|
Ντράγκι: «Το ευρώ είναι αμετάκλητο» |
|
Τη λήψη «μη συμβατικών μέτρων» και απευθείας αγορά κρατικού χρέους προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. |
|
|
|
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζει έναν μηχανισμό ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες εβδομάδες για να προβαίνει σε απευθείας αγορές ομολόγων ώστε να σταθεροποιούνται τα κόστη δανεισμού χωρών-μελών της ευρωζώνης οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες, δήλωσε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι πριν από λίγο.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο, εντός της εντολής (της ΕΚΤ) να διατηρεί τη σταθερότητα των τιμών βραχυπρόθεσμα και τηρώντας την ανεξαρτησία της (τράπεζας) σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, ενδέχεται να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες στην ανοικτή αγορά, μεγέθους κατάλληλου για την επίτευξη του σκοπού», είπε ο Ντράγκι, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση ότι το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ παρέμεινε αμετάβλητο, στο 0,75%.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει τη λήψη περαιτέρω μη-συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής, βάσει του τι χρειάζεται για να αποκατασταθεί η άσκηση της νομισματικής πολιτικής. Τις επόμενες εβδομάδες θα σχεδιάσουμε τις κατάλληλες διαδικασίες για αυτά τα μέτρα πολιτικής».
Παράλληλα, ο Ντράγκι είπε ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη παραμένει ασθενής, ενώ η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την οικονομική προοπτική στην ΕΕ βαραίνει στην εμπιστοσύνη, επέμεινε πάντως ότι η κρίση δεν θα καταστρέψει την οικονομική και νομισματική ένωση. «Το ευρώ είναι αμετάκλητο», είπε.
Χαλάρωση του κανονιστικού πλαισίου για τον δανεισμό «το Σεπτέμβριο»
Ο Μάριο Ντράγκι είπε στη συνέχει ότι η ΕΚΤ θα συζητήσει τον επόμενο μήνα την χαλάρωση και την διεύρυνση του καταλόγου περιουσιακών στοιχείων τα οποία γίνονται αποδεκτά ως εγγυήσεις (collateral), αλλά και το να επαναλάβει κινήσεις όπως η παροχή έκτακτης ρευστότητας μέσω μακρόχρονων, χαμηλότοκων δανείων, κάτι που έκανε στις αρχές του χρόνου διοχετεύοντας 1 τρισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα.
Ωστόσο οι τράπεζες «πάρκαραν» το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αυτών στην ΕΚΤ, αντί να αυξήσουν τις διατραπεζικές χορηγήσεις, τον δανεισμό στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.
«Θα γίνει μια συζήτηση για το πλαίσιο που αφορά τα περιουσιακά στοιχεία που γίνονται αποδεκτά ως ασφάλεια, προβλέπεται για τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Ντράγκι.
Η Γερμανία έχει πάντως «επιφυλάξεις» σχετικά με τα σχέδια η ΕΚΤ να αγοράζει χρέος χωρών-μελών της ευρωζώνης οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα και κινδυνεύουν με αποκλεισμό από τις αγορές δανεισμού, παραδέχθηκε ο Ντράγκι. «(Ο Γενς) Βάιντμαν και η Μπούντεσμπανκ έχουν επιφυλάξεις» για τα έκτακτα, μη-συμβατικά αυτά μέτρα, επισήμανε ο Ντράγκι, αναφερόμενος στον πρόεδρο της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.
Υπαινισσόμενος τις γερμανικές ανησυχίες, ο Ντράγκι είπε πως επιτροπές της Τράπεζας πρόκειται να «σχεδιάσουν τις κατάλληλες διαδικασίες για αυτά τα μέτρα πολιτικής», απόφαση που ελήφθη «βασικά ομόφωνα, με μια επιφύλαξη».
Προαναγγέλλοντας μια διαφοροποίηση σε σχέση με την πρακτική που ακολουθούσε ως τώρα, ο Ντράγκι είπε επίσης ότι η ΕΚΤ θα τηρεί πολιτική «πλήρους διαφάνειας», και ότι οι χώρες που επωφελούνται από τις αγορές ομολόγων θα κατονομάζονται.
Παράλληλα, ο Ντράγκι απέκλεισε το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να δανείζει επιπλέον κεφάλαια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), αφού αυτός «δεν πληροί τους όρους» για κάτι τέτοιο.
«Ο σημερινός σχεδιασμός του ΕΜΣ δεν επιτρέπει να αναγνωριστεί ως κατάλληλος εταίρος» για την χορήγηση δανείων από την ΕΚΤ, σημείωσε ο Ντράγκι, τονίζοντας πως η νομική υπηρεσία της Τράπεζας, που εδρεύει στη Φρανκφούρτη, είχε ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό το Φεβρουάριο.
Αρνητική υποδοχή των δηλώσεων Ντράγκι στις αγορές
Το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας ξεπέρασε το 6% σήμερα το απόγευμα στις αγορές χρέους, καθώς οι επενδυτές δεν φάνηκαν να πείθονται από τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, ιδίως διότι τα μέτρα που εξήγγειλε δεν πρόκειται να εφαρμοστούν άμεσα.
Λίγο μετά τις 16:00 το επιτόκιο των ιταλικών δεκαετών τίτλων, που μειωνόταν τις τελευταίες ημέρες, ανήλθε στο 6,161% (από 5,931%), ενώ αυτό της Ισπανίας έφθασε στο 6,803% (από 6,732%).
Πτώση μεγαλύτερη από 2% καταγραφόταν στα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης και του Παρισιού και μεγαλύτερη από 3% στο Μιλάνο.
Πηγή: ΑΜΠΕ |
|
|
|
No comments:
Post a Comment