Tuesday, 6 November 2012

Εβδομάδα Κρίσεως για την παραμονή της χώρας στο ευρώ

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα ως την Τετάρτη, ημέρα ψηφοφορίας στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο, και την Κυριακή, ημέρα ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό, τη ΔΗΜΑΡ να εμμένει στις θέσεις της και τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να θέτει για πρώτη φορά θέμα εκλογών, πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν εκστρατεία προκειμένου να εξασφαλιστεί ικανός αριθμός ψήφων και με την συμμετοχή του κόμματος του κ. Κουβέλη. 

Στόχος – και χάρη στις αλλαγές που επιτυγχάνονται μέχρι την τελευταία στιγμή – είναι να διατηρηθεί αρραγές, ή έστω με μικρές απώλειες, το κυβερνητικό μέτωπο και η συνοχή της κυβέρνησης, που απειλείται από την στάση της ΔΗΜΑΡ. 

Η τελευταία, κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την Κυριακή, επιφυλάχθηκε για την συζήτηση στην Ολομέλεια, προκαλώντας με τη στάση της σοβαρές ανησυχίες για το ενδεχόμενο να τεθεί υπό αμφισβήτηση η παρουσία της χώρας στο ευρώ. 

Πάντως, όλες οι ενδείξεις κατατείνουν στην εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ υπερψήφιση του προϋπολογισμού και παραμονή της στην κυβερνητική συμμαχία. 

Ο κ. Σαμαράς, ενισχυμένος από το πράσινο φως που έλαβε από την Κ.Ο του ομάδα κατά την συνεδρίασή της,  προχώρησε την Κυριακή σε νέο κύκλο επαφών – πρώτα με τον κ. Βενιζέλο και μετά με τον κ. Κουβέλη. 

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την στήριξή του στην κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως «με τη ΝΔ δεν ταυτιζόμαστε αξιακά αλλά συνεργαζόμαστε με συνέπεια για να διασφαλιστική η σταθερότητα». 

Ειδική αναφορά έκανε και στη ΔΗΜΑΡ, υπογραμμίζοντας πως «θέλουμε η ΔΗΜΑΡ να παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα» και προσθέτοντας πως «θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια». 

«Έχουμε διανύσει χάρη στις θυσίες του λαού μας περισσότερο από τα 2/3 της διαδρομής, δεν θα κάνουμε πίσω τώρα που μπαίνουμε στην τελική φάση. Το πίσω είναι τρισχειρότερο από το μπρος και την ολοκλήρωση της προσπάθειας», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος. 

Σημείωσε ακόμη ότι «ώσπου να βγει η πατρίδα μας οριστικά από την κρίση και να γίνει ξανά αυτοδύναμη, είμαστε δυστυχώς διαρκώς αντιμέτωποι με δύο επιλογές, από τις οποίες η μία είναι εξαιρετικά δύσκολη και η άλλη απόλυτα καταστροφική ιδίως για τους πιο φτωχούς και αδύναμους». 

Ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στην αναταραχή που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματός του επισήμανε ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες και εντάσεις, γιατί, όπως είπε, οι αποφάσεις είναι δύσκολες και το κόστος μεγάλο, η εμπειρία είναι τραυματική και για το κόμμα και για τα στελέχη, για να υπογραμμίσει ωστόσο ότι «δεν παίζουμε με την τύχη της χώρας, δεν υπεκφεύγουμε, δεν κρυβόμαστε, αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική λύση». 

«Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί τη μοίρα της χώρας και του λαού. Κατεβήκαμε μαζί με τη χώρα και θα ανέβουμε μόλις η χώρα αρχίσει να ανεβαίνει ξανά», σημείωσε. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έβαλε κατά της αντιπολίτευσης αναφέροντας πως γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και «όσοι στο χώρο της αντιπολίτευσης επιδίδονται στο εμπόριο της δημαγωγίας και της τζάμπα ελπίδας, με τη βεβαιότητα ότι κάποιοι άλλοι σηκώνουν το βάρος των δύσκολων αποφάσεων». 

Επανέλαβε ακόμη στόχος είναι να έρθουν, αμέσως, όσο γίνεται περισσότερα χρήματα για να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά ως βάση ανάπτυξης και επιπλέον, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους ώστε να είναι βιώσιμη η χώρα «γιατί η χώρα δεν αντέχει άλλα τέτοια μέτρα και δεν μπορούν να υπάρξουν άλλα τέτοια μέτρα». 

Από την πλευρά του, και ο πρωθυπουργός καταβάλλει προσπάθειες (στις οποίες εντάσσεται και η νέα συνάντησή του με τον κ. Κουβέλη το βράδυ της Κυριακής) ως την ύστατη στιγμή, προκειμένου να αλλάξει τη στάση της ΔΗΜΑΡ. 

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κουβέλης ξεκαθάρισε μεν ότι η ΔΗΜΑΡ δεν έχει πρόθεση να προκαλέσει ρήγμα στην κυβέρνηση, δήλωσε όμως ότι ο κόμμα του εμμένει στα εργασιακά, που, όπως είπε, αποτελούν εσωτερική υπόθεση της χώρας.

Η δήλωση ΚουβέληΤο αντικείμενο της συνάντησης ήταν η γενική θεώρηση των πραγμάτων και που βρίσκονται σήμερα. Επανέλαβα τη διαφωνία μου για τα εργασιακά. Η θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς παραμένει η ίδια για τα εργασιακά. 

