Thursday, 15 November 2012

Ευρωπαϊκό «όχι» στη λιτότηταΣτη σκιά διαφωνιών η δύσκολη διελκυστίνδα για την Ελλάδα

Με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων – και των διαφωνιών – μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ και τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά να συνεχίζει την εκστρατεία ενημέρωσης στο εξωτερικό, μεταβαίνοντας σήμερα στη Μάλτα για ενημέρωση των Ευρωπαίων κοινοβουλευτικών, η γηραιά ήπειρος συγκλονίστηκε χθες από τις διαδηλώσεις κατά των πολιτικών λιτότητας που οργανώθηκαν σε 23 χώρες, με κεντρικό σύνθημα «Όσοι σπέρνουν λιτότητα, θα θερίσουν ύφεση».

Στην ημέρα πανευρωπαϊκής δράσης συμμετέχουν συνολικά 40 συνδικαλιστικές οργανώσεις από 23 ευρωπαϊκές χώρες, με διάφορες μορφές κινητοποιήσεων.
«Όσοι σπέρνουν λιτότητα θα θερίσουν ύφεση» τονίζει, σε δήλωσή της, η γενική γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, Μπερναντέτ Σεγκόλ και προσθέτει ότι «οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να ακούσουν την οργή των ανθρώπων που βγαίνουν στους δρόμους».

24ωρη απεργία διοργανώθηκε σε Ισπανία και Πορτογαλία με διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις, αλλά και επεισόδια και συλλήψεις. 

Στην Ιταλία, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις στις πόλεις Πάδοβα και Μπρέσια, στον ιταλικό βορρά, ενώ στο Τορίνο, μέλη του Cgil κατάφεραν να ανέβουν στον ουρανοξύστη όπου σύντομα πρόκειται να στεγαστούν τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας San Paolo Intesa. 

Στη Βενετία, ομάδα διαδηλωτών εισήλθε σε τραπεζικό κατάστημα και ξεδίπλωσε πανό που έγραφε "Fate i soldi con i nostri debiti" («βγάζετε λεφτά από τα χρέη μας»). 

Στη Ρώμη, φοιτητές των πανεπιστημίων της ιταλικής πρωτεύουσας πλαισίωσαν την διαδήλωση των εργαζομένων, με συνθήματα συμπαράστασης και προς τον «δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό». 

Στη Γαλλία πραγματοποιήθηκαν 25 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ενώ στη Γερμανία η συνομοσπονδία των γερμανικών συνδικάτων (DGB) διοργάνωσε συλλαλητήριο στο κέντρο του Βερολίνου, αναρτώντας και σημαίες της ΓΣΕΕ στα κεντρικά γραφεία της.

Ο πρόεδρός της Μίχαελ Ζόμερ απηύθυνε προειδοποίηση για την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στις χώρες της νότιας Ευρώπης. «Στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία εφαρμόζεται μία πολιτική λιτότητας στην πλάτη των πολιτών ... Καταστρέφουμε αυτές τις χώρες με την περιστολή των δαπανών» δήλωσε σε γερμανικό ραδιόφωνο.

Στο Βέλγιο την παράσταση έκλεψε η απεργία των σιδηροδρομικών, καθώς εργαζόμενοι  στις Βρυξέλλες διαμαρτυρήθηκαν, ανάβοντας φωτοβολίδες στις σιδηροδρομικές ράγες και εμποδίζοντας τη διέλευση των τρένων.

Στην Αυστρία η συνομοσπονδία έχει εκδώσει καρτ-ποστάλ με τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες» και έχει αναρτήσει και στο διαδίκτυο διακήρυξη συμπαράστασης για τους Έλληνες, Ισπανούς και Ιταλούς εργαζόμενους.

Γερμανικές ανησυχίες

Στο μεταξύ, στη γερμανική κοινή γνώμη μεταφέρεται η σύγκρουση μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, καθώς ο γερμανικός Τύπος εξέφρασε την ανησυχία του για την απόφαση του Eurogroup για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα.

«Το κόστος από την κρίση στην Ελλάδα ενδέχεται να είναι υψηλό», επισημαίνουν στο πρωτοσέλιδό τους οι Financial Times Deutschland. «Η σχεδιαζόμενη μείωση των επιτοκίων απειλεί να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό», αναφέρει η εφημερίδα. 

«Για πρώτη φορά, η ευρωκρίση ενδέχεται να έχει άμεσο κόστος για τη Γερμανία. Κυβέρνηση και κοινοβούλιο προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αυτό». 

«Ό,τι απέρριπταν πριν από λίγες μόλις εβδομάδες η καγκελάριος και άλλοι κορυφαίοι γερμανοί πολιτικοί θα πραγματοποιηθεί», παρατηρεί η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. «Πρόκειται για παταγώδη ήττα της γερμανικής κυβέρνησης, μια παραδοχή αποτυχίας; Μήπως τελικά έχουν δίκιο εκείνοι που αντιμετωπίζουν την στροφή του Βερολίνου ως μια απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο;».

