Monday 29 July 2013

Απαλλαγή από το ΔΝΤ θέλουν τώρα οι Βρυξέλλες

Απαλλαγή από το ΔΝΤ θέλουν τώρα οι Βρυξέλλες

«Ο χρόνος της τρόικας τελείωσε»: Περισσότερο αποφασιστική από κάθε άλλη φορά εμφανίστηκε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ, που με συνεντεύξεις της στις εφημερίδες «Real News» και «Καθημερινή της Κυριακής» επανέφερε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την άποψη περί ανάγκης διάλυσης της τρόικας και αποχώρησης του ΔΝΤ από την Ευρώπη. 

Ιδιαίτερη σημασίας είναι το γεγονός ότι η κ. Ρέντινγκ επανήλθε μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ, όπου και πάλι γίνονται αναφορές σε αυτά που θεωρούνται «ιδεοληψίες» του Ταμείου και σχετίζονται με τον δημόσιο τομέα και το μισθολογικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα. 

Παρά τη διαφορετική άποψη που έχουν διατυπώσει ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ, η Επίτροπος επιμένει ότι οι πρακτικές που το ΔΝΤ επιβάλλουν δεν ταιριάζουν στην Ευρώπη. 
   
«Είμαστε ευγνώμονες (για την συνδρομή του ΔΝΤ στην αρχή της κρίσης), αλλά αυτό το σχήμα έχει πια ολοκληρώσει την διαδρομή του. Δεν υπάρχει επείγουσα κατάσταση. Τώρα η ΕΕ έχει τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της. Για αυτό λέω: Ο χρόνος της τρόικας τελείωσε. Η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη και πρόθυμη να λύσει μόνη τα προβλήματά της - με τον ευρωπαϊκό τρόπο, με δημοκρατικό έλεγχο και λογοδοσία», δηλώνει θέτοντας ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης. 

«Πρόκειται και για ένα ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης. Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται την τρόικα. Και έχουν δίκιο: Ουσιαστικές αποφάσεις, εάν π.χ. πρέπει να απολυθούν δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, δεν πρέπει να λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά να συζητούνται στο Ευρωκοινοβούλιο με την Κομισιόν σε εξέχοντα ρόλο», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ωστόσο ότι η μετάβαση αυτή δεν θα είναι ζήτημα εβδομάδων ή μηνών. 

«Η μείζων αυτή αλλαγή πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα και θα χρειαστεί χρόνος για να γίνει σωστά. Το επόμενο έτος θα προωθήσουμε την συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και αυτό περιλαμβάνει και την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να λάβουμε αποφάσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουμε μελλοντικές κρίσεις. Τότε θα είναι ο καιρός να επιλέξουμε πότε θα βάλουμε τέλος στην τρόικα και θα θεσμοθετήσουμε μια πιο δημοκρατική, ευρωπαϊκή λύση», ανέφερε η κα Ρέντινγκ στη συνέντευξή της στη Real News. 

Η κ. Ρέντινγκ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, με δύο κοινοβουλευτικά σώματα –το Ευρωκοινοβούλιο και την Γερουσία των κρατών μελών– και μια ισχυρή κυβέρνηση, την Επιτροπή, η οποία θα λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Αναφερόμενη στην έξαρση φαινομένων λαϊκισμού λόγω της κρίσης, η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε στην «Καθημερινή της Κυριακής» ότι «σε καιρούς κρίσης, είναι εύκολο να πέσει κανείς στην παγίδα του λαϊκισμού» και προειδοποίησε όλους όσοι αρέσκονται σε αυτή την τακτική ότι «ο λαϊκισμός και ο φθηνός εθνικισμός δεν θα δώσουν λύση στο ελληνικό πρόβλημα, ούτε αποτελούν απάντηση στις κοινές μας προκλήσεις», σπεύδοντας να προσθέσει ότι «πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στις αξίες μας και η Ελλάδα να συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων». 

Δηλώσεις Σόιμπλε
   
«Η Ελλάδα δεν έχει σε καμία περίπτωση περάσει ακόμη το βουνό» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και τόνισε ότι «υπάρχει μόνο βοήθεια για αυτοβοήθεια», ενώ χαρακτήρισε «ανοησίες» την υπόθεση ότι μετά τις γερμανικές εκλογές «θα έρθει ο λογαριασμός». 

