Tuesday 27 November 2012

Η ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ


ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟ

Η πολυγλωσσία «ταλαιπωρεί» τον ΣΥΡΙΖΑ

Η νέα διαφωνία προέκυψε με δήλωση του Π. Λαφαζάνη, ο οποίος σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι «ο Αλέκος Αλαβάνος δεν έπρεπε να είναι εκτός ΣΥΡΙΖΑ...»
Η νέα διαφωνία προέκυψε με δήλωση του Π. Λαφαζάνη, ο οποίος σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι «ο Αλέκος Αλαβάνος δεν έπρεπε να είναι εκτός ΣΥΡΙΖΑ...»
Του Ηλία Μπενέκου
Χαμένος στα εσωκομματικά του και στην πολυγλωσσία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, την στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία μετεξέλιξης του κόμματος σε ενιαίο φορέα και ενώ η Κουμουνδούρου επιχειρεί με κάθε τρόπο να πείσει ότι είναι έτοιμη να κυβερνήσει και διαθέτει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση.
Ενώ η διαδικασία εγγραφής μελών ενόψει της Πανελλαδικής Διάσκεψης έχει ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματα δείχνουν να κινούνται αρκετά κάτω των προσδοκιών της Κουμουνδούρου, η έλλειψη κεντρικής γραμμής συνεχίζει να «ταλαιπωρεί» το ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπει ότι η πολυαναμενόμενη «σύνθεση απόψεων» που επιχειρείται είναι ένα ιδιαιτέρως δύσκολο εγχείρημα.
Χθες ήρθε να προστεθεί ένα ακόμη επεισόδιο στη Βαβέλ δηλώσεων, φέροντας στην επιφάνεια και παλαιότερα προβλήματα και αποδεικνύοντας το πρόβλημα συνεννόησης που υπάρχει στο κόμμα.
Το θέμα προέκυψε με δήλωση του Π. Λαφαζάνη, ο οποίος σε συνέντευξή του σε εφημερίδα υποστήριξε ότι «ο Αλέκος Αλαβάνος, κατ' αρχάς, δεν έπρεπε να είναι εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Και τώρα, όμως, θεωρώ ότι ο δρόμος για ένταξη στο ΣΥΡΙΖΑ και του ιδίου και του Μετώπου στο οποίο ηγείται, πρέπει να είναι ανοικτός».
Δραχμή
Η τοποθέτηση αυτή σε συνδυασμό με μία άλλη του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί επιστροφής στη δραχμή ήταν φυσικό να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και πόλεμο ανακοινώσεων με την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα ο κ. Αλαβάνος σε τηλεοπτική του συνέντευξη εκτίμησε πως «έχουμε ένα νόμισμα που δεν μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανάπτυξης και του δανεισμού». «Είναι η καταδίκη της Ελλάδας», είπε, υποστηρίζοντας πως «αν είχαμε βγει από το ευρώ, θα είχαμε άλλο κλίμα σήμερα». Σημείωσε δε πως η επιστροφή στη δραχμή θα αποτελούσε τομή για τη χώρα, και ότι πολλές χώρες της Ε.Ε. που δεν μετέχουν στην Ευρωζώνη είναι ακμαίες.
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Τη μαύρη κωμωδία 'επιστροφή στη δραχμή' ανεβάζει σήμερα στο θέατρο του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλέξης Τσίπρας, παραχωρώντας, όμως, αυτή τη φορά την καρέκλα του σκηνοθέτη στο μέντορά του Αλέκο Αλαβάνο και με βοηθό παραγωγής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη», ανέφερε σε μία άκρως δηκτική ανακοίνωση ο Σ. Κεδίκογλου, προσθέτοντας ότι «το μόνο θέατρο που θα δεχτεί να ανεβάσει ένα τέτοιο έργο είναι αυτό του παραλόγου».
Σε ανάλογο ύφος ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χαρακτηρίζοντας «άκρως ενδιαφέρουσες» τις απόψεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ «με λύπη τον ενημερώνει ότι η ημερομηνία εγγραφής νέων μελών για τη συμμετοχή στη συνδιάσκεψη έχει λήξει». «Μπορεί όμως να στείλει τις προσεχείς ημέρες την παρέμβασή του στον εσωκομματικό διάλογο στην εφημερίδα 'Η Αυγή'», καταλήγει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.
Επαφές
Αν και στο εσωτερικό πεδίο ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ισορροπήσει σε αντικρουόμενες δηλώσεις, στο εξωτερικό ο πρόεδρός του συνεχίζει την προσπάθεια να «χτίσει» ευρωπαϊκό προφίλ και στην κατεύθυνση αυτή πυκνώνει διαρκώς τις επαφές του με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Χθες συναντήθηκε με τον Βρετανό πρέσβη στην Αθήνα, ύστερα από αίτημα του τελευταίου, ενώ σήμερα θα έχει συνάντηση εργασίας με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε.                                         ΗΜΕΡΗΣΙΑ

No comments:

Post a Comment