήσει με λυμένα χέρια να αξιοποιήσει τις γνωριμίες του π.χ. με τον κ. Τόμσεν, που τον συναντούσε ως επικεφαλής του ΙΟΒΕ, και στην Ευρώπη με τον επικεφαλής για παράδειγμα του Eurogroup, κ. Γιούνκερ, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα στις 22 Αυγούστου, ύστερα και από συνεχείς «οχλήσεις» του κ. Στουρνάρα.
Οι άριστες σχέσεις του με τον Αντ. Σαμαρά φάνηκαν από την αρχή. Σε ένα μίνι Υπουργικό, ο πρωθυπουργός αγκάλιασε παρουσία των «γαλάζιων» υπουργών τον Γ. Στουρνάρα και χαμογελώντας «εξομολογήθηκε» με νόημα: «Παρότι έχω πολιτικές διαφορές και προέλευση με τον Γιάννη, τον εμπιστεύομαι απολύτως, συνεργαζόμαστε άψογα και μαζί θα τα καταφέρουμε». Πρόκειται για την καλή εκδοχή, προφανώς, χωρίς τις μεταβλητές παραμέτρους...
Η χώρα δεσμεύτηκε σε ένα πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων που θα βάλουν την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά και θα εξαλείψουν οριστικά την απειλή της χρεοκοπίας. Είναι γεγονός ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τεράστιες θυσίες και έχει επωμιστεί μεγάλα βάρη. Ομως, οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για την επιβίωση της χώρας, αφού τυχόν διαφορετικές επιλογές από αυτές που επιτάσσει η κοινή λογική, μπορούν να μας οδηγήσουν σε άτακτη χρεοκοπία και εκτός Ευρωζώνης, και σίγουρα βέβαια ακυρώνουν τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης που μας δίνει η υλοποίηση ενός αξιόπιστου πακέτου. Δυστυχώς αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα. Το πακέτο μέτρων που προσπαθούμε να φτιάξουμε χαρακτηρίζεται κυρίως από εξορθολογισμό των δαπανών και από κοινωνική δικαιοσύνη, δηλαδή από το καλύτερο δυνατό μείγμα, δεδομένων των περιορισμών, που θα μας επιτρέψει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και παράλληλα να δώσουμε ελπίδα στον λαό. Ενα αξιόπιστο πρόγραμμα θα μας δώσει στη συνέχεια τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε με απτά επιχειρήματα τη διαπραγμάτευση που έχουμε ξεκινήσει για -καταρχήν- επιμήκυνση του χρόνου του προγράμματος, που σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που έρχονται στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και τις γενικότερες αναδιαρθρώσεις στην οικονομία, θα βγάλουν τη χώρα από την ύφεση και θα την επανατοποθετήσουν σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτή η γέφυρα ελπίδας που χτίζουμε σήμερα, θα εξασφαλίσει το αύριο των παιδιών μας».
No comments:
Post a Comment