Saturday 19 September 2015

Το παζλ του σχηματισμού κυβέρνησης ΚΩΣΤΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ

Το παζλ του σχηματισμού κυβέρνησης

ΚΩΣΤΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ
Σε εκλογές μικρού δικομματισμού με αβέβαιο τον τελικό νικητή και με πολλά σενάρια συνεργασίας την «επόμενη ημέρα», αλλά και υπόγειες συζητήσεις για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση, αναλόγως του εάν πρώτο κόμμα θα είναι η Ν.Δ. ή ο ΣΥΡΙΖΑ, οδεύει αύριο η χώρα.
Από τις δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις, αλλά και από τις ποιοτικές μετρήσεις των κομμάτων, που πάντως δεν επιβεβαιώθηκαν στο πρόσφατο δημοψήφισμα, προκύπτει πως ο τελικός νικητής θα συγκεντρώσει ποσοστό περί το 31-33%, ενώ το δεύτερο κόμμα θα υπολείπεται κατά 1 με 2 ποσοστιαίες μονάδες. Συνεπώς, ο στόχος της αυτοδυναμίας, που είχαν θέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας και η Κουμουνδούρου, είναι ανέφικτος και με δεδομένο ότι λόγω των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας δεν υπάρχει περιθώριο επαναληπτικών εκλογών, η όποια κυβερνητική λύση θα προκύψει μέσω των διαβουλεύσεων των κομμάτων στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών στην κατεύθυνση της συνεργασίας, στην οποία επιμένει ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης.
Στην περίπτωση κατά την οποία η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα, ο σχηματισμός της κυβέρνησης θα είναι ένα σχετικά εύκολο «παζλ» με βάση τη διαφαινόμενη δύναμη των μικρότερων κομμάτων. Με δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας έχει αποκλείσει τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, ο κ. Μεϊμαράκης θα απευθυνθεί στα κόμματα του λεγόμενου ευρωπαϊκού τόξου, δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Πάντως, τόσο η κ. Φώφη Γεννηματά όσο και ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης εμφανίζονται αποφασισμένοι να επιμείνουν στη συμμετοχή και του δεύτερου κόμματος στη νέα κυβέρνηση, βάζοντάς το ως προϋπόθεση για τη δική τους συμμετοχή, ενώ ως όρο κυβερνητικής συνεργασίας προκρίνουν και την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου, εντός τριμήνου από τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Αντίθετα, ο σχηματισμός κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που θα είναι πρώτο κόμμα, θα είναι σαφώς δυσκολότερο εγχείρημα, ακόμη και εάν οι ΑΝΕΛ εισέλθουν στη Βουλή, καθώς, με τα ποσοστά που εκτιμάται ότι θα λάβουν τα δύο κόμματα, είναι αμφίβολο εάν θα εκλέξουν τους απαιτούμενους 151 βουλευτές. Ενώ ακόμη και εάν ο στόχος επιτευχθεί, το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι εξαιρετικά εύθραυστο με δεδομένα τον όγκο και το πολιτικό κόστος των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να ψηφιστούν το επόμενο εξάμηνο. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Φώφη Γεννηματά είναι αποφασισμένη να θέσει «βέτο» στη συμμετοχή των ΑΝΕΛ στην επόμενη κυβέρνηση, ενώ και στην περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού με τον κ. Θεοδωράκη, θα ζητήσουν συμμετοχή του δεύτερου κόμματος, της Ν.Δ. εν προκειμένω, στην κυβέρνηση.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Κουμουνδούρου συζητείται το σενάριο ο κ. Αλ. Τσίπρας να ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει ως κυβέρνηση μειοψηφίας το επόμενο εξάμηνο, με την παραμονή κάποιων εκ των υπηρεσιακών υπουργών στις θέσεις τους, ώστε να «τρέξει» το νέο πρόγραμμα χωρίς καθυστερήσεις και οι διαβουλεύσεις για ένα συμμαχικό κυβερνητικό σχήμα να μετατεθούν για την προσεχή άνοιξη.
Τα πρόσωπα
Οπως προαναφέρθηκε, όμως, στα κομματικά επιτελεία έχει ανοίξει παράλληλα και η συζήτηση για τα πρόσωπα που ανάλογα με το αποτέλεσμα της αυριανής κάλπης θα μπορούσαν να στελεχώσουν την επόμενη κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. το τελευταίο διάστημα έχει αναφερθεί στον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης: Εχει επισημάνει πως θα αξιοποιήσει στελέχη που θα κινηθούν με αποφασιστικότητα για την υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους, «φωτογραφίζοντας» κατ’ ορισμένους πρώην υπουργούς, όπως οι κ.κ. Κυρ. Μητσοτάκης, Ολγα Κεφαλογιάννη, Κ. Χατζηδάκης, Ν. Δένδιας και Αδ. Γεωργιάδης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη προορίζεται για πρόεδρος της Βουλής. Επίσης, στη λογική δημιουργίας μιας «Εθνικής Ελλάδος» στο υπουργικό συμβούλιο, ο ίδιος αναφέρθηκε με θετικό τρόπο στον κ. Γ. Πανούση και στον κ. Τ. Γιαννίτση, ενώ στη Συγγρού υπάρχουν σκέψεις για την αξιοποίηση μη πολιτικών προσώπων όπως ο κ. Γ. Προβόπουλος και Π. Πικραμμένος, καθώς και πρώην υπουργών του κ. Κ. Καραμανλή.

Αντιθέτως, ο κ. Αλ. Τσίπρας, στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει τον κορμό της επόμενης κυβέρνησης, θα επιμείνει στις θέσεις–κλειδιά σε πρόσωπα που στελέχωναν το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο. Ετσι, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητο με τη συμμετοχή των κ. Γ. Δραγασάκη, Ευκλ. Τσακαλώτου, Γ. Σταθάκη και Γ. Χουλιαράκη, ενώ στις θέσεις τους εκτιμάται πως θα παραμείνουν και οι κ. Ν. Βούτσης, Π. Σκουρλέτης και Γ. Κατρούγκαλος.

Ανάλογες συζητήσεις γίνονται και στο εσωτερικό ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού. Η κ. Φώφη Γεννηματά κρατάει κλειστά τα χαρτιά της. Μόνο βέβαιο είναι πως η Χαρ. Τρικούπη θα προτείνει πολιτικά πρόσωπα –με τον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο να μην ενδιαφέρεται για χαρτοφυλάκιο– ενώ στην κυβέρνηση θα μετέχει και η ίδια. Αντιθέτως, ο κ. Θεοδωράκης έχει καταστήσει σαφές πως ο ίδιος δεν πρόκειται να αναλάβει υπουργείο. Οσο για τα πρόσωπα που θα προτείνει το Ποτάμι εάν μετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση, θα εξαρτηθούν, βεβαίως, από τα υπουργεία που θα λάβει. Το απαιτούμενο «προφίλ» έχουν, πάντως, σύμφωνα με πηγές της Σεβαστουπόλεως οι κ.κ. Χ. Θεοχάρης, Αντιγόνη Λυμπεράκη, Μ. Ματσαγγάνης, Στρ. Μούγερ, Λενιώ Μυριβήλη, Γ. Παγουλάτος, Θαν. Σκόκος, Π. Τσακλόγλου, καθώς και οι κ. Ν. Διαμαντούρος και Π. Καρκατσούλης.
Έντυπη

No comments:

Post a Comment