Friday 30 November 2012

Παραμένουν οι διαφωνίεςΗ Ευρώπη βιάζεται, το ΔΝΤ πάλι όχι

ΦΩΤΟ: ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Με την γερμανική Βουλή να αποφασίζει σήμερα επί της τελευταίας συμφωνίας του Eurogroup για την Ελλάδα και το ΔΝΤ να αναμένει την υλοποίηση της διαδικασίας επαναγοράς ομολόγων προκειμένου να προχωρήσει στη λήψη απόφασης σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, η κυβέρνηση επικεντρώνεται στο κρίσιμο διάστημα ως τις 13 Δεκεμβρίου, στη διάρκεια του οποίου θα γίνει η επαναγορά ομολόγων.

Όπως έγινε γνωστό, είναι πιθανό να προκριθεί διαφορετική τιμή για κάθε ομόλογο, αν και οι όροι της επαναγοράς θα ανακοινωθούν την προσεχή εβδομάδα. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, οι τιμές των ομολόγων που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην επαναγορά κυμαίνονταν στις 23 Νοεμβρίου μεταξύ 25,15 σέντς στο ευρώ και 34,41 σεντς.

Υπενθυμίζεται ότι στο Eurogroup αποφασίστηκε ότι η τιμή επαναγοράς δεν θα είναι μεγαλύτερη από την τιμή κλεισίματος της 23ης Νοεμβρίου, ενώ συνολική αξία των ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών ανέρχεται στα 63 δις ευρώ.

Η Ελλάδα αναμένεται να χρησιμοποιήσει περίπου 10 δις ευρώ από το νέο πακέτο διάσωσης για αγορά χρέους ύψους 30 δις ευρώ περίπου, μειώνοντας το χρέος της κατά περίπου 20 δις ευρώ. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Μπούντεσμπανκ) Γενς Βάιντμαν δήλωσε πως η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της δανειακής της σύμβασης, σε διαφορετική περίπτωση τα οφέλη από τη βοήθεια που της προσέφεραν οι διεθνείς πιστωτές της θα εξανεμιστούν.

Ο Βάιντμαν, που συμμετέχει στο ΔΣ της ΕΚΤ, πρόσθεσε πως η βοήθεια που προσφέρθηκε στην Ελλάδα δεν απέβλεπε να δημιουργηθεί ένα προηγούμενο και εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα άλλες χώρες να χαλαρώσουν τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων έπειτα από τη συμφωνία για απομείωση του ελληνικού χρέους.

Χωρίς «βιώσιμη λύση» για το ελληνικό χρέος, είναι αδύνατη η αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη, επέμεινε από την πλευρά του ο Αυστριακός Γιόχαν Πράντερ, εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ 

Μιλώντας στην εφημερίδα «Ντι Πρέσε», ο Πράντερ επανέλαβε την επίσημη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η απόφαση για εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα συμβάλλει μεν σε στιγμιαία εκτόνωση της κρίσης του ευρώ αλλά δεν συνιστά μόνιμη λύση. 

Υπογράμμισε μάλιστα ότι το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εντελώς διαφορετική άποψη όσον αφορά στην επίλυση της κρίσης, κυρίως ως προς την ταχύτητα της λήψης των μέτρων. 

Υπέρ ενός «πραγματικού κουρέματος» του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου (Ifo) Χανς Βέρνερ Ζιν, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα «βαρέλι δίχως πάτο».

«Βρισκόμαστε στην πολιτική διαδικασία της σταδιακής ένταξης των δανειακών απαιτήσεων στην κατηγορία του δώρου», δήλωσε ο κ. Ζιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική ραδιοφωνία.

Ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τους συμπεφωνημένους όρους, αλλά ότι συνεχώς υπήρχε σταδιακή άμβλυνση των κριτήριων και ότι η χώρα δεν θα καταφέρει να καταστεί ανταγωνιστική, καθώς αυτό θα απαιτούσε την μείωση των τιμών των αγαθών κατά 30-40%.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν είναι αντίθετος στο ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους, αλλά θεωρεί προβληματικό «να τα κάνουμε όλα μέσω της μείωσης των επιτοκίων». 

Ο κ. Ζιν κατηγόρησε, παράλληλα, τους γερμανούς πολιτικούς ότι καθησυχάζουν τους πολίτες προκειμένου να συνεχίσουν να πληρώνουν. «Η πολιτική προσπαθεί να καθησυχάζει», καθώς, όπως λέει ο γερμανός οικονομολόγος, «όταν έχει κανείς την αίσθηση ότι τα πράγματα βαίνουν προς επίλυση, τότε σίγουρα αυξάνονται οι πιθανότητες εκλογής για τα κόμματα που κυριαρχούν». 

«Αλλά δεν ξέρω για πόσο ακόμη οι πολίτες εδώ θα πιάνονται κορόιδα. Η πραγματικότητα είναι δυστυχώς πολύ διαφορετική από αυτή που μας παρουσιάζουν. Η κρίση σε καμία περίπτωση δεν επιλύθηκε», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου και κατέληξε λέγοντας ότι όλα αυτά λέγονται «προκειμένου να καθησυχάσουν τους Γερμανούς για να είναι πρόθυμοι να ανοίξουν περαιτέρω το πορτοφόλι τους». 

Είναι σε όλους σαφές ότι μια βιώσιμη λύση, προσκρούει σε εμπόδια «μη οικονομικής φύσης», όπως για παράδειγμα, εκλογικές αναμετρήσεις, προσθέτει, υπονοώντας προφανώς -όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα- τις εκτιμήσεις των αγορών ότι μια διαγραφή χρέους για την Ελλάδα αναβάλλεται για μετά τις γερμανικές εκλογές του επόμενου έτους.      elzoni.gr

No comments:

Post a Comment