«Όχι» από Κομισιόν και Eurogroup για πιο ενεργό ρόλο του ΕΚ στην αξιολόγηση του προγράμματος
Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε:
«Όχι» ήταν η απάντηση της Κομισιόν και του Eurogroup στο ελληνικό αίτημα για να αποκτήσει πιο ενεργό ρόλο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιου στην αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας.
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση σήμερα, Πέμπτη, με τον Μάρτιν Σουλτς σχετικά με τον τρόπο που θα μπορούσε να συμμετάσχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη διαδικασία εφαρμογής και αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Όλες οι ευρωομάδες συμφώνησαν και πλέον εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο νομικά μπορεί αυτό να γίνει.
Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ωστόσο, είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να συμμετάσχει το Ευρωκοινοβούλιο στις διαδικασίες των αξιολογήσεων, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
«Το Eurogroup συζήτησε εν συντομία αυτό το θέμα στην τελευταία συνάντηση στο Λουξεμβούργο. Υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για την παρακολούθηση των προγραμμάτων μακροοικονομικής προσαρμογής, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και τη δέσμη δύο κανονισμών ( 2-pack regulation). Αυτό το νομικό πλαίσιο δεν προβλέπει έναν συγκεκριμένο ρόλο ώστε το Ευρωκοινοβούλιο να μπορεί να συμμετάσχει στην παρακολούθηση του προγράμματος και τη διαδικασία αξιολόγησης. Το Ευρωκοινοβούλιο ενημερώνεται σε τακτική βάση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Πρόεδρο του Eurogroup για τις εξελίξεις που αφορούν τα προγράμματα οικονομικής στήριξης» δήλωσε σχετικά ο Μισέλ Ρέινς.
Η Κομισιόν από την πλευρά της παρέπεμψε στην ισχύουσα νομοθεσία, μη αφήνοντας πολλά περιθώρια.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «η Κομισιόν πάντα επεδίωκε τη στενή συνεργασία με το Κοινοβούλιο. Ο Πρόεδρος» Γιούνκερ ήταν πάντα σε άμεση επαφή με τον Πρόεδρο Σουλτς σε όλη τη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. Και ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις αλλά και ο Επίτροπος Μοσκοβισί εμφανίζονταν τακτικά ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να το ενημερώσουν για τις συζητήσεις. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ένα ρόλο για το Κοινοβούλιο σε σχέση με το πρόγραμμα» δήλωσε σχετικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, η νομοθεσία προβλέπει τακτική ενημέρωση του σώματος του Ευρωκοινοβουλίου μέσω των σχετικών επιτροπών αλλά και των Προέδρων και Αντιπροέδρων τους όσον αφορά την τριμηνιαία παρακολούθηση του προγράμματος από την πλευρά της Κομισιόν σε συνεργασία με την ΕΚΤ και όπου είναι απαραίτητο και με το ΔΝΤ.
Κάθε σχετική κοινοβουλευτική επιτροπή ή εθνικά κοινοβούλια μπορούν να ζητήσουν ακρόαση είτε από την Κομισιόν ή από το εμπλεκόμενο κράτος μέλος όσον αφορά την πρόοδο της εφαρμογής του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής.
«Παρόλα αυτά, η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει έναν άμεσο ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου στη διαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου (αν και προβλέπεται η ενημέρωσή του για την πορεία της) ή στην παρακολούθηση των εν λόγω όρων που αποτελεί ρόλο της Κομισιόν σε συνεργασία με την ΕΚΤ και όπου είναι απαραίτητο και το ΔΝΤ» συμπλήρωσε.
Παπαδημούλης: Προκλητική η άρνηση του Ντάισελμπλουμ
H σπουδή του κ. Ντάισελμπλουμ να αρνηθεί την ενεργό συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος είναι απαράδεκτη και προκλητική, υποστηρίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, επισημαίνει χαρακτηριστικά, προτιμά τη συζήτηση πίσω από τις κλειστές πόρτες αντί της διαφάνειας και της δημοκρατικής λογοδοσίας που διεκδικεί το Ευρωκοινοβούλιο.
Θέλει, συνεχίζει ο κ. Παπαδημούλης, να αποφύγει τον κριτικό έλεγχο του Ευρωκοινοβουλίου για τις αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις των πολιτικών μονομερής λιτότητας.
Το Ευρωκοινοβούλιο, με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων από τις αρχές Σεπτεμβρίου, θα επιμείνει στην διεκδίκηση ενός ουσιαστικού ρόλου στον έλεγχο της εφαρμογής του προγράμματος για την Ελλάδα και θα το πετύχει, υπερτονίζει ο Έλληνας ευρωβουλευτής.
No comments:
Post a Comment