Sunday 27 September 2015

Αλλαγές στο Μαξίμου με ουσία ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Αλλαγές στο Μαξίμου με ουσία

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η απομάκρυνση του πρώην γενικού γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σπύρου Σαγιά από την «αυλή» του Μεγάρου Μαξίμου, η μη συμπερίληψη του κ. Παναγιώτη Νικολούδη στο νέο κυβερνητικό σχήμα και η μετατροπή του χαρτοφυλακίου της διαφθοράς σε γενική γραμματεία που υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ίσως τα δύο πιο εντυπωσιακά στοιχεία της νέας κυβέρνησης, η τελική διαμόρφωση της οποίας απασχόλησε τον πρωθυπουργό και τους στενούς συνεργάτες του επί διήμερο.
Η επιλογή του κ. Σαγιά ως «τοποτηρητή» του υπουργικού συμβουλίου τον περασμένο Ιανουάριο είχε προκαλέσει έκπληξη, καθώς εμφανίσθηκε στο προσκήνιο ξαφνικά, και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώθηκαν αιχμές για παλαιότερες σχέσεις του με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και επιχειρηματικούς κύκλους. Η παρουσία του στο Μαξίμου συνοδεύθηκε από συγκρούσεις με αρκετούς υπουργούς, ανάμεσά τους ο κ. Νίκος Παππάς και ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ φέρεται να είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην επιλογή του δημοψηφίσματος, υποβάλλοντας την παραίτησή του. Πάντως, καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι ο λόγος της αποπομπής του τώρα δεν έχει να κάνει με κάτι από όλα αυτά. Θεωρήθηκε από το επιτελείο του Μαξίμου ως υπεύθυνος για διαρροές εσωτερικών συζητήσεων προς δημοσιογράφους και η απόφαση για τη μη συμμετοχή του στο νέο σχήμα συνδέεται με την επιθυμία του κ. Τσίπρα να «θωρακίσει» τη λειτουργία του στενού επιτελείου του από ανεπιθύμητες διαρροές.
Η αλλαγή
Αλλωστε, σε αυτό συντείνει και η επιλογή του κ. Μιχάλη Καλογήρου, που ήταν ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ως αντικαταστάτη του κ. Σαγιά. Ο κ. Καλογήρου είναι πολύ κοντά στο επιτελείο του Μαξίμου, καθώς προέρχεται από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν στον τομέα Δικαιοσύνης του κόμματος, μάλιστα είχε συμπαρασταθεί στις κινητοποιήσεις για τον κατηγορούμενο για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς Κώστα Σακκά, είναι στενός φίλος του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρη Τζανακόπουλου και στην προηγούμενη κυβέρνηση ήταν σύμβουλος του κ. Ν. Παππά και είναι ο άνθρωπος που συνέταξε το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.
Το επιτελείο
Οι κ. Παππάς, Τζανακόπουλος, Καλογήρου, ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Αγγελος Τσέκερης αποτελούν πλέον το στενό επιτελείο του κ. Τσίπρα και είναι οι άνθρωποι με τους οποίους ο πρωθυπουργός συνεργάζεται σε καθημερινή βάση. Στο σχήμα αυτό, όσον αφορά την επικοινώνηση του κυβερνητικού έργου, προστίθεται η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, της οποίας το γραφείο βρίσκεται επίσης στο Μαξίμου. Μάλιστα, η κ. Γεροβασίλη φέρεται να αρνήθηκε δύο υπουργεία, το Εσωτερικών και το Υγείας, προκειμένου να παραμείνει στη θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου.
Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται ο λεγόμενος «πρωινός καφές» του πρωθυπουργικού επιτελείου να εμπλουτισθεί με τη συμμετοχή συνδέσμου με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, που θα ορισθεί μετά την εκλογή προεδρείου, ενώ στο σχήμα θα συμπεριληφθεί και ο νέος γραμματέας του κόμματος, καθώς εκκρεμεί η επιλογή αντικαταστάτη του κ. Τάσου Κορωνάκη. Αν και έχει ακουστεί το όνομα του κ. Παναγιώτη Ρήγα για τη θέση αυτή, διατυπώνεται προβληματισμός μήπως θα πρέπει να γίνει μια επιλογή που να συμβολίζει περισσότερο την ανανέωση και το άνοιγμα του κόμματος που ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι επιθυμεί.
Αναφορικά με το στενό επιτελείο του κ. Τσίπρα, από ορισμένους μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ αφήνεται να εννοηθεί ότι υπάρχουν «σκιές» στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Παρά το γεγονός ότι συνεργάτες του κ. Δραγασάκη υποβαθμίζουν τη συζήτηση που έγινε για ενδεχόμενη μετακίνησή του στη θέση του προέδρου της Βουλής, φαίνεται ότι αυτό αποτελούσε επιθυμία του κ. Τσίπρα και η άρνηση του κ. Δραγασάκη περιέπλεξε τις μετακινήσεις και την τελική διαμόρφωση της κυβέρνησης.
Αναφορικά με την απουσία του κ. Παναγιώτη Νικολούδη από τη νέα κυβέρνηση και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων για την πάταξη της διαφθοράς στο υπουργείο Δικαιοσύνης, από το Μαξίμου αφήνουν να εννοηθεί ότι υπήρξε δυσαρέσκεια για την αποτελεσματικότητα του κ. Νικολούδη, ότι ενώ είχε υποσχεθεί γοργά βήματα στη διερεύνηση υποθέσεων φοροδιαφυγής, όπως αυτή της λίστας Λαγκάρντ, δεν είχε να παρουσιάσει ανάλογα αποτελέσματα ως υπουργός.
Οι πιέσεις
Κατά τα λοιπά, στη νέα κυβέρνηση συμμετέχουν στη συντριπτική πλειονότητά τους τα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έγιναν ορισμένες προσθήκες και μερικές διορθωτικές κινήσεις, ενώ στην τελική διαμόρφωση του σχήματος επέδρασε και η πίεση που ασκήθηκε από την κίνηση των «53», που αναδεικνύεται, μετά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας, στον ισχυρό εσωκομματικό πόλο του ΣΥΡΙΖΑ. Αναμενόμενη ήταν η μη ανανέωση της θητείας του κ. Γιάννη Πανούση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος είχε συγκεντρώσει τη δυσαρέσκεια και της κίνησης των «53», αλλά και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που του προσάπτουν συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις εναντίον του κόμματος. Αναμενόμενη ήταν και η μη συμμετοχή στην κυβέρνηση της κ. Τασίας Χριστοδουλοπούλου, την οποία η Κουμουνδούρου δημοσίως υπερασπίσθηκε. Ιδιωτικά, ωστόσο, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχονται ότι δεν έδειξε αντανακλαστικά.
Τέλος, από τον ανασχηματισμό καθίσταται σαφής η επισημοποίηση της προσπάθειας διεμβολισμού του ΠΑΣΟΚ, με την υπουργοποίηση, πέραν του κ. Π. Κουρουμπλή, του κ. Μ. Μπόλαρη και της κ. Θεοδώρας Τζάκρη.
Έντυπη

No comments:

Post a Comment