Wednesday 7 November 2012


Oι γυναίκες και οι μειονότητες έδωσαν τη νίκη στον Ομπάμα!

Με ένα πολύ οριακό αποτέλεσμα στην τελική ψήφο (τα τελευταία ποσοστά δίνουν 50% και 49% στον Ρόμνεϊ) αλλά μια ξεκάθαρη νίκη στους εκλέκτορες (πάνω από 303, ενώ χρειάζονται 270 για την πλειοψηφία), ο Μπαράκ Ομπάμα ανανεώνει την προεδρική του θητεία για άλλα 4 χρόνια.
Σε αυτό το αποτέλεσμα βοήθησαν η εστιασμένη στρατηγική του τόσο σε γεωγραφικά κρίσιμες πολιτείες, όπως το Οχάιο, αλλά και η υποστήριξη που διεκδίκησε και πήρε από τις μειονότητες, αλλά και από τις γυναίκες. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες ψήφισαν Ομπάμα σε ποσοστό 55% έναντι 44% των ανδρών, όπως δείχνουν τα Exit pollsτου CNN. Αντίθετα, οι άντρες ψήφισαν τον αρχηγό των ρεπουμπλικανών Μιτ Ρόμνεϊ σε ποσοστό 52% έναντι 45% του Ομπάμα, όπως δείχνει η ίδια έρευνα. Συντριπτική, όπως αναμενόταν, ήταν η κυριαρχία του Ομπάμα στους Αφροαμερικανούς με πάνω από 9 στους 10 να τον ψηφίζουν. Όμως, ο παράγοντας- κλειδί για την επικράτηση του ήταν η υποστήριξη των Λατινογενών πληθυσμών, καιώς τον στήριξαν οι 7 στους 10. Οι Latinos, όπως τους αποκαλούν στις ΗΠΑ, είναι καθοριστικοί, διότι αποτελούν το 10% του εκλογικού σώματος, ενώ είναι ο ταχύτερα αυξανόμενος πληθυσμός στις ΗΠΑ.
Στους λευκούς ο Ρόμνεϊ κυριάρχησε του Ομπάμα στους λευκούς αμερικανούς, που είναι και η πλειοψηφία. Όμως είνα μια πλειοψηφία που κάθε τετραετία υποχωρεί σε αριθμούς. Το 2004 αποτελούσαν το 78% του εκλογικού σώματος. Στις εκλογές του 2008, όταν νίκησε ο Ομπάμα, αποτελούσαν το 74% και στις τωρινές υποχώρησαν κι άλλο, στο 72%.
Παράλληλα, οι Δημοκρατικοί κυριάρχησαν στις γυναίκες, όπου ο υποψήφιος τους δείχνει πιο αγαπητός, αλλά και τα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής, στα οποία το κόμμα του Ομπάμα δίνει μεγαλύτερο βάρος, δείχνουν να ενδιαφέρουν περισσότερο το γυναικείο φύλο. Όμως ήταν και κάποιες ακραίες δηλώσεις ρεπουμπλικανών πολιτικών για το θέμα της απαγόρευσης της έκτρωσης ακόμα και σε γυναίκες που έμειναν έγκυες μετά από βιασμό, που έκανε το γυναικείο εκλογικό σώμα να στραφεί προς τους Δημοκρατικούς. Επίσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα, έδωσαν ψήφους από την gayκοινότητα.
Τα δημογραφικά στοιχεία στις ΗΠΑ δείχνουν να ευνοούν τους Δημοκρατικούς. Και σε επόμενες εκλογές φαίνεται ότι θα διευρύνουν διαρκώς την εκλογική βάση τους σε μια Αμερική που αλλάζει χρώμα και αποκτά όλο και ισχυρότερο πολυπολιτισμικό χαρακτήρα.
Γ. Σμυρνής                                  REPORTER gr

No comments:

Post a Comment