Ρίχνει το γάντι για το χρέος στον ΣΥΡΙΖΑ
Το ολοκληρωμένο σχέδιο για την οριστική έξοδο από το μνημόνιο και τη λύση του χρέους με στόχο να αποτελέσει άμεσα τον «μπούσουλα» της συμφωνίας με τους εταίρους -με ή χωρίς την «υπογραφή» της αξιωματικής αντιπολίτευσης- θα επιχειρήσει να περιγράψει με ενάργεια ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής.
Δίνοντας με τη χθεσινή ομιλία προς τους βουλευτές του το «στίγμα» της πολιτικής και προγραμματικής αντιπαράθεσης κατά την τριήμερη διαδικασία, ο κ. Βενιζέλος επανήλθε στο μείζον ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για τη συμφωνία εξόδου από την κρίση και επανέλαβε ένα από τα «καυτά» ερωτήματα που αφορούν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την προεδρική εκλογή.
Αναφερόμενος στη συγκρότηση του ολοκληρωμένου σχεδίου, που πολιτικά θα μπορεί να παρουσιαστεί εντός του Δεκέμβρη (οι τεχνικές λεπτομέρειες υπολογίζεται ότι θα είναι καθ' όλα έτοιμες τον Φλεβάρη), ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είπε χαρακτηριστικά: «Η βάση διαπραγμάτευσης είναι το σχέδιο οριστικής εξόδου, που θα μετατραπεί σε συμφωνία εξόδου. Και τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η υπόλοιπη αντιπολίτευση; Θα αρνηθεί τη συναίνεσή της; Την υπογραφή της; Την έγκρισή της στο ολοκληρωμένο σχέδιο και συμφωνία με τους εταίρους;». Οπως εξηγούσαν στενοί συνεργάτες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά προτίθεται να συμβουλέψει τους εταίρους για να ζητήσουν «υπογραφή» στη συμφωνία και από τον Αλ. Τσίπρα.
Εγγυήσεις
Είναι ωστόσο πασιφανές ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, οι δανειστές θα ζητήσουν εγγυήσεις για να προχωρήσουν σε λύση του χρέους και να αφήσουν περιθώρια ευελιξίας για κοινωνική πολιτική.
Είναι ωστόσο πασιφανές ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, οι δανειστές θα ζητήσουν εγγυήσεις για να προχωρήσουν σε λύση του χρέους και να αφήσουν περιθώρια ευελιξίας για κοινωνική πολιτική.
Σε κάθε περίπτωση, οι αναμενόμενες και εξαιρετικά σημαντικές εξελίξεις σχετικά με το χρέος (αφού προηγηθούν τα βήματα για το δημοσιονομικό κενό και τις μεταρρυθμίσεις) θα βρεθούν μια «ανάσα» από την ημερομηνία της προεδρικής εκλογής και το ανοιχτό σενάριο περί πρόωρων εκλογών.
Ο δύο κυβερνητικοί εταίροι φρονούν ότι το κεντρικό δίλημμα είναι ήδη υπαρκτό και θα αναγκάσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις να λάβουν καθαρή θέση πριν ξεκινήσει η διαδικασία στη Βουλή για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πολύ απλά, εάν και εφόσον οι εταίροι ανάψουν το «πράσινο φως» στη δικομματική κυβέρνηση για μια συμφωνία-πακέτο, θα απαιτήσουν ταυτόχρονα μια πράξη εθνικής συναίνεσης - τη «συνυπογραφή» στο σχέδιο όλων των βασικών δυνάμεων στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.
Την εκτίμηση αυτή κάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, όλο και περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης συνεργασίας και όχι μόνο, θεωρώντας ότι η χώρα βρίσκεται σε έναν δύσκολο κάβο που αν τον ξεπεράσει θα καταφέρει να μπει στον «ασφαλή» δρόμο για τη μετάβαση στη μετα-μνημόνιο εποχή.
Διλήμματα
Η Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζει επίσης ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί εντός και εκτός Βουλής σε αρκετές φάσεις μέχρι και την προεδρική εκλογή να τοποθετηθεί μπροστά στα διλήμματα και να αναλάβει την ευθύνη για την ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες.
Η Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζει επίσης ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί εντός και εκτός Βουλής σε αρκετές φάσεις μέχρι και την προεδρική εκλογή να τοποθετηθεί μπροστά στα διλήμματα και να αναλάβει την ευθύνη για την ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εν τω μεταξύ επανέλαβε και χθες ότι παρότι στόχος είναι οι εκλογές να γίνουν το 2016, δεν αποκλείεται να μην υπάρξουν οι 180 βουλευτές για την προεδρική εκλογή. Γι' αυτό και παραινεί το κόμμα του να είναι ετοιμοπόλεμο για άμεσες πρωτοβουλίες και την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.
