Saturday, 19 September 2015

Μετά τη Fraport, καμπανάκι και από την Cosco

Μετά τη Fraport, καμπανάκι και από την Cosco

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Ο ΔΗΚΤΗΣ
Μετά την εξαγορά τουρκικού λιμανιού από την Cosco επικράτησε έκδηλη ανησυχία μήπως έχουμε ως χώρα καθυστερήσει μήπως χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία. Πράγματι, έχουμε καθυστερήσει και το Πεκίνο φροντίζει να το θυμίζει με κάθε ευκαιρία στην Αθήνα. Ευτυχώς, όμως, το κονσόρτσιουμ υπό την Cosco, που έκανε την επένδυση στη γειτονική χώρα καταβάλλοντας 813,62 εκατ. ευρώ για το 64,5% του Kumport Terminal (που είναι μικρότερο και από το μισό του εμπορικού λιμανιού του Πειραιά), έχει συνδυαστικά σχέδια για τη συνεργασία των δύο λιμανιών: καθαρά εισαγωγικό λιμάνι της Τουρκίας το Kumport, αναμένεται να τροφοδοτείται με feeders από τον Πειραιά, από φορτία που θα φτάνουν από την Ασία και θα περνούν πρώτα από εδώ. Η Cosco αγόρασε έτσι μερίδιο στην τουρκική αγορά, όπως άλλωστε έχει ήδη κάνει με τη Σμύρνη η ανταγωνίστριά της (διεθνώς αλλά και για το 67% του Πειραιά) A.P. Moller-Maersk. Το deal αφύπνισε ωστόσο πολλούς στην Αθήνα. Εστω και εσφαλμένα, είναι το δεύτερο μετά τη Fraport καμπανάκι πως οι ξένοι δεν περιμένουν στην ουρά για να βάλουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα.
Mεγάλη βαρύτητα δίνει στο πρόγραμμά της η Νέα Δημοκρατία για τον τουρισμό. Μεταξύ άλλων προβλέπει την επανασύσταση αυτόνομου υπουργείου Τουρισμού, την ενεργοποίηση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, ο οποίος δεν θα θέτει περιορισμούς και δεν θα αποκλείει καμία περιοχή της χώρας από ενισχύσεις, ενώ οι επιτροπές αξιολόγησης κάθε επιχειρηματικής πρότασης θα αντικατασταθούν από έναν ευέλικτο μηχανισμό που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και την άμεση εκταμίευση.
Ζητά σύμβουλο

Σε αναζήτηση ξένου συμβούλου, ο οποίος θα συντονίσει το δύσκολο έργο της αξιολόγησης των διοικήσεων των εγχωρίων τραπεζών, βρίσκεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Η αξιολόγηση, που προβλέπεται από το νέο μνημόνιο, θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2016. Σημειώνεται ότι το νέο μνημόνιο προβλέπει την τοποθέτηση στελεχών και στον κρίσιμο τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ειδικά στα επιχειρηματικά δάνεια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών, το σύνολο των δανείων που είναι σε καθυστέρηση και αυτών που εμφανίζουν μεγάλη πιθανότητα αθέτησης έχει ξεπεράσει το 45%, που αντιστοιχεί σε «κόκκινα» δάνεια περίπου 100 δισ. ευρώ, σχεδόν όσο το ύψος των καταθέσεων! Η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αποτελέσει τη μεγάλη πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.
Δεδομένα... σε κοινή θέα
Τον Ιούλιο του 2013 οι ελεγκτές της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έκαναν αιφνιδιαστικό έλεγχο στα γραφεία μιας εταιρείας πληροφορικής. Η τακτική αυτή διαδικασία έφερε τους ερευνητές μπροστά σε ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα. Ενώ τράπεζα χορηγούσε στην εταιρεία δικαίωμα πρόσβασης στον «Τειρεσία» με σκοπό την επεξεργασία στοιχείων πιστοληπτικής ικανότητας, αυτή «κατέβαζε» στοιχεία για την επιχειρηματική πληροφόρηση άλλων πελατών της, οι οποίοι δεν είχαν νόμιμη πρόσβαση σε αυτά. Παρότι δεν έχει αποσαφηνιστεί ενδεχόμενος δόλος από την πλευρά της εμπλεκόμενης τράπεζας, τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή πωλούσε την πρόσβαση στον «Τειρεσία» στην εταιρεία πληροφορικής και γι’ αυτό της επεβλήθη πρόστιμο 130.000 ευρώ, στον «Τειρεσία» 30.000 και στην εταιρεία πληροφορικής το ανώτατο προβλεπόμενο από τον νόμο, 150.000 ευρώ. Για να ξέρετε, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, μόνο δημόσιοι κατάλογοι, όπως είναι οι κατάλογοι των δημοσίων υπηρεσιών, έχουν δικαίωμα συλλογής οικονομικών και περιουσιακών δεδομένων χωρίς τη ρητή συγκατάθεση του πολίτη, αφού το Δημόσιο παρέχει νομικά όλες τις εγγυήσεις προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Κανείς άλλος...
Απειλούνται με αφανισμό
Πνέουν τα μένεα κατά της προηγούμενης κυβέρνησης χιλιάδες οικογένειες ανά τη χώρα, που ζουν από την ενοικίαση ενοικιαζόμενων δωματίων, λόγω της απόφασής της να καταργήσει διάταξη η οποία αφορούσε την ένταξη από φέτος των δωματίων και διαμερισμάτων στα ειδικά κτίρια και στον μειωμένο συντελεστή φορολόγησης 0,5 τοις χιλίοις για την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, όπως ισχύει στα ξενοδοχεία. Ενδεικτική είναι σχετική αναφορά του προέδρου της Συνομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Κ. Μπρεντάνου, ο οποίος σημείωσε ότι ο «Αρμαγεδδών» των κυβερνητικών αποφάσεων του τελευταίου εξαμήνου, που προκάλεσε μπλακ άουτ στην ελληνική οικονομία και παρ’ ολίγον ολοκληρωτική κατάρρευση της χώρας, απειλεί σήμερα με αφανισμό εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων.
Έντυπη

No comments:

Post a Comment