Thursday, 29 November 2012


Ιστορική ημέρα

Ο ΟΗΕ αναγνώρισε το παλαιστινιακό κράτος

Πανηγυρισμοί στη Βηθλεέμ, δίπλα στο ισραηλινό τείχος
Πανηγυρισμοί στη Βηθλεέμ, δίπλα στο ισραηλινό τείχος   (Φωτογραφία:  Associated Press )
  • 34
Ηνωμένα Έθνη
Με ισχυρή πλειοψηφία καθώς η διεθνή κοινότητα συντάχτηκε σε μεγάλο μέρος της με το αίτημα των Παλαιστινίων, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την Πέμπτη την αναβάθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής σε κράτος με ιδιότητα του παρατηρητή (non-member observer state), μία πολιτική, διπλωματική αλλά και συμβολική νίκη που θα δώσει στους Παλαιστίνιους φωνή στη διεθνή κοινότητα.

Παρά το αναμενόμενο «όχι» του Ισραήλ και των ΗΠΑ αλλά και με εξίσου αναμενόμενο «ναι» ισχυρών δυνάμεων, το αποτέλεσμα ανοίγει την Παλαιστινιακή Αρχή το δρόμο προς τα διεθνή φόρα και παρέχει στους Παλαιστίνιους το πλεονέκτημα μιας αναβαθμισμένης θέσεις όταν αρχίσουν εκ νέου οι συνομιλίες με το Ισραήλ. Στον λόγο του από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών ο Μαχμούντ Αμπάς μίλησε για όσα υπέστη ο λαός του αλλά τάχτηκε υπέρ της ειρήνης και πρόβαλε αυτό ακριβώς που ζητούν επί δεκαετίες οι Παλαιστίνοι: το αίτημα για φωνή και λόγο στη διεθνή κοινότητα.

Υπέρ του αιτήματος τάχτηκαν 138 χώρες, εννέα ψήφισαν κατά και 41 χώρες απείχαν.

Το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής υιοθετήθηκε από την πλειονότητα των μελών του ΟΗΕ: θετικά εκφράστηκαν μεγάλες δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ τους η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Κύπρος, το σύνολο του αραβικού κόσμου, των ασιατικών χωρών και της Νότιας Αμερικής.

Αναμενόμενη η αρνητική ψήφος του Ισραήλ και των ΗΠΑ, «όχι» ψήφισε ακόμη ο Καναδάς, η Τσεχία και ο Παναμάς αλλά και τα μικρά νησιωτικά κράτη Παλάου, Ναουρού, Μικρονησία και Νήσοι Μάρσαλ.

Από τις χώρες που απείχαν, αναμενόμενη και προαποφασισμένη ήταν η στάση της Βρετανίας, που είχε βάλει όρους στην Παλαιστινιακή Αρχή, και της Γερμανίας· αποχή επέλεξαν, μεταξύ άλλων, η Αυστραλία, η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Ουγγαρία, η ΠΓΔΜ, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Ρουμανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει εκφραστεί υπέρ της λύσης των δύο κρατών, δεν απέφυγε να εμφανιστεί τελικά τρίγλωσση με την πλειονότητα να τάσσεται υπέρ, την Τσεχία να απορρίπτει αλλά και αρκετές χώρες να απέχουν...

Η αναβάθμιση του διεθνούς καθεστώτος της Παλαιστινιακής Αρχής από «οντότητα» σε «κράτος μη μέλος» του ΟΗΕ, ανάλογο καθεστώς με αυτό που κατέχει το Βατικανό, δίνει φωνή στην Παλαιστινιακή Αρχή η οποία ως σήμερα είχε απλώς καθεστώς παρατηρητή στη Γενική Συνέλευση των 193 κρατών-μελών του ΟΗΕ.

Με διαβατήριο την απόφαση του ΟΗΕ, η Παλαιστινιακή Αρχή θα μπορέσει να διεκδικήσει (αλλά όχι να εξασφαλίσει) τη συμμετοχή της σε οργανισμούς που διασυνδέονται με τον ΟΗΕ, μεταξύ τους το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στο οποίο θα μπορέσει να προσφύγει κατά του Ισραήλ. Καθόλου εύκολος δεν είναι και ο δρόμος για την αναγνώριση από τη Γενική Συνέλευση αλλά η απόφαση αυτή είναι πρώτο σημαντικό βήμα για την αναγνώρισή του ως πλήρες μέλος του ΟΗΕ.

Εορτασμοί και προειδοποιήσεις...


Στη Δυτική Όχθη από το απόγευμα της Πέμπτης πλήθη συγκεντρώθηκαν για να εορτάσουν το προδιαγεγραμμένο –αλλά φυσικά εξαιρετικά επιθυμητό για τους Παλαιστίνιους– αποτέλεσμα.

Μόλις οι τηλεοπτικές οθόνες επιβεβαίωσαν την επιτυχία, ξέσπασαν σε ζητωκραυγές και βγήκαν με τα αυτοκίνητά τους στους δρόμους της Ραμάλα, όπου και η έδρα της Αρχής, και σε άλλες πόλεις.

Η απόφαση δεν θα αλλάξει την καθημερότητά τους, σημειώνει ο αντποκριτής του Guardian, αλλά αναγνωρίζουν ότι είναι ένα πρώτο βήμα.

