Sunday 27 September 2015

Αποψη: Τρεις επιπτώσεις στις ελληνικές θέσεις

Αποψη: Τρεις επιπτώσεις στις ελληνικές θέσεις

ΙΑΝ ΛΕΣΕΡ*
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Το παρατεταμένο δράμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και η συναισθηματική φόρτιση και διαίρεση σε διεθνές επίπεδο με αφορμή το ελληνικό χρέος, όχι μόνο μεταξύ της Αθήνας και του Βερολίνου αλλά και εντός της ευρωπαϊκής ένωσης, διατήρησαν την Ελλάδα και την κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.
Λίγα πράγματα έχουν αλλάξει σε ό,τι αφορά τα μείζονα ζητήματα του χρέους και της ανάκαμψης. Για τους πιστωτές της Ελλάδας η πίεση που θα ασκηθεί στη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στην ανάγκη να υπάρξει ταχεία και εμφανής πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις. Αλλά το διεθνές περιβάλλον έχει αλλάξει σημαντικά τους τελευταίους μήνες και αυτό μπορεί να έχει κάποιες σημαντικές επιπτώσεις για τις θέσεις της Ελλάδας.
Πρώτον, η προοπτική για ανάκαμψη συνδεόταν πάντα, ώς ένα βαθμό, με την προοπτική της ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Με δεδομένες την αναταραχή στην κινεζική οικονομία, τη ρευστότητα στις παγκόσμιες χρηματαγορές και τις συνεχιζόμενες αμφιβολίες σχετικά με την ανάπτυξη στην Ευρώπη, ακόμη και στη Γερμανία, αυτή η προοπτική δείχνει στην καλύτερη περίπτωση αβέβαιη. Οι ηγέτες της Ε.Ε. ίσως τώρα υιοθετήσουν μια πιο προσεκτική προσέγγιση έναντι των πολιτικών και οικονομικών ρίσκων που ελλοχεύουν για την Ευρωζώνη.
Δεύτερον, η κρίση του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται πλέον στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας. Εχει αντικατασταθεί από μία πιο πιεστική και διχαστική αντιπαράθεση για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες.
Η πίεση στην Ελλάδα δεν έχει υποχωρήσει σε καμία περίπτωση, αλλά το κύριο ζήτημα που αναδεικνύεται τώρα είναι ο ρόλος της Ελλάδας και οι απαιτήσεις σχετικά με τα σύνορα και την παροχή ασύλου. Η Ελλάδα είναι κράτος-κλειδί στην πρώτη γραμμή του μετώπου και μία αποτελεσματική προσέγγιση στη μεταναστευτική πρόκληση είναι αδύνατη χωρίς τη στενή συνεργασία μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας.
Τρίτον, πέρα από την προσφυγική κρίση, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια σειρά σημαντικών προκλήσεων στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας στην περιφέρεια της Ευρώπης. Πολλές από αυτές παρατηρούνται στη γειτονιά της Ελλάδας και η τελευταία θα εμπλακεί μέσω των αποφάσεων της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Επίσης θα συνεχιστούν οι προσδοκίες της Δύσης σε ό,τι αφορά την ελληνική πολιτική έναντι της Ρωσίας και άλλων θεμάτων, αλλά θα υπάρξουν επίσης νέες ευκαιρίες για να δείξει η Αθήνα ότι παραμένει στον πυρήνα της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση κρίσιμων διεθνών ζητημάτων και ταυτόχρονα πως αποτελεί μέρος της λύσης σε μερικά από τα πιο πιεστικά ζητήματα, από το μέλλον της Συνθήκης Σένγκεν μέχρι την πιθανή λύση του Κυπριακού.
* Ο κ. Ιαν Λέσερ είναι εκτελεστικός διευθυντής του ιδρύματος German Marshall Fund στην Ευρώπη

No comments:

Post a Comment