Tuesday 20 November 2012

Σήμερα στο EurogroupΚοινή θέση πριν από την τελική λύση

Παραμένει στο προσκήνιο το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ενόψει του σημερινού Eurogroup, με το ΔΝΤ να κατεβάζει τους τόνους, αλλά να δίνει την σκυτάλη στην Κομισιόν.

Την ώρα που στην Ελλάδα επιδιώκεται για άλλη μια φορά η δημιουργία κλίματος χάους με συλλαλητήρια και καταλήψεις δήμων και των δομών τους, με αφορμή το μέτρο της διαθεσιμότητας, στις Βρυξέλλες αναζητείται μια ολοκληρωμένη λύση για το πρόβλημα της χώρας μας.

Επίτευξη συμφωνίας που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προσδοκά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το αυριανό Eurogroup, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν.

«Πρέπει να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ, ενόψει της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης, αποφεύγοντας πάντως να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν είναι έτοιμη η έκθεση της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. 

Πάντως, όλοι οι εμπλεκόμενοι στις αποφάσεις για την Ελλάδα δηλώνουν πως θα εργαστούν προς την εξεύρεση μιας κοινής θέσης, αν και για άλλη μια φορά προειδοποιούν ότι δεν αναμένεται τελική απόφαση, κάτι που οφείλεται, όπως υπογραμμίζεται σε «τεχνικούς λόγους», καθώς ορισμένα κοινοβούλια, μεταξύ των οποίων το γερμανικό, πρέπει να εγκρίνουν οποιαδήποτε νέα συμφωνία αρωγής προς την Ελλάδα.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει δηλώσει ότι προσέρχεται αποφασισμένη για εξεύρεση οριστικής λύσης για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, η κ. Λαγκάρντ αν και επιμένει στην επίτευξη του στόχου ώστε το ελληνικό χρέος να βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, μπροστά όμως στον κίνδυνο μιας ευρύτερης αποσταθεροποίησης που θα προκαλούσε η ευθεία σύγκρουση με την Ευρώπη και μια νέα αποτυχία στη λήψη απόφασης για την Ελλάδα, συζητεί την αποδοχή μιας λύσης που, σε πρώτη φάση, δεν θα περιλαμβάνει «κούρεμα» του χρέους. 

Εκτιμάται ότι αυτό το ενδεχόμενο θα επανεξετασθεί μετά τις γερμανικές εκλογές, όταν θα είναι πολιτικά εφικτό, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει αρχίσει να εφαρμόζει με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τη Ντόιτσε Βέλλε, που επικαλείται πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, «κινητήρια δύναμη» των εξελίξεων θα είναι οι ευρωπαϊκές χώρες, που διαθέτουν το 32% των ψήφων, και οι ΗΠΑ, που έχουν το 17%, καθώς η άποψη που επικρατεί μεταξύ των αρμόδιων οικονομολόγων αλλά και πολλών εκπροσώπων άλλων χωρών είναι ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και να προχωρήσει σε διαγραφή του ελληνικού χρέους εάν θέλει να καταστεί αυτό βιώσιμο.

Προς το παρόν πάντως, οι δανειστές προσανατολίζονται σε πιο «ήπια» δράση, με την επαναγορά ομολόγων, τη μείωση επιτοκίων, όπως και την επιστροφή στην Ελλάδα κερδών που έχουν αποκομίσει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.

Αυτό το τελευταίο στην πράξη αποτελεί συμμετοχή και του επίσημου τομέα (OSI), ενώ η επαναγορά ομολόγων είναι μια ήπια μορφή επιπρόσθετης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI).

Η Μ. Φέκτερ
Μήνυμα προς την Ελλάδα, να μην περιμένει επιπλέον βοήθεια από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ούτε να περιμένει ότι οι διεθνείς δανειστές της θα δεχθούν «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, έστειλε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει επιπλέον χρήματα από εμάς ούτε και "κούρεμα" του δημόσιου χρέους», είπε η κ. Φέκτερ σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο συνεδρίου στη Βιέννη.

Ο Κλ. Ρέγκλινγκ

Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί αναδιάρθρωση χρέους, τονίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. 

Επισημαίνει ότι στις περιπτώσεις «κουρέματος» χρέους κατά το παρελθόν υπήρχε «κατανομή των βαρών μεταξύ των ιδιωτών και των δημοσίων πιστωτών, με τους ιδιώτες να παραιτούνται από ένα μέρος των απαιτήσεών τους και τον δημόσιο τομέα να χορηγεί νέα δάνεια με συμφέροντες όρους».

«Έτσι συνέβη τόσο στη Λατινική Αμερική όσο και στην Ασία και έτσι το εφαρμόζει τώρα και η Ευρωζώνη», συμειώνει ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα είναι με διαφορά η δυσκολότερη περίπτωση της Ευρωζώνης».

Εκτιμά πάντως πως η χώρα μας θα αποπληρώσει τα δάνεια στον ESM, παρά τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται, και εκφράζει την πεποίθηση ότι στην επόμενη δεκαετία το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μειωθεί κατά ένα τρίτο του σημερινού μεγέθους, ακόμη και χωρίς νέα αναδιάρθρωση. 

«Ναι, πιστεύω ότι δεν θα έχουμε απώλειες και ότι θα πάρουμε πίσω τα χρήματά μας. Η όλη στρατηγική (σ.σ. του ESM) είναι σχεδιασμένη ώστε οι δημόσιοι πιστωτές, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να δώσουν νέα δάνεια -όταν κανείς δεν το κάνει, να αποφεύγουν τις απώλειες», δηλώνει ο κ. Ρέγκλινγκ.

Δηλώνει εξάλλου βέβαιος ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος, ακόμη και χωρίς αναδιάρθρωση, θα μειωθεί στην επόμενη δεκαετία κατά ένα τρίτο του σημερινού 190% επί του ΑΕΠ, επειδή η Ελλάδα έχει πολύ ευνοϊκούς όρους αναχρηματοδότησης και αναφέρεται στα επιτόκια δανεισμού της, που κυμαίνονται μεταξύ 1,5- 2%. Αποκλείει, ωστόσο, το ενδεχόμενο τα επιτόκια να μειωθούν περαιτέρω. 

«Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας δεν είναι τόσο άσχημα», λέει ο κ. Ρέγκλινγκ, αλλά κάνει λόγο για πολιτικό σύστημα το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα σταθερό, «διότι ακραίες πολιτικές ομάδες έχουν κερδίσει επιρροή» και για έλλειψη συνεργασίας της αντιπολίτευσης στο πρόγραμμα σταθεροποίησης, με αποτέλεσμα η πορεία των μεταρρυθμίσεων να διακόπτεται. 

«Αυτό είναι πρόβλημα για τις αγορές και τους δανειστές», σχολιάζει.     elzoni.gr

No comments:

Post a Comment