«Έχουμε ένα πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, το οποίο τρέχει μέχρι το 2014 και οι δόσεις εκταμιεύονται κάθε τρεις μήνες, αλλά πρέπει πρώτα να εγκριθούν, έπειτα από έλεγχο της τρόικας. Αν η Ελλάδα εκπληρώνει τους όρους - υπάρχει βοήθεια μόνο για αυτοβοήθεια - τότε γίνεται η εκταμίευση», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξη του στη Γερμανική Ραδιοφωνία και αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Eurogroup να εκταμιεύσει την επόμενη δόση σε υπο-δόσεις, επειδή η Ελλάδα δεν είχε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της. 

«Και τώρα πρέπει η Ελλάδα βήμα προς βήμα, μήνα προς μήνα, να εκπληρώσει περαιτέρω όρους», εξήγησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και παρέπεμψε στις πρόσφατες αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων. 

«Τώρα, στον δημόσιο τομέα πράγματι θα υλοποιηθούν περικοπές θέσεων και δεν θα πρόκειται μόνο για υποσχέσεις. Αυτό στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να γίνει, αλλά δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από αυτό» δήλωσε. 

«Όσο δεν έχουν υλοποιηθεί οι όροι, δεν μπορούμε να απελευθερώσουμε τις υπο-δόσεις. Η πίεση παραμένει», συνέχισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διευκρινίζοντας ότι «αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις εκλογές», ενώ αναγνώρισε ότι «η Ελλάδα είναι συνολικά σε μια όχι άσχημη εξέλιξη, προέρχεται ωστόσο από μια πολύ βαριά κρίση». 

Είπε επίσης ότι στην Ελλάδα έχει περιοριστεί το κόστος εργασίας κατά 13% - «αυτό είναι ήδη κάτι», αναφέρει - και η χώρα γίνεται πιο ανταγωνιστική. 

Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη να δημιουργηθεί αποτελεσματική διοίκηση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον φοροσυλλεκτικό μηχανισμό. 

Στο μεταξύ, κορυφαίοι οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων πολλοί Γερμανοί, απηύθυναν παγκόσμια έκκληση για στήριξη της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας περί αγοράς ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών χωρίς περιορισμούς. 

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Μαρσέλ Φράτσερ, το πρώην μέλος της επιτροπής «σοφών» Μπεατρίτσε Βέντερ Ντι Μάουρο και οι καθηγητές Φραντσέσκο Τζιαβάτζι, Ρίτσαρντ Πόρτες, Τσαρλς Γουίπλοζ υπογράφουν την έκκληση για την στήριξη της ΕΚΤ, η οποία έχει αποσταλεί σε οικονομολόγους σε όλο τον κόσμο. 

«Θέλουμε να δείξουμε ότι παγκοσμίως η συντριπτική πλειονότητα τάσσεται υπέρ του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ», δήλωσε ο κ. Φράτσερ και συμπλήρωσε ότι ήδη έχουν υπογράψει πάνω από 100 οικονομολόγοι, πολλοί εκ των οποίων Γερμανοί. 

Στην έκκλησή τους οι οικονομολόγοι εξέφρασαν την βαθιά ανησυχία τους για τις επιθέσεις ορισμένων οικονομολόγων και πολιτικών κατά της ΕΚΤ και της πολιτικής που ακολουθεί, ανέφεραν πως θεωρούν ότι οι επιθέσεις αυτές είναι λανθασμένες επί του περιεχομένου, άστοχες ως προς τις προθέσεις και επιβλαβείς για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία. Επαίνεσαν μάλιστα την πρωτοβουλία του Μάριο Ντράγκι ως μια από τις πιο εύστοχες και επιτυχημένες αποφάσεις οικονομικής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών, η οποία διασφάλισε την επιβίωση του ευρώ και βελτίωσε τις προοπτικές της οικονομίας στην ευρωζώνη. 

Ο γνωστός οικονομολόγος και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Χανς Βέρνερ Ζιν, ερωτηθείς σχετικώς από το περιοδικό, δεν αμφισβήτησε ότι η απόφαση του κ. Ντράγκι καθησύχασε τις αγορές, αλλά σημείωσε ότι τις απώλειες της ΕΚΤ θα κληθούν στο τέλος να πληρώσουν οι υγιείς οικονομίες της Ευρώπης.WWW. ELZONI.GR

No comments:

Post a Comment