Thursday 29 November 2012

Η επόμενη ημέρα βρίσκεται εδώ

ΦΩΤΟ: ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση, καθώς κατά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς ξεκαθάρισε στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου πως με δεδομένη την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της χώρας, οφείλουν να τηρήσουν τους στόχους που ήδη έχουν τεθεί και να φέρουν γρήγορα αποτελέσματα.

Οι πρωθυπουργικές εντολές σχετίζονταν με την ανάγκη να αλλάξει το κλίμα στην πράξη με συγκεκριμένες δράσεις, που θα αποσκοπούν στην ανόρθωση της οικονομίας, την ανάπτυξη και τη δημιουργία προϋποθέσεων για άρση των αδικιών και ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που κυρίως πλήττονται από την κρίση.

Παράλληλα, χαρακτήρισε απαραίτητη την αλληλεγγύη και το συντονισμό μεταξύ των μελών της κυβέρνησης και έδωσε σαφείς οδηγίες για να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε ένα τρίπτυχο στο οποίο θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση: Αυστηρή εποπτεία κάθε υπουργείου στον προϋπολογισμό του (θα υπάρχει ο αυτόματος μηχανισμός ελέγχου), εφαρμογή των μέτρων χωρίς χαλάρωση, και βοήθεια όλων στις αποκρατικοποιήσεις. 

Στόχος είναι κάθε υπουργείο να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα και για αυτό, όπως είπε, υπάρχει και ο αυτόματος μηχανισμός εποπτείας.

«Με το πλεόνασμα θα μπορούμε το 70% να το διαθέσουμε για διόρθωση αδικιών», είπε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έθεσε ως βασικό στόχο την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ανακοίνωσε επίσης πως σύντομα θα υπογραφεί ένα μνημόνιο μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του κάθε υπουργού, το υπουργείο του οποίου έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, προκειμένου να προχωρήσουν οι αποπληρωμές χρεών του Δημοσίου σε ιδιώτες. 

Τέλος, διαβεβαίωσε τα μέλη της κυβέρνησης πως θα είναι κοντά τους: 

«Θα είμαι πλέον ελάχιστα στο Μαξίμου και συχνά στα υπουργεία, θα είμαι ένας διαφορετικός πρωθυπουργός», είπε ενώ ευχαρίστησε τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για το «τιτάνιο έργο που έκανε σε σύντομο διάστημα», αλλά και τους υπουργούς που, όπως είπε, τα έδωσαν όλα σε σημείο αυτοθυσίας.                                                                                       elzoni.gr

Είχε προηγηθεί η σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους δύο αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, ενώ αποκλείστηκε ο ανασχηματισμός.

No comments:

Post a Comment