Sunday, 18 November 2012


Γιατί Λαγκάρντ, Τόμσεν θέλουν το «κούρεμα»
Του Αθανασιου Eλλις
Αποφασισμένη να μην υποχωρήσει στη διελκυστίνδα με το Βερολίνο και να επιμείνει υπέρ της λήψης «τολμηρών» αποφάσεων που θα διασφαλίζουν πραγματικά και σε βάθος χρόνου, όχι εικονικά και βραχυπρόθεσμα, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εμφανίζεται η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και με αυτό το πνεύμα θα προσέλθει στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.
Η κ. Λαγκάρντ και ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, Πόουλ Τόμσεν, επιμένουν ότι το χρέος της Ελλάδας δεν πρέπει να υπερβαίνει το 120% του ΑΕΠ το 2020 και πως το μείγμα που θα επιλεγεί για τη διαχείριση της κατάστασης πρέπει να περιλαμβάνει και «κούρεμα» των δανείων που έχουν παράσχει στην Ελλάδα οι χώρες και οι θεσμοί της Ευρωζώνης. Στην προσέγγιση αυτή βρήκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα απρόσμενο σύμμαχο τον πρόεδρο της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, ο οποίος εκτίμησε ότι «παραμένει ανοιχτό το ερώτημα αν θα προκύψει η ανάγκη για κούρεμα του χρέους». Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης ουσιαστικά αναγνώρισε ότι για να ανακτήσει η Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές θα χρειαστεί διαγραφή χρέους, έστω και αν εξέφρασε την προτίμησή του να γίνει αυτό «στο τέλος, μετά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», ως επιβράβευση της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας της Αθήνας. Σε ανάλογο πνεύμα άλλο ένα μέλος του Δ.Σ. της Ευρ. Κεντρικής Τράπεζας, ο Βέλγος Λικ Κόεν, δήλωσε επίσης για πρώτη φορά ότι η επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας θα πρέπει να περιλαμβάνει και διαγραφή μέρους του χρέους της.
Υπό την πίεση των μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ που δεν εκπροσωπούν χώρες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, τα οποία θεωρούν ότι η συνεχιζόμενη κρίση στην Ευρωζώνη απειλεί τη σταθερότητα όχι μόνο της ευρωπαϊκής, αλλά της παγκόσμιας οικονομίας, η κ. Λαγκάρντ θα καλέσει ουσιαστικά το Βερολίνο να μην εγκλωβισθεί στους πολιτικούς υπολογισμούς, αλλά να αντιμετωπίσει ευθέως την οικονομική πραγματικότητα. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τις γερμανικές εκλογές σε δέκα μήνες» τονίζουν αρμόδιοι αξιωματούχοι, που αναγνωρίζουν τις πολιτικές δυσκολίες που ανακύπτουν καθώς η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας και σε περίπτωση ενός «γενναίου» κουρέματος θα απολέσει έως και 18 δισ. ευρώ, αλλά σπεύδουν να προειδοποιήσουν ότι εάν δεν γίνουν έγκαιρα οι αναγκαίες κινήσεις και η Ελλάδα καταρρεύσει, η Γερμανία θα χάσει πολύ περισσότερα. Ο εκπρόσωπος του ταμείου, Μπιλ Μέρι, διεμήνυσε ευθέως ότι το «ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο συμφέρον είναι το χρέος της Ελλάδας να καταστεί βιώσιμο».
Στο ΔΝΤ τονίζουν ότι «βρισκόμαστε στην πλέον κρίσιμη καμπή και δεν υπάρχουν περιθώρια για αναβολές και προσωρινές λύσεις, οι οποίες κατά το πρόσφατο παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι δεν πείθουν τις αγορές». Σε ιδιωτικές συζητήσεις καλούν, δε, το Βερολίνο να αντιληφθεί τους πολιτικούς και κοινωνικούς κινδύνους που δημιουργεί η αίσθηση ότι η Γερμανία κερδίζει από τη δυστυχία των Ελλήνων.
Από την πλευρά τους, πάντως, απορρίπτουν την πρόταση για μείωση ή και μηδενισμό των επιτοκίων στα δάνεια που έχει δώσει το ΔΝΤ, την οποία κατέθεσε σε συνέντευξή του στην «Κ» και ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα, με το επιχείρημα ότι αυτό γίνεται μόνο για πολύ φτωχές χώρες, ενώ η Ελλάδα με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα θεωρείται πλούσια.
Αξιωματούχοι του ταμείου τονίζουν ότι δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποσυρθούν από την κοινή προσπάθεια στο πλαίσιο της τρόικας. Παρότι η συνεισφορά του ταμείου αποτελεί μικρό ποσοστό της συνολικής χρηματοδότησης, ενδεχόμενη απόσυρσή του θα είχε πολλαπλασιαστικά αρνητικές επιπτώσεις. Πάντως, σε ανάλυσή της η Merrill Lynch εκτιμά ότι «σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία της τρόικας, το ΔΝΤ μπορεί να διακόψει προσωρινά τη συμμετοχή του στη χρηματοδότηση ενώ θα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις. Το σενάριο αυτό θα είναι αρνητικό για τις αγορές, αλλά σε κάθε περίπτωση θα αποτρέπονταν αναπάντεχες εξελίξεις στην Ελλάδα».
Στο ταμείο επισημαίνουν δηκτικά ότι πρέπει «να σταματήσουμε να υποδυόμαστε και να αρχίσουμε να δίνουμε στους Ελληνες, αλλά και στους επενδυτές λόγο να πιστεύουν στην τελική επιτυχία του προγράμματος».kathimerini

No comments:

Post a Comment