Καθυστερούν τα προγράμματα κατά της ανεργίας
Βερολίνο και Παρίσι το 2013, χθες στο Μιλάνο. Οι ευρωπαϊκές συναντήσεις σε υψηλότατο επίπεδο για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας δεν μπορούν να κρύψουν ότι τα προγράμματα έχουν έναν σοβαρό αντίπαλο: το χρόνο.
Η καταπολέμηση του προβλήματος της νεανικής ανεργίας επείγει, όπως τονίστηκε και στο συμβούλιο κορυφής του Μιλάνου. Παρά το ότι κονδύλια υπάρχουν, καθυστερεί η υλοποίηση των προγραμμάτων απασχόλησης κυρίως στους νέους. Νέες πρωτοβουλίες δεν ανακοινώθηκαν στο Μιλάνο, ούτε δόθηκαν υποσχέσεις για περισσότερα χρήματα. Ο γάλλος πρόεδρος Ολάντ υποστήριξε ότι πριν γίνουν σκέψεις για άλλα κονδύλια θα πρέπει να διατεθούν τα υπάρχοντα.
Καθυστερήσεις
Καθυστερήσεις
Αλλά γιατί καθυστερεί η υλοποίηση των τριών πυλώνων της ΕΕ για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας με πρώτο την «Εγγύηση Απασχόλησης», που ξεκίνησε φιλόδοξα; Ο Λάζλο Άντορ, αρμόδιος επίτροπος για την απασχόληση δεν παραδέχεται ότι υπάρχει καθυστέρηση: «Η εφαρμογή του προγράμματος αυτού βρίσκεται σε καλό δρόμο και φέρνει κιόλας τα πρώτα αποτελέσματα. Αν το συγκρίνει κανείς με άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, θα διαπιστώσει ότι κινείται πιο γρήγορα από όλα όσα έχουμε μέχρι τώρα». 10 δισ. ευρώ για 28 χώρες - μέλη διαθέτει αυτό το πρόγραμμα, που προβλέπει άμεση απασχόληση σε θέση εργασίας, μαθητείας ή μετεκπαίδευσης όταν κάποιος νέος μείνει άνεργος επί 4 μήνες. Ιδιαίτερα σε χώρες σε κρίση, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, η σημασία του πρότζεκτ είναι τεράστια.
Μέχρι σήμερα οι χώρες - μέλη έχουν υποβάλλει σχέδια στην Κομισιόν, που μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν εγκριθεί, ενώ τα πρώτα πιλοτικά προγράμματα τρέχουν σε 7 χώρες - μέλη. Όμως ούτε η Ισπανία με 53,8% ούτε η Ελλάδα με 53,1% ποσοστό ανεργίας δεν διαθέτουν εγκεκριμένα σχέδια προς υλοποίηση. Ο ιρλανδός ευρωβουλευτής Πολ Μέρφι καταγγέλλει ρυθμούς χελώνας. Ήδη πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές στηλίτευσε το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε υψηλούς τόνους. «Δυστυχώς η 'Εγγύηση Απασχόλησης' δεν έχει περισσότερη αξία από τις υποσχέσεις ενός αμφιλεγόμενου εμπόρου αυτοκινήτων. Η πρόθεση δεν είναι η δημιουργία πραγματικών θέσεων εργασίας για 5,5 εκατομ. άνεργων νέων, αλλά να διασωθούν οι θέσεις των γραφειοκρατών».
«Δεν επαρκούν τα χρήματα»
Αλλά και ο δεύτερος πυλώνας της ΕΕ κατά της νεανικής ανεργίας, αυτός της Πρωτοβουλίας για τη Νεανική Απασχόληση, που αποφασίστηκε περισσότερο από ένα χρόνο πριν, αντιμετώπισε δυσκολίες στην αρχή. Χρειάστηκαν 4 μήνες μέχρις ότου τα κράτη - μέλη να καταθέσουν αιτήσεις για χορήγηση κονδυλίων. Μόνο τρεις χώρες, η Γαλλία, η Ιταλία και η Λιθουανία, κατάφεραν να απορροφήσουν τα πρώτα χρήματα από τα συνολικά 6 δισ, με τα οποία έχει «προικιστεί» αυτή η πρωτοβουλία. Η διερεύνηση των καθυστερήσεων ήταν αντικείμενο συζητήσεων στο Συμβούλιο Κορυφής του Μιλάνου.
Ο τρίτος πυλώνας για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο καλύπτεται οικονομικά από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με έδρα στο Λουξεμβούργο. Μέχρις στιγμής έχει διαθέσει 9,7 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείων για μέτρα απασχόλησης. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) των ΗΕ στη Γενεύη υποστηρίζει ότι οι πόροι που διαθέτει γενικά η ΕΕ δεν επαρκούν. Ο εμπειρογνώμονας της οργάνωσης Έκεχαρντ Ερνστ είχε προειδοποιήσει από καιρό ότι «τα υπάρχοντα κονδύλια δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα (…) χρειαζόμαστε περισσότερες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για περισσότερες θέσεις για νέους».
Berndt Riegert/Ειρήνη Αναστασοπούλου dw de
No comments:
Post a Comment