ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ-ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Η ηλεκτρική καρέκλα του επόμενου «τσάρου»
Από «αόρατος τεχνοκράτης» ο Γ. Χουλιαράκης μέσα σε ελάχιστο διάστημα πήρε στα χέρια του το «πηδάλιο» της οικονομίας ως αρμόδιος υπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης και αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο και την επόμενη ημέρα.
Ο άνθρωπος που απέφευγε όσο κανένας άλλος τον φωτογραφικό φακό κάθεται πλέον στην ηλεκτρική καρέκλα του ΥΠΟΙΚ, έχοντας ευρεία αποδοχή εντός και εκτός συνόρων. Μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου άφησε πίσω του μία πετυχημένη ακαδημαϊκή πορεία για να δώσει τη μάχη πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες των Βρυξελλών. Με τη δύναμη των αριθμών προσπαθούσε να πείσει τους δανειστές για τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, ώστε να υπάρξει τελικά συμφωνία.
Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών, ενώ αναβαθμισμένο ρόλο φαίνεται πως θα έχει το επόμενο διάστημα ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος. Στα επιτελεία των μεγαλύτερων κομμάτων ακούγονται θετικά σχόλια για την παρουσία του και έτσι δύσκολα θα περάσει σε ρόλο «κομπάρσου» την επομένη των εκλογών.
Με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάννη Δρασαγάκη διατηρεί στενούς δεσμούς και θεωρείται το φαβορί για το υπουργείο Οικονομικών σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα. Η σχέση του με τον Γ. Δραγασάκη ξεκίνησε το 2010 και η συνεργασία αυτή συνέβαλε στην επιστροφή του Γ. Χουλιαράκη από την Αγγλία στην Ελλάδα. Σημαντικό ρόλο πιθανότατα θα έχει και σε περίπτωση επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας στην εκλογική αναμέτρηση, καθώς ο Β. Μεϊμαράκης έχει μιλήσει για τη συγκρότηση «εθνικής ομάδας».
Σε αυτήν την περίπτωση, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να του ζητηθεί να παραμείνει στο υπουργείο ή να του προταθεί να συμμετάσχει στη νέα ομάδα διαπραγμάτευσης. Αλλωστε η μέχρι τώρα πορεία του στο υπουργείο Οικονομικών έχει σχολιαστεί θετικά στο γαλάζιο στρατόπεδο. Μάλιστα υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας για τα σοβαρά θέματα και, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτήν την κατεύθυνση έχει συμβάλει και ο Χρ. Σταϊκούρας.
Θετικά σχόλια ακούγονται και εκτός συνόρων, καθώς όσοι κάθισαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τον Γ. Χουλιάρακη μιλούν για έναν άνθρωπο «διαβασμένο» και με ισχυρή επιχειρηματολογία. Χαίρει άκρας εκτίμησης στο στρατόπεδο των δανειστών, που δεν βλέπουν θετικά νέα... πειράματα σε επίπεδο προσώπων.
Ο νέος υπουργός είχε παίξει κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, αν και χρειάστηκε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να κάνει βήματα... πίσω. Για ένα διάστημα ο ρόλος του στη διαπραγμάτευση δεν ήταν κομβικός και φήμες κυκλοφορούσαν για τα προβλήματα επικοινωνίας με τον Γ. Βαρουφάκη. Τα σενάρια φούντωσαν την άνοιξη όταν υπήρξε δυναμική είσοδος στη διαπραγμάτευση του Ν. Θεοχαράκη, ο οποίος διατηρούσε στενές σχέσεις με τον τότε υπουργό Οικονομικών. Για ένα διάστημα ο Γ. Χουλιαράκης έμεινε λίγο πιο πίσω, ωστόσο το καλοκαίρι υπήρξε ολική επαναφορά.
Αναλαμβάνει τη δύσκολη «σχέση» με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και η προκήρυξη του δημοψηφίσματος τον βρίσκει στις Βρυξέλλες να διαπραγματεύεται. Αμέσως μετά το δημοψήφισμα κυκλοφορούν φήμες για παραίτησή του, αλλά γρήγορα διαψεύδονται. Αλλωστε η παραίτηση του Γ. Βαρουφάκη από τον υπουργικό θώκο είχε ως αποτέλεσμα να μπει τέλος σε αυτήν την... ταραγμένη σχέση.