Βεβαίως, αυτή η θέση μας δεν αποτελεί καμία επιλογή για να δημιουργήσει το οποιοδήποτε ρήγμα στην Κυβέρνηση, ούτε στη συνολική διεκδίκησή μας να εξασφαλιστεί η εκταμίευση των 31 δισεκατομμυρίων και βεβαίως,  να εξασφαλιστεί σταθερά, πλέον, η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και στο ευρώ. 

Αλλά η εμμονή μας στα εργασιακά, έχει σχέση με την πολιτική μας βεβαιότητα ότι οι μεταβολές, τις οποίες αξιώνει η τρόικα, δεν έχουν καμία σχέση με το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Οι μεταβολές στα εργασιακά ζητήματα, στις εργασιακές σχέσεις, αποτελούν ένα βαρύ πλήγμα για τους εργαζόμενους. Τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι, ήδη, αποσαρθρωμένα.  

Και, εάν βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας, όποτε αυτή βελτιωθεί - η διεκδίκησή μας είναι να βελτιωθεί όσο γίνεται συντομότερα - το απαράδεκτο αυτό θεσμικό καθεστώς, αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις, θα παραμένει. 

Τα εργασιακά είναι μία εσωτερική υπόθεση της χώρας και δεν αφορά στις αξιώσεις των εταίρων. Δεν έχει καμία σχέση το ζήτημα αυτό, με όλα εκείνα για τα οποία επιμένουν οι εταίροι. Είναι υπόθεση που αφορά αποκλειστικά την ελληνική κοινωνία.  

Δημοσιογράφος:  Στην Κυβέρνηση θα παραμείνετε;

Φ. Κουβέλης:  Βεβαίως. Σας είπα λίγο πριν με απόλυτη σαφήνεια ότι η στάση μας για τα εργασιακά, ακριβώς με το περιεχόμενο το οποίο εξέθεσα και στο οποίο αναφέρθηκα, δεν έχει καμία σχέση με την οποιαδήποτε επιλογή μας, δεν υπάρχει τέτοια επιλογή να δημιουργήσουμε ρήγμα στην Κυβέρνηση. 

Ο ΣΥΡΙΖΑΌσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο το απόγευμα της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον λαό σε  «διαρκή ειρηνικό ξεσηκωμό για να μην περάσουν τα μέτρα» ζητώντας «να επιβάλει με τη δράση του την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία». 

Όπως είπε, «σε αυτή την κρίσιμη καμπή για το τόπο και για το λαό, μόνο μια λύση υπάρχει και είναι πολιτική λύση: Εκλογές για να μιλήσει ο λαός, για να σταματήσουμε τη καταστροφή της οικονομίας και της δημοκρατίας στον τόπο μας». 

Οι δανειστές
Όλα αυτά την ώρα που εξακολουθούν να έρχονται κάποια θετικά μηνύματα από την Ευρώπη: 

Ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών Β. Σόιμπλε εμφανίζεται αρνητικός σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά θετικός στην επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, ο επικεφαλής του οικονομικού συμβουλίου των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Κουρτ Λάουκ, θεωρεί σχεδόν αναπόφευκτη μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς, όπως έγραψε σε άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, «η περίπτωση της Ελλάδας δείχνει ότι η πολιτική της λιτότητας και της διάσωσης, από μόνη της, δεν είναι παραγωγική» και νέο δημοσίευμα του «Σπήγκελ» κάνει αναφορά σε δέσμη μέτρων προκειμένου να στηριχθεί η Ελλάδα.  

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα μέτρα περιλαμβάνουν νέα μείωση των επιτοκίων, που καταβάλλει η Ελλάδα για τις πιστώσεις που έχει λάβει, ενώ την ίδια στιγμή θα μειωθούν και τα τέλη διαχείρισης. 

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράζει για μεγαλύτερο διάστημα απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί ομόλογα του ελληνικού δημοσίου βραχυπρόθεσμης διάρκειας. Εκτός αυτού η ΕΚΤ θα καταβάλλει στην ελληνική κυβέρνηση κέρδη, που προκύπτουν από την αγορά ομολόγων σε χαμηλή τιμή μέχρι την ημερομηνία αποπληρωμής τους. 

Επίσης εθνικές κεντρικές τράπεζες, οι οποίες έχουν στην κατοχή τους εδώ και χρόνια ελληνικά χρεόγραφα, θα αποδίδουν τα κέρδη τους νωρίτερα από ότι προβλέπεται στην Αθήνα. Η ελληνική δημόσια περιουσία, η οποία, τουλάχιστον προς το παρόν, βρίσκει δύσκολα αγοραστές, αναμένεται να μετατραπεί σε χρήμα με τη βοήθεια τιτλοποιήσεων, οι οποίες μπορούν να πωληθούν. 

Για να μην αυξηθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, οι ελληνικές τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες θα λάβουν απευθείας κεφαλαιακές ενισχύσεις από τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM), ο οποίος θα διαθέσει επίσης χρήματα και για ένα πρόγραμμα «επαναγοράς του χρέους». 

Οι επιπλέον τρόποι χρηματοδότησης θα καταστούν αναγκαίοι και για τον πρόσθετο λόγο ότι η Ελλάδα θα λάβει διετή παράταση για το πρόγραμμα προσαρμογής, για να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά της.  elzoni gr

No comments:

Post a Comment