Σαμαράς: Μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς διεθνή βοήθεια
Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς την διεθνή βοήθεια από ΕΕ και ΔΝΤ, καλύπτοντας τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από την αγορά ομολόγων μέσα στα επόμενα χρόνια, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg από το Μιλάνο, στο περιθώριο της διάσκεψης για την απασχόληση, ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι επιδιώκει τον τερματισμό της βοήθειας που λαμβάνει η Ελλάδα από το 2010 και την παραίτηση από τις δόσεις των δανείων για την επόμενη διετία.
«Νιώθουμε απολύτως άνετοι» με την προοπτική να καλύψει η Ελλάδα τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από την αγορά ομολόγων εντός των επόμενων ετών, υπογραμμίζει ο Α. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι ο τερματισμός εκταμίευσης της βοήθειας δεν μεταφράζεται σε «διαζύγιο» με τους δημόσιους πιστωτές της Ελλάδας.
«Θέλουμε να γίνει σωστά», εξηγεί, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί έναν κατάλληλο ρόλο της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ για την εποπτεία της οικονομίας της.
Ερωτηθείς κατά πόσο είναι βέβαιος ότι η χώρα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς την διεθνή στήριξη, ο πρωθυπουργός απαντά «απολύτως».
«Η βελτίωση στα δημόσια οικονομικά και τα χαμηλά επιτόκια έχουν ενθαρρύνει τον κ. Σαμαρά, ο οποίος δήλωσε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα συζητήσει τον τερματισμό της βοήθειας από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - που έχουν χορηγήσει 240 δισ. ευρώ για δάνεια διάσωσης στην Ελλάδα - κατά τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία ολοκληρώνεται αύριο», σημειώνει το Bloomberg.
Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ επιμένουν ότι η χώρα πρέπει να διατηρήσει την πρόσβασή της σε κεφάλαια διάσωσης για το επόμενο έτος.
Τα ελληνικά ομόλογα είχαν φέτος την καλύτερη επίδοση στους δείκτες του Bloomberg, αποφέροντας κέρδη 20% έως σήμερα.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων μειώθηκε στο 5,52% στις 8 Σεπτεμβρίου, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2010. Η απόδοσή τους, μειώθηκε σήμερα κατά 8 μονάδες βάσης στο 6,61%.ETHNOS
No comments:
Post a Comment