Μακριά από τους προβολείςΔιαδραματίζει εκ νέου πρωταγωνιστικό ρόλο και είναι ένας από τους τρεις που διαπραγματεύτηκαν με το κουαρτέτο την τελική συμφωνία. Μαζί με τον Ευ. Τσακαλώτο και τον Γ. Σταθάκη συμμετείχαν στον μαραθώνιο συζητήσεων στο Hilton με τους εκπροσώπους των δανειστών, ώσπου τελικά βγήκε λευκός καπνός.
Πάντως σε όλη τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης διαπραγμάτευσης κατάφερε να αποφύγει τα δημοσιογραφικά πηγαδάκια και να μείνει μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας. Πληροφορίες αναφέρουν πως συχνά επέλεγε να μπει στο ξενοδοχείο από κάποια πλαϊνή πόρτα για να «σωθεί» από την πολιορκία των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Αλλωστε μέχρι την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στα δημοσιογραφικά γραφεία τον αποκαλούσαν ο «αόρατος διαπραγματευτής». Η μοναδική φορά που είχε βρεθεί στην πρώτη γραμμή ήταν τον Μάρτιο όταν συνόδευσε τον Αλ. Τσίπρα στο Βερολίνο στη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ.
Εκεί για πρώτη φορά τον συλλαμβάνει ο φωτογραφικός φακός στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στο πλευρό του Αλ. Τσίπρα. Ετσι λύθηκε ένα... μυστήριο, καθώς μέχρι τότε είχε καταφέρει να μείνει μακριά από τα φώτα, σε σημείο που κάποιοι να αναρωτιούνται αν πρόκειται για... υπαρκτό πρόσωπο (!) όπως σχολίασε με χιούμορ ο Ευ. Τσακαλώτος κατά την πρόσφατη τελετή παράδοσης - παραλαβής του χαρτοφυλακίου.
Με ακαδημαϊκές περγαμηνές
Η διαδρομή του «αόρατου διαπραγματευτή»
Η διαδρομή του «αόρατου διαπραγματευτή»
Τη δύσκολη απόφαση να αφήσει τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα και να δοκιμαστεί στο δύσκολο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές πήρε πριν από οκτώ μήνες ο Γιώργος Χουλιαράκης. Μέχρι τότε μοίραζε τον χρόνο του μεταξύ του Μάντσεστερ όπου δίδασκε και της Μαδρίτης λόγω της καταγωγής της συζύγου του.
Από την αρχή της διαπραγμάτευσης είχε αναλάβει να προσκομίσει στοιχεία και αριθμούς, που να υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις. Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η τοποθέτησή του στην κομβική θέση του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ). Ηταν ο άνθρωπος που απαντούσε στις ερωτήσεις των κλιμακίων των δανειστών και ανά πάσα στιγμή έπρεπε να είναι σωστά... διαβασμένος.
Στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ ήταν καθηγητής Μακροοικοινομίας (λέκτορας Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης), ωστόσο αυτός δεν ήταν ο πρώτος σταθμός στην ακαδημαϊκή του πορεία. Είχε διδάξει οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Εσεξ και ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο για την Απασχόληση του πανεπιστημίου του Γουόρικ.
Ερευνητής στην ΤτΕΝα σημειωθεί πως το διάστημα 2012-2013 ήταν επισκέπτης ερευνητής στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν μακροοικονομία, οικονομική ιστορία, οικονομικά της απασχόλησης και οικονομικά των Νομισματικών Ενώσεων. Από τη νεαρή του ηλικία είχε έφεση στα «γράμματα» και ξεκινά τις σπουδές από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μόλις παίρνει το πτυχίο Οικονομικών «μετακομίζει» στην Αγγλία για να συνεχίσει τις σπουδές. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικού στα Οικονομικά από το Γουόρικ.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr
kokkaliari@pegasus.gr
No comments:
Post a Comment