Θερμά επεισόδια στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
Ανοιχτή κόντρα με Χρυσοχοΐδη
Ανοιχτή κόντρα με Χρυσοχοΐδη
Επεισόδια εσωκομματικής περιδίνησης -ακόμη και στο... παραπέντε της ψήφου εμπιστοσύνης- εξακολουθεί να τροφοδοτεί το ΠΑΣΟΚ, με βουλευτές να αντιπαρατίθενται με την ηγεσία όταν κλείνουν οι πόρτες.
Μετά την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου προς την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η συνεδρίαση συνεχίστηκε και εξελίχθηκε σε ανοιχτή κόντρα για άλλη μια φορά χθες με τον Μ. Χρυσοχοΐδη, ενώ και άλλοι βουλευτές άφησαν αιχμές κατά της Χαριλάου Τρικούπη όταν εξήλθαν της αιθούσης οι εκπρόσωποι του Τύπου.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης σε αναλυτική τοποθέτησή του άσκησε σκληρή κριτική στην ηγεσία, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα υπολειτουργεί, πως δεν υπάρχει σχέδιο και στρατηγική, αλλά απόσταση από την κοινωνία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι όταν ο υπουργός αναφέρθηκε στην απουσία συγκεκριμένων πολιτικών ο κ. Βενιζέλος δεν άφησε αναπάντητες τις κατηγορίες και διαμαρτυρήθηκε εντόνως ότι τη στιγμή που καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την έξοδο από την κρίση όλοι βάλλουν εναντίον του.
Στο πλευρό του αρχηγού στάθηκε η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία επεσήμανε ότι η εικόνα του κόμματος δεν μπορεί να είναι καλή όταν κάποιοι μονίμως διαφωνούν.
Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «τακτικές συνωμοσίας» και αδικαιολόγητης αντιπαράθεσης.
Τον λόγο πήρε ο Θάνος Μωραΐτης, ο οποίος αφού υπογράμμισε ότι συμφωνεί απόλυτα με την πρωτομιλία του κ. Βενιζέλου διαφώνησε με την άποψη της κ. Χριστοφιλοπούλου λέγοντας ότι δεν μπορεί να βρίσκεται σε ένα κόμμα που να ακούγεται μόνο μία άποψη και να μη γίνονται ανεκτές οι διαφορετικές γνώμες.
«Κάποιοι θέλουν να παραμείνει το ΠΑΣΟΚ ένα μικρό κόμμα», πρόσθεσε ο κ. Μωραΐτης προφανώς αναφερόμενος και στις έμμεσες αιχμές της ηγεσίας κατά στελεχών και του Γ. Παπανδρέου.
Από τους περίπου 12 ομιλητές και ανάμεσα στα θερμά επεισόδια, ο Σ. Κεδίκογλου ισχυρίστηκε ότι το αρνητικό κλίμα δημιουργείται από μια σειρά κυβερνητικών κινήσεων, όπως για την ΕΡΤ κ.ά., ενώ ο Μιχάλης Κασσής διαπίστωσε επίσης ότι το «κόμμα έχει διαλυθεί» και ζήτησε την παραίτηση του γραμματέα Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς «δεν μπορεί να ανταποκριθεί λόγω του ότι βρίσκεται στις Βρυξέλλες συχνά ως ευρωβουλευτής».
Πάντως στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούσαν μετά τη συνεδρίαση ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει στην τριήμερη διαδικασία με ενιαία γραμμή και στάση.
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Από το Ζάππειο στο Ηράκλειο
Από το Ζάππειο στο Ηράκλειο
Το Ηράκλειο μετά το Ζάππειο είναι ο «επόμενος σταθμός» του Γιώργου Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός, που επιστρέφει αύριο από τη Βοστόνη στην Αθήνα για την ψήφο εμπιστοσύνης, θα μιλήσει την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο, στα εκεί εγκαίνια της έκθεσης του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου», με τίτλο «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή».
Η σχετική ανακοίνωση έγινε χθες, λίγη ώρα μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και ενώ ο πρώην πρωθυπουργός βρισκόταν στις ΗΠΑ.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, με σαφή πολιτικά μηνύματα: «Σκοπός της Εκθεσης είναι να αποτελέσει το έναυσμα για την ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου, που θα συμβάλει στην οικοδόμηση μιας οραματικής, αλλά συνάμα ρεαλιστικής και αποτελεσματικής πρότασης για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής συμμαχίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που συνεχίζουν να αγωνιούν για το μέλλον της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού».
Φώφη Γιωτάκη ethnos
No comments:
Post a Comment