Monday, 5 November 2012

ΠOΛITIKHHμερομηνία δημοσίευσης04-11-12

Αναξιοποίητα 3 δισ. ευρώ
Συνέντευξη στον Νικο Xρυσολωρα
Την ώρα που η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο όριο της απόλυτης ασφυξίας, τρία δισεκατομμύρια ευρώ, που προορίζονται ειδικά για τη χώρα μας, παραμένουν αναξιοποίητα στις Βρυξέλλες, έστω και αν -σε αυτήν την περίπτωση- δεν απαιτούνται «προαπαιτούμενα δημοσιονομικά μέτρα» για να εκταμιευθούν.
Οπως τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ», ο Ευρωπαίος επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, «το Μνημόνιο, που όλοι κριτικάρουν ως συμφωνία με αποκλειστική έμφαση στη λιτότητα, προβλέπει ότι η Ελλάδα θα απορροφά κάθε χρόνο ένα συγκεκριμένο ποσό ευρωπαϊκών κονδυλίων (περίπου 3,5 δισ. τον χρόνο). Για να επιτευχθούν οι στόχοι του Προγράμματος, ουσιαστικά η Ελλάδα “αναγκάζεται” να απορροφήσει κονδύλια και να τα επενδύσει στην οικονομία της. Πέρυσι και πρόπερσι, η χώρα πέτυχε τον στόχο της με τεχνητά μέσα, όπως, για παράδειγμα, με την αύξηση του ποσοστού της ευρωπαϊκής συμμετοχής στη συγχρηματοδότηση.
Φέτος που οι δυνατότητες αυτές έχουν εξαντληθεί, από τα 3,7 δισ. που υποχρεούται από το Μνημόνιο να απορροφήσει η Ελλάδα, έχουμε λάβει αιτήσεις πληρωμής στις Βρυξέλλες για 700 εκατ, μόνο. Συνήθως, ο κύριος όγκος των αιτήσεων έρχεται στο τέλος του χρόνου, αλλά δεν νομίζω ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να τραβήξει όλο το ποσό».
Ερωτώμενος πού αποδίδει την αβελτηρία στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ο κ. Χαν, ο οποίος επισκέπτεται ανά 2-3 μήνες την Ελλάδα, απαντά ότι «δεν είναι μυστικό πως οι συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις αποδιοργάνωσαν την κατάσταση». Το κύριο πρόβλημα όμως, σύμφωνα πάντα με τον επίτροπο, είναι η «αδυναμία της δημόσιας διοίκησης, σε συνδυασμό με την έλλειψη συνεργασίας και την ασάφεια ως προς τις αρμοδιότητες του κάθε υπουργείου, των περιφερειακών διοικήσεων και των δήμων».
Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Χαν διαπιστώνει βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον τελευταίο καιρό, καθώς η νέα κυβέρνηση έχει εντοπίσει τις αδυναμίες. Ομως, από τη νομοθέτηση των αλλαγών ώστε να απλοποιηθεί το σύστημα, «μέχρι την υλοποίηση και την αλλαγή νοοτροπίας, υπάρχει απόσταση».
«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε και να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα», διαβεβαιώνει ο κ. Χαν: «Πέρυσι το καλοκαίρι, ζήτησα από τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ρέσλερ να προωθήσει γερμανικές επενδύσεις στη χώρα σας. Σε λίγες μόλις εβδομάδες είχε ανταποκριθεί και έστειλε αντιπροσωπεία επιχειρηματιών στην Αθήνα. Μου απάντησαν ότι ενδιαφέρονται αλλά υπάρχουν σημαντικά εμπόδια. Το πρώτο είναι η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, η οποία ξεπερνά κατά πολύ κάθε ευρωπαϊκό όριο. Οπως ξέρετε, δεν είναι απίθανο για μια εταιρεία να βρεθεί στο δικαστήριο ή να ζητήσει την παρέμβαση της δικαιοσύνης. Οταν επομένως οι υποθέσεις κάνουν τόσα χρόνια να τελεσιδικήσουν, αποτελεί ισχυρό αντικίνητρο για δραστηριοποίηση στην Ελλάδα. Το δεύτερο πρόβλημα είναι η νομοθεσία για τη φορολόγηση. Ρωτάς ένα στέλεχος της εφορίας τι ισχύει σε μια συγκεκριμένη περίπτωση και σου δίνει μια απάντηση. Λίγους μήνες μετά, ένας άλλος εφοριακός σου δίνει άλλη απάντηση. Δεν γίνεται όμως να κάνει κάποιος επενδύσεις χωρίς διοικητική και νομική σταθερότητα. Οπως βλέπετε, τα εμπόδια που σας αναφέρω δεν έχουν σχέση με τα λεφτά».
Εντούτοις, ο κ. Χαν πιστεύει ότι «ήδη βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του τούνελ». Η κατάσταση έχει βελτιωθεί και η απορρόφηση κοινοτικών πόρων επιταχύνεται, κάτι που διαπίστωσε και στις πρόσφατες επαφές του με τους περιφερειάρχες της Ελλάδας. Επίσης, ο επίτροπος διαπιστώνει ότι το κλίμα στην Ευρώπη έναντι της Ελλάδας έχει αλλάξει.
«Το βλέπω στη χώρα μου στην Αυστρία, ενώ δεν πρέπει να υποτιμάτε την υποστήριξη που έδειξε η καγκελάριος Μέρκελ με την επίσκεψή της στην Αθήνα». Επιπλέον, «μετά από πολλές προσπάθειες και πολλά τηλεφωνήματα, κατάφερα να πείσω την ΕΤΕπ να απελευθερώσει τα πρώτα 150 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων». «Πάντα όμως είμαι ανυπόμονος και ζητάω πιο γρήγορα αποτελέσματα», καταλήγει.                kathimerini

No comments:

Post a Comment