Tuesday 22 September 2015

Nέο σχήμα με τον ίδιο κορμό

ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Nέο σχήμα με τον ίδιο κορμό

Το νέο κυβερνητικό παζλ, με το οποίο ο Αλ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να απαντήσει με αποτελεσματικό τρόπο στις μεγάλες προκλήσεις της μετεκλογικής περιόδου, συνθέτει ο πρωθυπουργός με τους συνεργάτες του. Το νέο σχήμα αναμένεται να έχει τον ίδιο βασικό κορμό με την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται αλλαγές και δομικές «ανατροπές».

Nέο σχήμα με τον ίδιο κορμό
Το νέο κυβερνητικό παζλ με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να απαντήσει με αποτελεσματικό τρόπο στις μεγάλες προκλήσεις της μετεκλογικής περιόδου, «μεταφράζοντας» σωστά το μήνυμα της καθαρής εντολής που έλαβε μόλις την περασμένη Κυριακή, συνθέτει αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός με τους έμπιστους συνεργάτες του.
Πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση, διότι ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει αφενός να τολμήσει αλλαγές στη λογική ορισμού του κατάλληλου στην κατάλληλη θέση και αφετέρου να μην κλονίσει τις «ενδοοικογενειακές» ισορροπίες και σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε σχέση με τον κυβερνητικό εταίρο.
Από χθες το πρωί μέχρι σήμερα είναι σε εξέλιξη απανωτές συσκέψεις, στη διάρκεια των οποίων ο πρωθυπουργός ζητά συγκεκριμένες εισηγήσεις από βουλευτές και στελέχη για τις ενδεδειγμένες δομικές «ανατροπές», όπως το σπάσιμο των υπερυπουργείων, και για την αξιοποίηση κοινοβουλευτικών αλλά και εξωκοινοβουλευτικών υπουργών για τις θέσεις-κλειδιά που θα προκύψουν.
Προεδρία της Βουλής  Το «κλειδί» που θα ξεμπλοκάρει την ολοκλήρωση του κυβερνητικού παζλ αφορά στο στέλεχος που θα αναλάβει τον κρίσιμο ρόλο του προέδρου της Βουλής
Προεδρία της Βουλής

