Thursday 24 September 2015

Αντιδράσεις στη Μόσχα για το νέο τζαμί

Κοινωνία & Πολιτισμός

Αντιδράσεις στη Μόσχα για το νέο τζαμί

Στη Μόσχα εγκαινιάζεται το μεγαλύτερο τζαμί της Ρωσίας. Πολλοί Ρώσοι φοβούμενοι την μετανάστευση περισσότερων μουσουλμάνων στη χώρα αντιδρούν στην ανέγερση λατρευτικών χώρων του Ισλάμ.
Μετά από εργασίες δέκα ετών την Τετάρτη εγκαινιάζεται στη ρωσική πρωτεύουσα το μεγαλύτερο τζαμί, χωρητικότητας 10.000 ατόμων. Το μουσουλμανικό τέμενος χτίστηκε το 1904, ωστόσο πριν από δέκα χρόνια κατεδαφίστηκε προκειμένου να οικοδομηθεί ένα νέο στη θέση του. Το νέο μουσουλμανικό τέμενος συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα της Ευρώπης.
Το μεγαλύτερο τζαμί της Ρωσίας χωρητικότητας 10.000 ατόμων
Το μεγαλύτερο τζαμί της Ρωσίας χωρητικότητας 10.000 ατόμων
Έξι τζαμιά λειτουργούν ήδη στη Μόσχα, ενώ οι μουσουλμάνοι που ζουν στην πρωτεύουσα υπολογίζονται στα δύο εκατομμύρια. Συνολικά στη ρωσική επικράτεια ζουν περίπου 20 εκατομμύρια μουσουλμάνοι.
Οι Ρώσοι συνηθίζουν να διαχωρίζουν το Ισλάμ ως θρησκεία από τους πιστούς του. Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Βερχόφσκι από το Κέντρο Έρευνας Σόβα, το 40% περίπου των Ρώσων δηλώνουν ότι έχουν αρνητική άποψη για το Ισλάμ, ενώ μόλις το 12% πιστεύει το ίδιο και για τους μουσουλμάνους. Πολλοί Ρώσοι αντιλαμβάνονται τη μουσουλμανική θρησκεία ως ιδεολογία, σαν κάτι επικίνδυνο που είναι συνδεδεμένο με την τρομοκρατία», λέει χαρακτηριστικά ο Βερχόφσκι. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην DW ο ειδικός επισήμανε ωστόσο ότι γενικά η ανεκτικότητα στη ρωσική κοινωνία απέναντι σε συγκεκριμένες εθνικές ομάδες (κυρίως αυτές που προέρχονται από τον Καύκασο) είναι ελάχιστη, γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν συνδέεται όμως με τη θρησκεία. «Οι άνθρωποι τάσσονται κατά της ανέγερσης νέων τζαμιών γιατί φοβούνται ότι θα μετοικήσουν πολλοί μετανάστες στη γειτονιά τους. Δεν φοβούνται τόσο το τζαμί, όσο την εισροή ξένων ». Ο φόβος αυτός συχνά οδηγεί σε απροκάλυπτη επιθετικότητα.
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης
Ο Αλεξάντερ Βερχόφσκι από το Κέντρο Έρευνας Σόβα
Ο Αλεξάντερ Βερχόφσκι από το Κέντρο Έρευνας Σόβα
Στη Ρωσία καταγράφονται πολλά περιστατικά βίας με εθνικιστικό υπόβαθρο, αλλά σχεδόν καθόλου με θρησκευτικό.
Ο Αλεξάντερ Βερχόφσκι υποστηρίζει ότι η ρωσική κυβέρνηση παρακολουθεί την θρησκευτική ζωή των μουσουλμάνων υπό το πρίσμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. «Οι αρχές θεωρούν κίνδυνο κάθε ανεπίσημη ισλαμική ομάδα, είτε αποτελείται από φιλειρηνικούς ανθρώπους, είτε από οπλισμένους εξτρεμιστές». Ο επιστήμονας αναφέρει ότι στη Ρωσία μαζί με πραγματικές εξτρεμιστικές οργανώσεις απαγορεύτηκαν και φιλειρηνικές κοινότητες.
Ο διευθυντής της οργάνωσης πολιτικών μεταναστών από την κεντρική Ασία, Μπαχρόμ Χαμρόγιεφ, είναι πεπεισμένος ότι η ρωσική κυβέρνηση διεξάγει έναν πραγματικό πόλεμο κατά του Ισλάμ και πρωτίστως κατά ανεξάρτητων ισλαμικών οργανώσεων και συνδέσμων. «Το να είσαι σήμερα μουσουλμάνος στη Ρωσία είναι πολύ δύσκολο. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου οι τοπικές αρχές προσπάθησαν να παρεμποδίσουν γυναίκες να φορέσουν την παραδοσιακή μαντήλα ή να απαγορεύσουν θρησκευτική λογοτεχνία ως εξτρεμιστική» εξηγεί ο Χαμρόγιεφ επισημαίνοντας ωστόσο ότι «στην καθημερινότητα οι μουσουλμάνοι αντιμετωπίζονται γενικά με καλό τρόπο».
Γιούλια Βισνεβέτσκαγια / Αλεξάνδρα Κοσμά

No comments:

Post a Comment