This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink.
Κυβερνητική ρελάνς, με πρόταση για εξεταστική για το Μνημόνιο
Με την κατάθεση πρότασης από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, σχεδιάζει να απαντήσει το Μαξίμου στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο, που θα κατατεθεί και θα συζητηθεί στη Βουλή στις 30 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ σε προηγούμενη συνάντηση μεταξύ των τριών αρχηγών στο Μαξίμου είχε συμφωνηθεί το θέμα να μετατεθεί χρονικά και να ξανασυζητηθεί μόλις οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για την ελληνική οικονομία, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει εκ των πραγμάτων τα δεδομένα. Ο πρωθυπουργός φέρεται να θεωρεί κρίσιμο παράγοντα η πλειοψηφία να μη χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε ένα μείζον ζήτημα.
Σε αυτόν το σκοπό υπακούει η… ρελάνς στον ΣΥΡΙΖΑ με πρόταση από την κυβέρνηση, που σημαίνει ότι αν καταψηφιστεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και υπερψηφιστεί αυτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τότε τον τόνο στην έρευνα της Επιτροπής δεν θα τον δίνει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται σε ανοικτή διαβούλευση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τονΦώτη Κουβέλη και το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνάντησή τους στο Μαξίμου. Πρέπει να σημειωθεί ότι από την αρχή ο σχεδιασμός της Ν.Δ. προέβλεπε την κατάθεση δικής της πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και για αυτό έχουν υπάρξει σχετικές εντολές του κ. Σαμαρά προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ούτως ή άλλως, το μεγάλο διάστημα που μεσολαβεί από σήμερα μέχρι την ημέρα κατάθεσης και συζήτησης της πρότασης, δίνει χρόνο στη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ αλλά και τη ΔΗΜ.ΑΡ. να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο που θα έρθει σε αντιπαράθεση με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, στη 15μερη συζήτηση που θα ακολουθήσει αλλά και στην ψηφοφορία.
Ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να συμφωνήσει με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους σε μια πρόταση και ένα από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι για το τι θα πρέπει να λέει η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι η έρευνα να ξεκινήσει από την ημερομηνία ένταξης της Ελλάδας στο ευρώ. Που σημαίνει ότι θα περιλαμβάνει την περίοδο Σημίτη, Καραμανλή και φυσικά Παπανδρέου. Το διάστημα αυτό θεωρείται από έγκυρες πηγές λογικό και συνδέεται με την προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού για ουσιαστική έρευνα σε βάθος. Άλλωστε, και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει, «γιατί παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που σημείωνε η ελληνική οικονομία το 1994, όταν συμφωνήθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο σχεδιαζόμενο νόμισμα έως το 2007, πριν από το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης, το δημόσιο χρέος όχι μόνο δεν μειώθηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ αλλά παρουσίασε αυξητικές τάσεις».
Από την Ιπποκράτους έλεγαν χθες ότι «υπάρχει χρόνος για συμφωνία», εννοώντας τη Ν.Δ. και τη ΔΗΜ.ΑΡ. Ελεγαν όμως επίσης ότι μια πρόταση που θα περιλαμβάνει μόνο την περίοδο Παπανδρέου, δηλαδή από το 2009 και μετά, δύσκολα θα περνούσε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. έλεγαν επίσης ότι η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο δεν μπορεί να αποτελέσει προτεραιότητα, τη στιγμή που φλέγοντα θέματα όπως το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της χώρας είναι σε πλήρη εξέλιξη, δεν διατύπωναν ωστόσο τις προθέσεις του κόμματός τους.
Φαίνεται, ωστόσο, ότι πέραν της ανάγκης να κατατεθεί η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ώστε να μη συζητηθεί και πάει σε ψηφοφορία μόνο η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, έτερο σημείο συμφωνίας μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει. Το περιεχόμενο της πρότασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι ανοικτό και αναμένεται να περάσει από… σαράντα κύματα.
Από τον Ελεύθερο Τύπο
No comments:
Post a Comment