Thursday 29 November 2012

χαρμόσυνη kεφαλονίτικη είδηση

Η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει δυο σεμνούς Kεφαλλονίτες: τη Νίκη Λάσκαρη και τον Μάκη Μπάλλα!
ballas_balla_300.jpg
                                                                                
Μια μεγάλη τιμή για την Κεφαλονιά!
Δυο σεμνοί συμπατριώτες μας , δυο αγαπημένοι καθηγητές , δυο παθιασμένοι Λαογράφοι , το αγαπημένο ζευγάρι στη ζωή: η Νίκη Λάσκαρη  και ο Γεράσιμος Μπάλλας, στις 28 Δεκεμβρίου 2012 θα παραλάβουν από την Ακαδημία Αθηνών το βραβείο τους για το τρίτομο έργο τους«Λαογραφικά Κεφαλονιάς - Λιανοτράγουδα», εκδοση της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών.
Πρόκειται για ένα έργο ζωής που το δούλευαν και οι δυο τους πάνω από τριάντα χρόνια, αναζητώντας σπάνιο λαογραφικό υλικό από την παράδοση του νησιού μας.
 Η βράβευση είναι μια δικαίωση δυο ανθρώπων που διακρίνονται  για την σεμνότητα και το ήθος τους, για την σκληρή και αθόρυβη δουλειά τους . Δεν σταμάτησαν να αναζητούν τις ρίζες μας ερευνώντας την λαογραφία του νησιού μας , ανακαλύπτοντας  την μουσική , τον στίχο και την ποίηση στη ζωή των καθημερινών απλών ανθρώπων , κυρίως στα χωριά μας..
 Όλες οι μαθήτριες του Θηλέων  θυμόμαστε πάντα με αγάπη την φιλόλογό μας «κυρία Λάσκαρη».  
Θυμάμαι την πρώτη μέρα που ήρθε στη  τάξη. Μόλις είχε αποφοιτήσει, μικροκαμωμένη  και εύθραυστη, πολύ λίγο ξεχώριζε από εμάς τις μαθήτριες..  
Μπήκε στην τάξη και όπως την είδαμε , εμείς οι διαόλοι, ανταλλάξαμε ματιές , «εύκολη περίπτωση για κάζο».
Αμ δε! Η «κυρία Λάσκαρη» μας επιβλήθηκε από την πρώτη στιγμή, όχι με  την αυστηρότητά της , ούτε με τις «απειλές» για αποβολή,  αλλά με αυτά που μας έλεγε , για τον τρόπο που ανέλυε τα αρχαία κείμενα, για τους νέους δρόμους που  άνοιγε στην σκέψη μας.
 Ο τότε   Γυμνασιάρχης ο κ. Σουρής, ο φόβος και ο τρόμος των μαθητριών, πηγαινοερχόταν στο παράθυρο της τάξης να δει πως τα πηγαίνει με τις «διαόλισσες» η νεαρή και άπειρη καθηγήτρια. Δεν πίστευε στα μάτια και στα αυτιά του για την ησυχία που διαπίστωσε στη τάξη μας.
 Η «κυρία Λάσκαρη» μας ενέπνευσε με την διδασκαλία της και την μεθοδολογία της στα αρχαία ελληνικά κείμενα και το συντακτικό. 
 Ο γάμος της με τον  Μάκη Μπάλλα ήταν αναμενόμενος καθώς επρόκειτο για «έρωτα από την πρώτη ματιά» που ζήσαμε όλοι στο Αργοστόλι.
 Στην «κυρία Λάσκαρη» που φώτισε το εφηβικό μας μυαλό με τα ελληνικά κείμενα   , που μας έκανε να αγαπήσουμε τα αρχαία ελληνικά, ένα μεγάλο  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ από όλες τις μαθήτριές της .
  Στην «κυρία Λάσκαρη»  οι  μαθήτριες τους από το " θρυλικό" θηλέων  Αργοστολίου των δεκατιών ’60 και  ’70 ,  εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια για την δικαίωση των προσπαθειών της και την βράβευσή της απο την Ακαδημία Αθηνών. 
Ξέρουμε ότι  η κυρία Λάσκαρη και ο συντροφός της  Γεράσιμος Μπάλλας δεν θα σταματήσουν εδώ.. το έργο τους θα έχει και συνέχεια.. 
Τους ευχόμαστε Καλή δύναμη!                         απο το  kefaloniapress

No comments:

Post a Comment