Sunday 18 November 2012

Αντίο με αιχμές από τη «Ράμπο» των φοροφυγάδων

Καταγγέλλει εμπόδια στο έργο τηςΤης Μαριαννας Kακαουνακη
Την περασμένη Τετάρτη η κ. Καίτη Φρατζεσκάκη έφτασε στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών λίγο μετά τις οκτώ το πρωί. Ανέβηκε στον όγδοο όροφο στη Διεύθυνση Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, όπου είναι προϊσταμένη περίπου ένα χρόνο τώρα και μάζεψε τα λίγα προσωπικά αντικείμενα από το γραφείο της. Εδώ και εβδομάδες ένιωθε αναγκασμένη, όπως λέει στην «Κ», να υποβάλει την παραίτησή της.
Το μεσημέρι κάλεσε στο γραφείο της, τους πιο στενούς της συνεργάτες. Μεταξύ αυτών, μια ομάδα πέντε ατόμων που με επικεφαλής την ίδια, είχαν αναλάβει να εντοπίσουν και να ελέγξουν αποκλειστικά φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Τους αποχαιρέτησε και για μια ακόμη φορά τους εξήγησε τους πραγματικούς λόγους της παραίτησής της που δεν είναι άλλοι από τα εμπόδια που μήνες τώρα νιώθει ότι μπαίνουν στο έργο της ομάδας της, με κίνδυνο να χαθούν εκατομμύρια από τα κρατικά ταμεία.

Πέντε ομάδες
Η υποχρέωση να δημιουργηθούν πέντε εξειδικευμένες ολιγομελείς ομάδες δράσης με αποκλειστικό έργο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ήταν ρητά διατυπωμένη από την τρόικα ήδη από το πρώτο Μνημόνιο. Παρ’ όλα αυτά πέρασαν έξι μήνες μέχρι να μπει σε εφαρμογή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, τουλάχιστον για την 4η ομάδα της κ. Φρατζεσκάκη, δεν ήταν ούτε οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ούτε η καχυποψία πολλών άλλων ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου που έβλεπαν την ανεξάρτητη αυτή δομή κάπως ανταγωνιστικά, αλλά το γεγονός ότι έπρεπε να ξεκινήσουν στην κυριολεξία από το μηδέν. «Η έννοια του φορολογούμενου μεγάλου πλούτου είναι άγνωστη στην χώρα μας. Υπήρχε πάντα μια αδυναμία του υπουργείου να εντοπίσει και να φορολογήσει τις συγκεκριμένες κατηγορίες ελλείψει της μηχανογραφικής και πληροφοριακής υποστήριξης», ομολογεί η κ. Φρατζεσκάκη που εδώ και 30 χρόνια είναι στέλεχος του υπουργείου.
Αυτό όμως, που έμοιαζε ακατόρθωτο άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά όταν η ομάδα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το τότε πιλοτικό σύστημα ΕΛΕΝΞΙΣ. Ετσι, στις αρχές του 2011 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μια σύνθετη ανάλυση κινδύνου, βάζοντας μέσα στο πρόγραμμα στοιχεία που χρόνια έμεναν αναξιοποίητα στα ντοσιέ των εφοριών: δηλωθέντα εισοδήματα από τη μία, μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία από την άλλη, τεκμήρια διαβίωσης, όπως πισίνες, αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, σκάφη, χρήση οικιακών βοηθών κ. ά. Ολα αυτά διασταυρώθηκαν και ανέδειξαν χιλιάδες περιπτώσεις, όπου η πραγματική οικονομική κατάσταση των φορολογουμένων δεν είχε απολύτως καμία συνάφεια με το δηλωθέν εισόδημα.
Η κ. Φρατζεσκάκη και η ομάδα της συνειδητοποίησαν πως το πεδίο ήταν λαμπρό, όμως η τρόικα απαιτούσε συγκεκριμένους ρεαλιστικούς στόχους που θα οδηγούσαν σε πραγματικά έσοδα για τα ταμεία του κράτους. Ετσι, κατέληξαν από κοινού σε τρεις κατηγορίες φορολογουμένων, που είχαν υποπέσει σε συγκεκριμένα παραπτώματα φορoδιαφυγής σχετική με την ακίνητη περιουσία. Από τις τρεις, η πιο «ισχυρή», έχει να κάνει με τους «υποκρυπτόμενους εργολάβους», όπως τους αποκαλεί: 1.750 άτομα που κάποια στιγμή την τελευταία δεκαετία είχαν αγοράσει και πουλήσει ακίνητα σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς να φορολογηθούν για το κέρδος τους από αυτή τη δραστηριότητα όπως και όφειλαν.
Η λίστα που «μοιράζεται» κάποια ονόματα με την περίφημη λίστα Λαγκάρντ, έχει πολιτικούς, δικηγόρους, και δόθηκε σε πέντε ειδικά συνεργεία για πλήρη έλεγχο. Μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2011 μόνο από 404 τέτοιους συνολικούς ελέγχους είχαν εισπραχθεί 50 εκατ., ενώ η κ. Φρατζεσκάκη υπολόγιζε πως τα συνολικά έσοδα θα ξεπερνούσαν τον αρχικό στόχο των 200 εκατ.
Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με εκατοντάδες νέους ελέγχους να είναι σε πλήρη εξέλιξη. Στις αρχές του καλοκαιριού, μόνο από 400 είχαν καταλογιστεί πρόστιμα ύψους 120 εκατ. και οι εντολές είχαν σταλεί στις αρμόδιες εφορίες για να βεβαιωθούν και να εισπραχθούν. Ωστόσο, μέχρι στιγμής από τα 120 εκατ. καταλογισμένα έχουν βεβαιωθεί από τις εφορίες μόνο τα 12 εκατ. κι έχουν εισπραχθεί μόλις 3,5 εκατ. Ο λόγος; Η αδυναμία διαχείρισης των εφοριών που σε ένα βαθμό δικαιολογείται από την προβληματική υποστελέχωσή τους.
Αλλά αυτό που πραγματικά προβλημάτισε την κ. Φρατζεσκάκη, είναι η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου να μεταφέρει τόσο τα ειδικά συνεργεία όσο και τον έλεγχο όλων των ανοικτών υποθέσεων στα διαπεριφερειακά ελεγκτικά κέντρα που είναι ήδη υπερφορτωμένα. Η απόφαση αυτή, θεωρεί πως αποσυντόνισε τους ελεγκτές με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και ίσως και πολλά εκατομμύρια ευρώ, καθώς ένα μεγάλο μέρος των υποθέσεων απειλείται με παραγραφή...  kathimerini

No comments:

Post a Comment