Το «κλειδί» που θα ξεμπλοκάρει την ολοκλήρωση του κυβερνητικού παζλ αφορά στο στέλεχος που θα αναλάβει τον κρίσιμο ρόλο του προέδρου της Βουλής
Αέρας ανανέωσης
Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας έχει καταλήξει στο σκαρίφημα. Φαίνεται ότι σκοπεύει το νέο κυβερνητικό σχήμα να έχει τον ίδιο κορμό, όπου υπουργοί και υφυπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης θα παραμείνουν στα ίδια ή σε άλλα πόστα. Ωστόσο έχει διαμηνύσει ότι το νέο σχήμα πρέπει να επιζητά και να αποπνέει «αέρα ανανέωσης» και την εξασφάλιση του αποτελεσματικού προφίλ.
Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θα έχει επικοινωνία με τους εν δυνάμει υπουργούς, ώστε να ακούσει τις απόψεις ή τις ενστάσεις τους πριν καταλήξει στην ομάδα που θα σηκώσει το βάρος της αποκατάστασης της οικονομίας, της προώθησης μέτρων υπέρ των κυρίως λαϊκών στρωμάτων και της αναδιάρθρωσης του χρέους που αποτέλεσε βασικό προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ.
Κύκλοι πολιτικής
Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι στη νέα κυβέρνηση δεν θα υπάρχει πιθανόν αντιπρόεδρος όπως στην προηγούμενη. Το επιτελείο Τσίπρα εξέταζε μέχρι αργά χθες το βράδυ το ενδεχόμενο δημιουργίας κύκλων πολιτικής (π.χ. ενός οικονομικού κύκλου) όπου ο επικεφαλής θα έχει πάντως ενισχυμένες αρμοδιότητες υπερυπουργού. Μέρες πριν, στην Κουμουνδούρου συζητούσαν όμως το σπάσιμο των υπερυπουργείων, όπως του Οικονομίας και του Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ώστε να δημιουργηθούν υπουργεία με συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.
Το «κλειδί» που θα ξεμπλοκάρει τον κωδικό για την ολοκλήρωση του παζλ αφορά στο στέλεχος που θα αναλάβει τον εξίσου κρίσιμο για το κυβερνών κόμμα ρόλο του προέδρου της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός, έχοντας στόχο να αποκαταστήσει την ομαλή συλλογική λειτουργία της Βουλής μετά την αποχώρηση από την προεδρία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, προσανατολίστηκε αρχικά στο να δώσει το τιμόνι της προεδρίας στον μέχρι τώρα αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και επικεφαλής του Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη. Ωστόσο, εγκυρότατες πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι ο κ. Δραγασάκης είναι το πλέον πιθανό να παραμείνει με ισχυρό ρόλο και στο νέο σχήμα. Εάν και εφόσον καταλήξουν στη δημιουργία κύκλων, θα έχει την μπαγκέτα του οικονομικού κύκλου.
Στο υπουργείο Οικονομικών επιστρέφει, όπως όλα δείχνουν, ο επικεφαλής των 53+ (τάση του ΣΥΡΙΖΑ) Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ολοκλήρωσε τη συμφωνία με τους εταίρους μετά την αποχώρηση του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος παρέλαβε τον καυτό φάκελο του υπουργείου Οικονομικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, προορίζεται για τη θέση υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ με την αρμοδιότητα παρακολούθησης της πορείας υλοποίησης των μνημονιακών δεσμεύσεων. Στο Οικονομικών, χωρίς αλλαγή πόστου οι Δημήτρης Μάρδας και Τρύφων Αλεξιάδης (για τα φορολογικά).
Σταθερά στο υπουργείο Οικονομίας λέγεται ότι παραμένει ο Γιώργος Σταθάκης -αν και στα σκαριά είναι το σπάσιμο του υπουργείου και η μεταξύ άλλων αναβάθμιση του Χρήστου Σπίρτζη σε υπουργό Υποδομών-Μεταφορών.
Στο σπάσιμο οδηγείται και το Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, όπου ο Πάνος Σκουρλέτης μπορεί να αναχωρήσει για το υπουργείο Εσωτερικών, εφόσον ο Νίκος Βούτσης συμφωνηθεί να αναλάβει την προεδρία της Βουλής (ακούγεται πάντως και η πιθανότητα να αναλάβει ο Δημήτρης Βίτσας).
Επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας, δηλαδή με ενισχυμένες αρμοδιότητες, μπορεί να τεθεί ο Πάνος Καμμένος, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Αμυνας. Συντονιστικό ρόλο στον ίδιο κύκλο ενδέχεται να έχει ο Δ. Βίτσας.
Στο υπουργείο Υγείας φαίνεται ότι θα παραμείνει ο Π. Κουρουμπλής, αν και ακούστηκε και μια δεύτερη εναλλακτική πρόταση. Ανοιχτή είναι η συζήτηση για το υπουργείο Παιδείας, καθώς το «κλειδί» της απάντησης αφορά στην παραμονή ή όχι του Αριστείδη Μπαλτά -συζητείται εν τω μεταξύ η αξιοποίηση είτε του κ. Γαβρόγλου (ψηφοδέλτιο Επικρατείας) είτε του κ. Δουζίνα (επίσης πανεπιστημιακού, βουλευτή πλέον στην Α' Πειραιά).
Στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας επανέρχεται εκτός απροόπτου η Ράνια Αντωνοπούλου, όπως και η Ελενα Κουντουρά (Τουρισμού). Ο κ. Καμμένος έχει προτείνει την παραμονή του υπηρεσιακού υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Ζώη, ενώ ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει επίσης στον κ. Μουζάλα να διατηρήσει τα ηνία της μεταναστευτικής πολιτικής.
Μία από τις εκπλήξεις μπορεί να είναι η αναβάθμιση της Ολγας Γεροβασίλη σε υπουργό (π.χ. Εσωτερικών, όπου ήταν και αρμόδια τομεάρχης), αν και πολλοί εκτιμούν ότι λειτούργησε με αποτελεσματικό τρόπο ως κυβερνητική εκπρόσωπος. Για το Ευρωπαϊκών Υποθέσεων προορίζεται ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ενώ υπουργός Εξωτερικών θα παραμείνει εκτός απροόπτου ο Ν. Κοτζιάς.
Υπουργός Επικρατείας, όπως και στο προηγούμενο σχήμα, ο Νίκος Παππάς (εκ των εξ απορρήτων του Αλ. Τσίπρα), ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Τέρενς Κουίκ που κάνει τη γέφυρα της συνεννόησης και του συντονισμού των πολιτικών ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαδοχικές καραμπόλες για τα υπουργεία
Ολα δείχνουν ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα μπορεί να μείνουν εκτός στελέχη που έως και το... παρά πέντε αναλάμβαναν κρίσιμους ρόλους. Παρ' όλ' αυτά εκτός κυβέρνησης θα είναι η Τασία Χριστοδουλοπούλου, που εκλέχτηκε βουλευτής με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, και κάποιοι υφυπουργοί. Ο Θοδωρής Δρίτσας ακούγεται ότι μπορεί να προταθεί για την προεδρία της Βουλής, ενώ δεδομένη θεωρούνταν η συμμετοχή και στο νέο κυβερνητικό σχήμα μεταξύ άλλων των: Γιώργου Κατρούγκαλου, Νίκου Παρασκευόπουλου, Παναγιώτη Νικολούδη, Σταύρου Κοντονή, Νίκου Ξυδάκη, του προερχόμενου από τους Οικολόγους Πράσινους, Γιάννη Τσιρώνη, της κ. Θεανώς Φωτίου και άλλων.ethnos

No comments:

Post a Comment