Monday, 12 November 2012


Επισκόπηση τύπου

«Η αλληλεγγύη δεν απασχολεί την ελίτ»

Την άρνηση των πλούσιων Ελλήνων να συμβάλουν για την αντιμετώπιση της κρίσης υπογραμμίζει το Spiegel. - Το «μπαλάκι» των αποφάσεων στο Eurogroup μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Άρθρο για τη στάση των πλούσιων Ελλήνων απέναντι στην κρίση δημοσιεύει το εβδομαδιαίο περιοδικό Spiegel. Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι «οι πλούσιοι Έλληνες παρακολουθούν χαλαροί την κρίση στη χώρα τους. (…) Η αλληλεγγύη προς τα κατώτερα στρώματα του 20% δεν απασχολεί την ελίτ». Όπως παρατηρεί το Spiegel, «η Ελλάδα αγωνιά και πάλι για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. (..) Την ίδια ώρα, στην Αθήνα κυκλοφορούν λίστες με ονόματα, πίσω από τα οποία κρύβονται αδιανόητα ποσά. Πρόκειται για πολιτικούς, ηθοποιούς και επιχειρηματίες, που φέρονται να διαθέτουν λογαριασμούς σε υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη. Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, μέχρι και 170 δισ. ευρώ ελληνικών καταθέσεων υπάρχουν στην Ελβετία».
Από τις χθεσινοβραδινές διαδηλώσεις την ώρα της ψήφισης του προϋπολογισμούΑπό τις χθεσινοβραδινές διαδηλώσεις την ώρα της ψήφισης του προϋπολογισμού
Το περιοδικό προσθέτει ότι «η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκάλυψε πρόσφατα μόνο για τους έλληνες εφοπλιστές 37 είδη φορολογικής αμνηστίας και απορώντας απέστειλε επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση. Το 20% των θαλάσσιων μεταφορών γίνεται από έλληνες εφοπλιστές, κατά κύριο λόγο ωστόσο υπό ξένη σημαία. Η συμβολή του μεγαλύτερου παγκοσμίως εμπορικού στόλου στο ελληνικό ΑΕΠ είναι ελάχιστη, αφού τα κέρδη από τη ναυτιλία δεν φορολογούνται. Ακόμα και για επιχειρηματικούς τομείς, που δεν έχουν καμία σχέση με τη ναυτιλία, οι εφοπλιστές απαλλάσσονται των φόρων», επισημαίνει το Spiegel.
«Οι τελευταίες θυσίες της Ελλάδας»
«Η Μέρκελ θέλει την Ελλάδα αποικία χρέους», σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα«Η Μέρκελ θέλει την Ελλάδα αποικία χρέους», σύμφωνα με τον ΑλέξηΤσίπρα
«Ανοιχτός ο δρόμος για περαιτέρω βοήθεια. Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό» γράφει στην ιστοσελίδα του το τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο n-tv. «Η Αθήνα τήρησε τις υποχρεώσεις της, τώρα είναι σειρά των Βρυξελλών» διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times.

Για «τελευταίες θυσίες της Ελλάδας» κάνει λόγο η ηλεκτρονική έκδοση της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου και επισημαίνει: «Το κοινοβούλιο της Αθήνας ενέκρινε τον προϋπολογισμό για το ερχόμενο έτος αποφασίζοντας έτσι νέες περικοπές σχεδόν 10 δισ. ευρώ. Τώρα είναι η σειρά των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Ο χρόνος πιέζει». Το σημερινό φύλλο της Süddeutsche Zeitung δικαιολογεί το γεγονός ότι οι νέες ανακοινώσεις της γερμανικής κυβέρνησης στο πεδίο της ευρωκρίσης διαψεύδουν συχνά τις παλαιότερες. Το σχόλιο επισημαίνει: «Ας φανταστεί κανείς το Βερολίνο να είχε ανακοινώσει από την αρχή ότι θα βοηθήσει. Τότε θα είχαν επικρατήσει οι ακραίες θέσεις άλλων χωρών, σε αυτή την περίπτωση της ελληνικής κυβέρνησης. Καθώς ακόμη και μετά από τρία χρόνια κρίσης, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν προχωρήσει. Απολύσεις ανακοινώνονται αλλά δεν πραγματοποιούνται. Η μεγάλη ακίνητη περιουσία παραμένει αφορολόγητη και τα φορολογικά παραθυράκια διατηρούνται».

Το περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση σημειώνει: «η Ελλάδα κατάφερε να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για την συνέχιση της βοήθειας. Το κοινοβούλιο της Αθήνας ενέκρινε μετά από μακρά συζήτηση τον προϋπολογισμό για το 2013. (…) Οι συζητήσεις συνοδεύτηκαν από διαδηλώσεις και ‘καρφιά’ εναντίον της Γερμανίας» επισημαίνει το περιοδικό αναφερόμενο στις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επέρριψε στην Άγκελα Μέρκελ ότι «θέλει την Ελλάδα αποικία χρέους».

«Έτσι σκοτώνεται το μέλλον»
Η κρίση έχει επειδεινώσει τα προβλήματα των ελληνικών πανεπιστημίωνΗ κρίση έχει επειδεινώσει τα προβλήματα των ελληνικών πανεπιστημίων
Αφιέρωμα στην οδυνηρή εικόνα της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δημοσιεύει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «η κρίση στην Ελλάδα συμπαρασύρει τις ανώτατες σχολές στο γκρεμό: Οι καθηγητές έχουν υποστεί ήδη περικοπές 40% στο μισθό τους και αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες. Οι διδάσκοντες μεταναστεύουν σε αραβικές χώρες, ακόμη και στην Αλβανία. Και οι φοιτητές χάνουν την πίστη τους για το μέλλον». Όπως εκτιμά στην εφημερίδα ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αχιλλέας Μητσός, η κρίση των ελληνικών πανεπιστημίων δεν ξεκίνησε με την οικονομική κρίση αλλά, όπως λέει, «αυτή κάνει τα πάντα ακόμη χειρότερα». Το δημοσίευμα της SZ αναφέρεται στη «γενναία», όπως τη χαρακτηρίζει, μεταρρύθμιση για την ανώτατη εκπαίδευση της πρώην υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, σημαντικά μέρη της οποίας ανακλήθηκαν φέτος επειδή, όπως σημειώνει, «εφαρμόστηκε σε ελάχιστα πανεπιστήμια».

Όπως σημειώνει τέλος η εφημερίδα, αυτή η μεταρρύθμιση επρόκειτο να βάλει φραγμό στην επιρροή των φοιτητικών οργανώσεων. Αυτές χρησιμεύουν παραδοσιακά για τη στρατολόγηση μελών για τα ελληνικά κόμματα. Ο νόμος επρόκειτο να μετριάσει και την εξουσία των πρυτάνεων. Όπως επισημαίνει ο Αχιλλέας Μητσός, «ομάδες συμφερόντων απέτρεψαν τη μεταρρύθμιση».

Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής     dw de

Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

No comments:

Post a Comment