Βουτιά -10% για το αιγυπτιακό χρηματιστήριο
Reuters: Σε τεντωμένο σχοινί πορεύεται η Αίγυπτος
New Invisible Hearing AidNew Custom Fit Invisible Hearing Aid. Find Out If It's Right For Youwww.InvisibleHearingAid.ca
Την πρώτη μέρα της επαναλειτουργίας του βυθίστηκε (-10%) το αιγυπτιακό χρηματιστήριο, αποδυναμώνοντας τις προσπάθειες για σταθεροποίηση της χώρας, μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ. Τέτοια υποχώρηση, που αναστελλόταν μόνον μέσω παύσεων στις συναλλαγές, δεν γνώρισε το αιγυπτιακό χρηματιστήριο μετά την ανατροπή Μουμπάρακ. Μετά την ανάληψη των προεδρικών εξουσιών από τον Μόρσι, έως την έναρξη των τωρινών διαδηλώσεων, στο χρηματιστήριο είχε συντελεστεί άνοδος της τάξης του 35% .
Σύμφωνα με το Reuters, στα επεισόδια στους δρόμους από την Παρασκευή και μετά οι τραυματίες έφθασαν ήδη τους 500. Τα επεισόδια ξέσπασαν ότι ο πρόεδρος Μόρσι εξέδωσε διάταγμα, που ρητά εξαιρεί τις αποφάσεις του από τον δικαστικό έλεγχο "έως ότου ένα νέο κοινοβούλιο εκλεγεί"--όχι νωρίτερα απ την αρχή του '13. Οι πολέμιοι αμέσως κατέστησαν σαφές ότι, "το διάταγμα συνιστά ευθεία απειλή κατά της Δημοκρατίας".
Την Κυριακή, το Ανώτατο δικαστικό συμβούλιο γνωμάτευσε, γενικόλογα, ότι "το προεδρικό διάταγμα θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνον σε περιπτώσεις που αφορούν την αιγυπτιακή κυριαρχία". Το ίδιο θεσμικό όργανο, υιοθετώντας συμβιβαστική συμπεριφορά απέναντι στην προεδρία, εισηγήθηκε όπως εισαγγελείς και δικαστές επιστρέψουν από αύριο στα καθήκοντά τους. Απ την πλευρά της η προεδρία υπογράμμισε ότι πρόκειται για "προσωρινής ισχύος διάταγμα", ότι την "ενδιαφέρει ο διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις". Υιοθετήσαμε το διάταγμα αυτό, "προκειμένου να τιμωρηθούν δια της δικαστικής οδού οι διεφθαρμένοι του προηγούμενου καθεστώτος, αλλά και της μεταβατικής πολιτικής περιόδου", τονίστηκε εξάλλου απ την προεδρία.
Παράλληλα, ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αχμεντ Μέκι, μεσολαβεί σήμερα εντατικά μεταξύ δικαστικού σώματος και προεδρίας. 'Ομως, στην πλατεία Ταχρίρ έχουν κατασκηνώσει τρίτη διαδοχική μέρα σήμερα διαδηλωτές. Η αστυνομία περιοδικά επιχειρεί βίαια να τούς απομακρύνει.
Την Τρίτη η βία στους δρόμους μπορεί να αναζωπυρωθεί, επειδή την ημέρα αυτήν έχουν δρομολογηθεί δημόσιες συγκεντρώσεις οπαδών αλλά και αντιπάλων της προεδρίας. Τον Αύγουστο η προεδρία κατάφερε να απομακρύνει από το στράτευμα πολλούς στρατηγούς της μακράς διακυβέρνησης της χώρας από τον Μουμπάρακ. Αργότερα, απήλλαξε των καθηκόντων του τον Γενικό εισαγγελέα της εποχής Μουμπάρακ. Ακόμα και πολέμιοι του Μόρσι, αναγνωρίζουν πως χρήζει μεταρρύθμισης η δικαστική εξουσία.
Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν στο Reuters ότι η προεδρία εκτιμά ότι "λίγα άλλαξαν στη Δικαιοσύνη σε σχέση με την ίδια πολιτική εποχή", άρα γιαυτόν τον λόγο θα έπρεπε ορισμένες αποφάσεις του προέδρου, να μην υπόκεινται στο δικαστικό έλεγχο. Το διάταγμα επικρίθηκε από δυτικές κυβερνήσεις, πολύ λίγο αφότου ο πρόεδρος Μόρσι επαινέθηκε απ τις ίδιες επειδή συνέβαλε την όγδοη μέρα της ένοπλης σύγκρουσης του Ισραήλ με την Χαμάς να συναφθεί μια εκεχειρία. Η Ουάσινγκτον έχει για μοχλό πίεσης τα δισ.δολάρια, που στέλλει ως στρατιωτική βοήθεια στο Κάιρο.
"Τα δολάρια μας, είναι συνάρτηση του εκδημοκρατισμού στην Αίγυπτο" , υπογράμμισε μιλώντας με δημοσιογράφο της ιδιωτικής τηλεόρασης ο Ρεπουμπλικάνος πρώην υποψήφιος πρόεδρος, γερουσιαστής Μακέιν.
Επίσης ο Μοχάμεντ ελΜπαραντέι που κινείται στην αντιπολίτευση τόνισε στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρές στο Κάιρο ότι, "διάλογος δεν γίνεται όταν με δικτατορικό τρόπο κάποιος υιοθετεί καταπιεστικά μέτρα και κατόπιν μάς προτρέπει να γεφυρώσουμε τις απόψεις μας" Ο πολιτικός επιστήμονας Μοατάζ Αμπντελφάταχ κάλεσε τον Μόρσι να επεξηγήσει άμεσα : "με το εκδοθέν διάταγμα, τί σκοπεύει, αλλά και τί δεν σκοπεύει, να πράττει". Η Αίγυπτος βρισκόταν πολύ κοντά σε μία απόφαση του ΔΝΤ να τής διαθέσει 4,8 δισ.δολάρια προκειμένου να έχει βελτιωμένη ρευστότητα. Στο μεταξύ μια συνέλευση, όπου οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κυριαρχούν, εκπονεί νέο Σύνταγμα. Αυτή εκφοβίζεται, όμως, απ τους στρατιωτικούς με διάλυση...
"Πραγματικά φοβούμαι ότι τα δύο στρατόπεδα ανοίγουν δρόμο προς βίαιες εξελίξεις. Ο Μόρσι κάνει πάνω σε αυτό εσφαλμένη εκτίμηση, πολύ εσφαλμένη. Εάν, όμως, πιεστεί να υπαναχωρήσει, γνωρίζει πως θα φανεί σαν ήττα του", συνοψίζει ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Καΐρου, Χάσαν Νάφαα. "Προκαλεί μία (ιδεολογική) σύγχυση το ότι υπάρχει αλληλοσύνδεση ανάμεσα σε ανθρώπους του επαναστατικού καθεστώτος και σε απομεινάρια του ανατραπέντος παλαιού", υπογράμμισε ο ίδιος.
Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ proto thema
No comments:
Post a Comment