Ωστόσο, η εφημερίδα αναγνωρίζει ότι το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης απειλεί ολόκληρη την ευρωζώνη «Η γερμανική κυβέρνηση δείχνει να συνειδητοποιεί ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έθετε αυτόματα το ερώτημα "ποια χώρα θα είναι η επόμενη". Οι επιπτώσεις είναι απρόβλεπτες. Ας μη ξεχνάμε ότι η νομισματική ένωση παραμένει ιδίως για τη Γερμανία - παρά τα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα- η εγγύηση για ευημερία και ανάπτυξη».

Θετική είναι η αντίδραση της Kölner Stadt-Anzeiger στην απόφαση των εταίρων για επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος. Ωστόσο, σημειώνει ότι «όποιος προσπαθεί τώρα να κερδίσει χρόνο αναβάλλοντας κρίσιμες, μη δημοφιλείς αποφάσεις, παίζει με τη φωτιά». 

«Η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα κοινωνικής έκρηξης. Το πολιτικό σύστημα απειλείται με κατάρρευση, γεγονός που αποδεικνύεται από την άνοδο των νεοναζί ως τρίτο κόμμα. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αδιαφορεί», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ένα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους με συμμετοχή του επίσημου τομέα, θεωρεί ως τη μόνη διέξοδο από την κρίση η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «Το ΔΝΤ έχει δίκιο. Χωρίς κούρεμα με συμμετοχή του επίσημου τομέα, η Ελλάδα δεν θα ξεφύγει από την παγίδα του χρέους», σημειώνει στο κύριο άρθρο της.
«Αν το Βερολίνο θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ θα πρέπει να αλλάξει στρατηγική και να συμμετάσχει σε ένα νέο κούρεμα. Μόνο τότε θα έχουν επιτυχία οι προσπάθειες σωτηρίας της Ελλάδας», εκτιμά η εφημερίδα.

«Η Γερμανία θέλει να εμβάσει στην Ελλάδα 44 δις ευρώ» είναι ο τίτλος άρθρου στην εφημερίδα Bild. 

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «μέχρι τώρα γινόταν λόγος για 33,4 δισ, τα οποία δεν εκταμιεύθηκαν στην Ελλάδα λόγω της κυβερνητικής κρίσης. Σε αυτά προστίθεται όμως και άλλα δισεκατομμύρια για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου».

Στήριξη από την επίσημη Γερμανία

Η Γερμανία και οι εταίροι της στην Ευρωζώνη κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Φυσικά, όλοι εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη», είπε η Μαριάν Κοτέ σε δημοσιογράφους.

Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έχει εκφράσει την επιθυμία της να εξευρεθεί μία «πραγματική λύση» για την Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, παρά μία «γρήγορη λύση». 

Σε δηλώσεις που έκανε από τη Μαλαισία, η επικεφαλής του ΔΝΤ πρόσθεσε πως όλοι οι εταίροι της Ελλάδας έχουν τον ίδιο στόχο: Να επαναφέρουν σε τροχιά το πρόγραμμα ανάκαμψης της χώρας.

«Όλοι οι εταίροι μοιράζονται τους ίδιους στόχους και τις ίδιες ανησυχίες, με άλλα λόγια να επιστρέψει η Ελλάδα στην οικονομική σταθερότητα, να μπορεί και πάλι να έχει πρόσβαση στις αγορές όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε η κ. Λαγκάρντ σε δημοσιογράφους.

«Προφανώς, από την πλευρά του ΔΝΤ, περιμένουμε μία πραγματική λύση, όχι μία γρήγορη λύση, και αυτό σημαίνει ξεκάθαρα βιώσιμο χρέος όσο το δυνατόν συντομότερα», πρόσθεσε.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε χθες πως το Βερολίνο επιθυμεί να παραμείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τρόικα των διεθνών πιστωτών, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ.

Η Μ. Φέκτερ 

Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια πρόοδο, αλλά χρειάζεται να κάνει ακόμη αρκετά, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, προσθέτοντας πως θα πρέπει να αναμένεται η τελική έκθεση της τρόικας, αλλά και πως μια διετής επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους κοστίζει χρήματα.

Οι Έλληνες έχουν αρχίσει να εκπληρώνουν 300 όρους και άλλες προϋποθέσεις της τρόικας, ανέφερε η Αυστριακή ΥΠΟΙΚ, ενώ ερωτηθείσα αν αυτό είναι αρκετό προκειμένου η Ελλάδα να βγει στις αγορές μέχρι το 2020, ανέφερε πως οι ίδιοι δεν το θεωρούν εφικτό, γι' αυτό και έχουν ζητήσει παράταση δύο χρόνων. Αυτό όμως, σημείωσε η κ. Φέκτερ, σημαίνει επιπλέον δύο χρόνια δανειοδότηση.    elzoni.gr

No comments:

Post a Comment