Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και οι συνέπειές της για την Ευρώπη, απασχολούν και σήμερα τον γερμανικό και γερμανόφωνο τύπο.
«Μόνο ένα κούρεμα θα βοηθήσει την Ευρώπη» υποστηρίζει με άρθρο του στην οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt ο Κουρτ Λάουκ, επικεφαλής του συνδέσμου επιχειρηματιών που πρόσκεινται στο κυβερνών χριστιανοδημοκρατικό κόμμα. «Η ωραιοποίηση και η αβεβαιότητα πρέπει να δώσουν τη θέση τους στον ρεαλισμό και την ειλικρίνεια: Ένα νέο κούρεμα για την Ελλάδα είναι σχεδόν αναπόφευκτο. Θα σηματοδοτούσε μία διάθεση να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ειλικρίνεια και θα ανακούφιζε τον ελληνικό λαό». Γιος πάστορα, οικονομολόγος, πρώην στέλεχος επιχειρήσεων, πρώην ευρωβουλευτής, ο Κουρτ Λάουκ βλέπει την υπόθεση της Ελλάδας υπό διαφορετικές οπτικές γωνίες- κυρίως όμως υπό το ευρωπαϊκό πρίσμα: «Σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία είναι αποφασιστικής σημασίας η αναβίωση της ευρωπαϊκής ιδέας. Όπως το 1989 είχαμε την πρωτοβουλία Ντελόρ (για την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά) έτσι και σήμερα χρειαζόμαστε μία νέα ατζέντα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τον δρόμο που θα μας οδηγήσει σε αυτήν».
«Επένδυση στη σταθερότητα» είναι η χρηματοδότηση της Ε.Ε. επισημαίνει η εφημερίδα General Anzeiger της Βόννης με αφορμή μία παράλληλη συζήτηση που διεξάγεται αυτές τις μέρες για τα χρήματα- και συγκεκριμένα για τα χρήματα του κοινοτικού προϋπολογισμού στην περίοδο 2014-2020: «Πρέπει να δείξουν (οι Ευρωπαίοι ηγέτες) πόσο σοβαρά παίρνουν την αναπτυξιακή βοήθεια για τις πιο καθυστερημένες ή υπερχρεωμένες περιφέρειες (της Ε.Ε.) Φυσικά αυτό εύκολα λέγεται σε μία χώρα που σπάει το ένα ρεκόρ εξαγωγών μετά το άλλο. Αλλά οι επιτυχίες αυτές έχουν και κάποιες προϋποθέσεις. Το τι θα γινόταν αν εμείς οι Γερμανοί χάναμε τους πελάτες μας στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, το βιώνει αυτή τη στιγμή η αυτοκινητοβιομηχανία μας και όχι μόνο. Εάν λοιπόν δεν επενδύσουν όλοι σε αυτήν την Ένωση, τότε τα προβλήματα θα μεταδοθούν σε όλους».
Οι γερμανικές πόλεις «έγιναν Αθήνα»
Και οι γερμανικοί δήμοι διαμαρτύρονται για την υπερχρέωσή τους.
Διαφορετικοί συνειρμοί από την Tagesspiegel του Βερολίνου: «Γίναμε Ελλάδα» τιτλοφορεί το σχόλιό της που αναδεικνύει την υπερχρέωση πολλών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης στη Γερμανία: «Στους περισσότερους δήμους η κατάσταση είναι οικτρή, μάλιστα ο ένας στους τρεις δήμους δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει τα χρέη του. Η Αθήνα βρίσκεται παντού, σχεδόν σε κάθε (γερμανική) περιφέρεια. Και όταν οι τράπεζες θα αρχίσουν να κάνουν δικά τους ράνκινγκ για την παροχή δανείων στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως γίνεται εδώ και πολύ καιρό για τα κρατικά ομόλογα, τότε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τα κρατίδια και οι δήμοι θα πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να συζητήσουν για ένα νέο καθεστώς χρηματοδότησης, το οποίο δεν θα μετακυλύει στους δήμους και στις περιφέρειες την υλοποίηση κεντρικών αποφάσεων χωρίς να ενδιαφέρεται για τη χρηματοδότησή τους και επιπλέον θα τις καθιστά ανεξάρτητες από τις διακυμάνσεις του οικονομικού κύκλου».
«Διαμάχη για το κούρεμα χρέους» βλέπει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου και εξηγεί: «Η συζήτηση διεξάγεται με δεδομένο ότι η Αθήνα, ακόμα κι αν υλοποιήσει όλες τις υποσχέσεις της περί μεταρρυθμίσεων, δεν θα καταφέρει να μειώσει τα χρέη της στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Αυτό οφείλεται στις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν πρόσφατα στην εξυγίανση του προϋπολογισμού, αλλά και στην μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση, στην οποία οδηγήθηκε η χώρα λόγω της αυστηρής πολιτικής λιτότητας. Η μείωση χρέους στο 120% θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για να ανακτήσει η Ελλάδα την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να καταφέρει μια μέρα να ξαναβγεί στις αγορές».
«Εκτός τροχιάς» το πρόγραμμα βοήθειας
Ευθύνες και στην τρόϊκα για τις αστοχίες του προγράμματος;
«Εκτός τροχιάς» βλέπει την κατάσταση στην ελληνική οικονομία η Frankfurter Allgemeine, διαπιστώνοντας ευθύνες όχι μόνο στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και στην τρόικα: «Ευθύνη γι αυτό έχουν μάλλον και οι δύο πλευρές: Οι Έλληνες έχουν καθυστερήσει πολύ με τις μεταρρυθμίσεις που είχαν αναλάβει να υλοποιήσουν, ενώ και η οικονομική υπόθεση εργασίας, πάνω στην οποία βασιζόταν το πρόγραμμα, ήταν υπερβολικά αισιόδοξη». Τι γίνεται όμως από δω και πέρα; «Η τεχνικά απλούστερη επιλογή για την παροχή νέας βοήθειας, δηλαδή η παροχή νέων δανείων μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, θα ήταν απαράδεκτη για τους Γερμανούς. Δεν είναι βέβαιο ότι θα περνούσε στη γερμανική Βουλή και επιπλέον θα προκαλούσε νέα αύξηση του ελληνικού χρέους. Γι αυτό οι επιλογές που συζητούνται είναι η περαιτέρω μείωση επιτοκίου για τρέχοντα δάνεια, καθώς και μία περαιτέρω επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής».
«Παρτίδα αγωνίας για την Ελλάδα» βλέπει η Neue Zürcher Zeitung της Ζυρίχης μετά την τελευταία συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ μέσω τηλεδιάσκεψης. «Εάν το ΔΝΤ έπαιρνε στα σοβαρά τον κανονισμό του, θα έπρεπε να διακόψει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα (διάσωσης) εφόσον δεν αποκαθίσταται η βιωσιμότητα του χρέους. Από τη στιγμή που οι ιδιώτες επενδυτές ήδη υπέστησαν οικονομικές απώλειες και ένα νέο κούρεμα για τους πιστωτές του δημοσίου τομέα έχει αποκλειστεί- ιδιαίτερα από τη Γερμανία- δίνεται προτεραιότητα σε άλλες εναλλακτικές λύσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται η μείωση των επιτοκίων ή μία παράταση του χρόνου αποπληρωμής».
Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής dw de
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής dw de
No comments:
Post a Comment