Εξάλλου και η ημερομηνία δεν επιλέχτηκε τυχαία εκ μέρους των Παλαιστινίων, καθώς η 29η Νοεμβρίου είναι η επέτειος της απόφασης του 1947 για το διαμελισμό της Παλαιστίνης και τη δημιουργία δύο κρατών, μια απόφαση που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους εβραίους που ζούσαν στην περιοχή και τον επόμενο χρόνο έγιναν οι πρώτοι πολίτες του νεότευκτου ισραηλινού κράτους.
22 φωτογραφίες


Από την πλευρά του, το Ισραήλ προειδοποιούσε σε υψηλούς τόνους (που αργότερα έριξε όσο προσέγγιζε η ημέρα της ψηφοφορίας) ότι δεν αλλάζει τίποτα επί του εδάφους, αντιθέτως απομακρύνει την εγκαθίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. «Δηλητηριώδη, γεμάτο προπαγάνδα» λόγο χαρακτήρισε την ομιλία του Αμπάς ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επιλέγοντας υψηλότερους τόνους.

Μετά την ψηφοφορία, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, την χαρακτήρισε «ατυχή και αντιπαραγωγική» που βάζει περισσότερα εμπόδια στον δρόμο για την ειρήνη. «Μόνο οι άμεσες επαφές ανάμεσα στα δύο μέρη μπορούν να επιτύχουν την ειρήνη που αξίζουν: δύο έθνη σε δύο κράτη», επισήμανε.

«Ζητάμε την ληξιαρχική πράξη γέννησης»Πριν από την ψηφοφορία τον λόγο έλαβε καταχειροκροτούμενος από τη Γενική Συνέλευση ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Ολόκληρες οικογενείς μεγάλωσαν με το όνειρο της ελευθερίας και της ειρήνης, είπε. Σήμερα η Παλαιστίνη έρχεται ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών σε μια καθοριστική στιγμή, πρόσθεσε: «ζητάμε από τον ΟΗΕ την ληξιαρχική πράξη γέννησης της Παλαιστίνης», υπογράμμισε.

Η ψήφος υπέρ του αιτήματος είναι η τελευταία ευκαιρία να σωθεί η λύση των δύο κρατών, τόνισε με έμφαση.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής καταδίκασε την ισραηλινή επιθετικότητα: «Δεν υπήρχε ανάγκη από χιλιάδες επιδρομές για να θυμηθεί ο κόσμος ότι πρέπει να τελειώσει η κατοχή» στα Παλαιστινιακά Εδάφη, υπογράμμισε αναφερόμενος εκτενώς και στην πρόσφατη ισραηλινή επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας που άφησε περισσότερους από 170 νεκρούς.

«Ο κόσμος να πει τέλος στην κατοχή και τον εποικισμό» στα Παλαιστινιακά Εδάφη ζήτησε ακόμη παρομοιάζοντας το σημερινό καθεστώς με αυτό του απαρτχάιντ, εκτιμώντας πάντως ότι καθιστά τη λύση των δύο κρατών όλο και πιο δύσκολη–αν όχι πλέον αδύνατη.

«Θα συνεχίσουμε την λαϊκή, ειρηνική αντίσταση» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας και «θα επιδιώξουμε την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και επίλυση του θέματος των προσφύγων», υπογράμμισε επαναλαμβάνοντας τη θέση της Αρχής αλλά προειδοποίησε ότι «ο χρόνος τελειώνει και το παράθυρο της ευκαιρίας κλείνει...»

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο αντιπρόσωπος του Ισραήλ, Ρον Πρόσορ, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα του επιθυμεί την ειρήνη. Επιτέθηκε δε προσωπικά κατά του προέδρου Αμπας προσάπτοντας του ότι δεν επιθυμεί την ειρήνη και ότι δεν αποδέχεται τις προτάσεις που γίνονται από την ισραηλινή πλευρά.

Οι Παλαιστίνιοι πριν από 65 χρόνια έκαναν το λάθος να μην δεχτούν την λύση των δύο κρατών που είχαν προτείνει τα Ηνωμένα Έθνη με τότε ψήφισμα τους, επισήμανε ο αντιπρόσωπος, «και το ίδιο λάθος κάνουν και σήμερα». «Καμιά απόφαση του ΟΗΕ δεν μπορεί να σπάσει τον εδώ και 4.000 χρόνια δεσμό του λαού και της γης του Ισραήλ», είπε.

Αγώνας για την αξιοπρέπεια είναι ο αγώνας των Παλαιστίνιων, υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέντ Νταβούτογλου, πού πήρε το λόγο αμέσως μετά για να δηλώσει ότι «περιμένουμε την πλήρη ανεξαρτησία της Παλαιστίνης ως ισότιμο μέλος του ΟΗΕ».

«Ως Τούρκοι στεκόμαστε στο πλευρό σας και θα είμαστε στο πλευρό σας για πάντα», είπε ζητώντας εν μέσω χειροκροτημάτων «να πάρει η Παλαιστίνη τη θέση που της ανήκει».

Μιχάλης Δουρμούσογλου
Newsroom ΔΟΛ

No comments:

Post a Comment