Tuesday 13 November 2012


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Η παράσταση «Σωκράτης Τώρα» στην Κεφαλονιά!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Η παράσταση «Σωκράτης Τώρα» στην Κεφαλονιά!
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στο mykefalonia.com μας παραχώρησε ο πρωταγωνιστής της  παράστασης, κ. Γιάννης Σιμωνίδης, λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης στις 15 Νοεμβρίου στις 20:30...! (Σημειώνουμε ότι οι ημερομηνίες έχουν αλλάξει και μπορείτε να τις δείτε από εδώ)

Συνέντευξη στην Πέννυ Γεωργιάδου
Πείτε μου δυο λόγια για την παράσταση. Πώς προέκυψε η ιδέα της Απολογίας του Σωκράτη;
Η Απολογία του Σωκράτη είναι μια ευχάριστη δραματοποίηση της περίφημης υπεράσπισης του μεγάλου φιλόσοφου και ηθικού δάσκαλου μπροστά στο Αθηναϊκό δικαστήριο το 399 π.Χ. όπως καταγράφηκε από τον Πλάτωνα. Μια σόλο παράσταση που συναρπάζει με την αμεσότητα, το χιούμορ και τα άκρως επίκαιρα μηνύματά της. Θέτουμε ερωτήματα και προ(σ)καλούμε τους θεατές σε προσωπική ενδοσκόπηση, κριτική σκέψη και δράση. Όσο αφορά για την προέλευση της ιδέας, ανάμεσα στους Καβάφη, Μακρυγιάννη, Όμηρο και Αριστοφάνη, ο Πλάτωνας μπήκε στη ζωή μου καλπάζοντας το 2004, όταν με κάλεσαν να παρουσιάσω μια δραματοποιημένη ανάγνωσή της «Απολογίας του Σωκράτη» στο Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού στη Νέα Υόρκη και εν συνεχεία στα Ηνωμένα Έθνη. Ο θρίαμβος ήταν τέτοιος, που αποφασίσαμε με τους συνεργάτες μου στο Ελληνικό Θέατρο Νέας Υόρκης ότι αξίζει το κείμενο αυτό να ζωντανέψει στο σανίδι και να ταξιδέψει στον κόσμο. Ο Σωκράτης με ανάγκασε να αμφισβητώ, να εξετάζω τους ανθρώπους, να είμαι ταπεινός, ασκητής. Η συμβίωση μαζί του μου έχει αλλάξει τη ζωή, έχει εμπλουτίσει τη σχέση μου με την οικογένεια μου, με έχει κάνει πιο ανοιχτό άνθρωπο. Επιπλέον ο Σωκράτης καθημερινά και μέσα απ’ τις παραστάσεις μου θυμίζει μια απ’ τις βασικότερες αρετές του Ελληνισμού: τη διαλεκτική.
Ποιοι είναι οι συντελεστές της παράστασης;
Είμαι στην ευτυχή θέση να έχω συνεργάτες στην παράσταση εξαιρετικούς ανθρώπους και επαγγελματίες του χώρου, διεθνώς αναγνωρισμένους και βραβευμένους όπως τον Λουκά Σκιπητάρη, μαζί με τον οποίο έχουμε επιμεληθεί την σκηνοθεσία της παράστασης, την αγαπημένη και καλή μου φίλη που έφυγε από τη ζωή πριν ένα χρόνο, ενδυματολόγο Θεώνη Βαχλιώτη – Aldredge (βραβευμένη με Oscar & Tony) η οποία έχει φτιάξει επιμεληθεί το ρούχο μου και έχει κατασκευάσει την μοναδική μάσκα με την οποία εμφανίζομαι στην σκηνή, την Ηλέκτρα Ανδρεάδη η οποία έχει επιμεληθεί την Ελληνική Μετάφραση του έργου και τέλος μια υπέροχη ομάδα ταλαντούχων νέων οι οποίοι πλαισιώνουν το Διεθνές Ελληνικό Θέατρο και τις δράσεις του ανά τον κόσμο.
 Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Απολογία του Σωκράτη έχει ταξιδέψει σε πολλούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο. Πώς το αντιμετώπισε το κοινό; 
Πρόσφατα κλείσαμε τις 300 παραστάσεις σε 14 χώρες! Είναι μια παράσταση η οποία καθηλώνει το κοινό σε όποια χώρα και χώρο την παρουσιάσουμε, στα ελληνικά και στα αγγλικά, συχνά με υπερτίτλους σε άλλες γλώσσες. Ξυπνά μνήμες και γεννά απορίες. Εντυπωσιάζει και συναρπάζει μικρούς και μεγάλους. Κατά καιρούς έχουμε διαβάσει και ακούσει εξαιρετικά σχόλια από ανθρώπους που μας έκαναν την τιμή και παρακολούθησαν την παράσταση μας. Είναι εντυπωσιακό πώς ο Σωκράτης ύστερα από τόσους αιώνες εξακολουθεί να κερδίζει ακροατήρια κάθε ηλικίας και προέλευσης και να διδάσκει απλά αλλά τόσο ανθρώπινα και χρήσιμα μηνύματα.
 Θα είναι διαδραστική; Θα μπορεί το κοινό να συμμετέχει; 
Η διαδραστικότητα έγκειται στον προβληματισμό που προκαλεί στο κοινό η παράσταση. Οι ακροατές γίνονται δικαστές του Σωκράτη και μετά το τέλος της δίκης καλούνται να εκφράσουν την ετυμηγορία τους. Η διαδραστικότητα της σκηνοθεσίας έχει ως αποτέλεσμα μια φιλική και εγκάρδια συζήτηση στο τέλος της παράστασης μεταξύ των συμμετεχόντων και του πρωταγωνιστή. Θέλουμε το κοινό να αξιολογήσει τα επιχειρήματα του Σωκράτη σχετικά με την αρετή, τη διαφθορά, τη δικαιοσύνη, την πολιτική, τα καθήκοντα του πολίτη, την αγάπη για τη ζωή και την ελπίδα για τη μετά θάνατον ζωή και συναγάγει τα δικά του συμπεράσματα, αξιοποιώντας την ευκαιρία να συμμετέχει στην ανοιχτή συζήτηση για την άμεση χρησιμότητα της Σωκρατικής σκέψης και πράξης στην ελληνική και παγκόσμια κρίση.
Ποια τα επόμενα σχέδιά σας; 
Θα ολοκληρώσουμε την περιοδεία μας στην Ελλάδα, με τις προγραμματισμένες παραστάσεις στην Αθήνα στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και την ερχόμενη εβδομάδα, στη Λευκάδα στον Δημοτικό Κινηματογράφο Απόλλων. Ακολούθως τον Δεκέμβριο, θα ταξιδέψουμε τον Σωκράτη στις ΗΠΑ για να φιλοξενηθεί η ‘Απολογία’ στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Με το καινούριο έτος ο Σωκράτης θα βρεθεί σε σχολεία και πανεπιστήμια της Αγγλίας και εν συνεχεία στη Γερμανία, τη Ρωσία και την Τουρκία. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τη χώρα μας, έχουμε χρέος να θέσουμε τον Ελληνισμό ως ερώτημα και χρήσιμο εργαλείο σε όσο το δυνατόν διαφορετικά διεθνή ακροατήρια.


Πηγή: http://www.mykefalonia.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=20563:&Itemid=267#ixzz2C8v2Y8aa

No comments:

Post a Comment