Friday, 12 July 2013

POLITIKI

Πολιτική

Εύθραυστες κομματικές ισορροπίες

Οι οπαδοί του ανατραπέντος προέδρου Μούρσι καλούν σε μεγάλη διαδήλωση μετά την προσευχή της Παρασκευής. Τα μη ισλαμιστικά κόμματα φαίνονται ενωμένα ενώ το χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών μεγαλώνει oλοένα περισσότερο.
Oι υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μούρσι καλούν σήμερα τον κόσμο σε μαζικές κινητοποιήσεις, μετά τη λήξη της προσευχής της Παρασκευής.Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι «θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν ειρηνικά μέχρι την ανατροπή του στρατιωτικού πραξικοπήματος και την επιστροφή στη νομιμότητα» δήλωσε ο εκπρόσωπός τους Αχμέντ Αρέφ.
Στο μεταξύ, από τότε που ανετράπησαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι στην Αίγυπτο τα κόμματα της μη ισλαμικής αντιπολίτευσης έχουν πάρει την ανιούσα. Μέχρι στιγμής το μέτωπό τους φαίνεται να είναι αρραγές. Κανείς δεν ξέχασε την ήττα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012. Εάν είχαν όλοι συμφωνήσει σε έναν υποψήφιο πιθανότατα οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι να μην είχαν έρθει στην εξουσία.
Ο Ζιάντ Ελ Αλέμι, συνιδρυτής του αιγυπτιακού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών Ο Ζιάντ Ελ Αλέμι, συνιδρυτής του αιγυπτιακού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών
Ωστόσο από τότε που ανατράπηκε ο Μούρσι, αν και μέχρι τώρα το μέτωπο φαίνεται ενωμένο, δεν θα είναι εύκολο να παραμείνει έτσι. Ο Ζιάντ Ελ Αλέμι, συνιδρυτής του αιγυπτιακού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών και πρώην μέλος του κοινοβουλίου είναι αισιόδοξος: «Τα τελευταία δυόμισι χρόνια όλες οι επαναστατικές και κοσμικές δυνάμεις απέκτησαν μεγάλη εμπειρία. Ακόμα και στο πως δουλεύει κανείς στο δρόμο και πως κάνει συμβιβασμούς. Νομίζω πως όλες αυτές οι ομάδες μπορούν να βοηθήσουν ώστε να φτιαχτεί ένα μετριοπαθές κράτος». Ένα από τα αιτήματα των μη ισλαμιστικών κομμάτων είναι η συνεργασία με πρώην οπαδούς του καθεστώτος Μουμπάρακ. Πολλοί από αυτούς, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους στις 30 Ιουνίου προέρχονται από εκεί. Είναι αμφίβολο, εάν ο Μούρσι θα μπορούσε να ανατραπεί τόσο γρήγορα χωρίς τη δική τους υποστήριξη.
Δύσκολη υπόθεση η συμφιλίωση
Υποστηρικτές του στρατούΥποστηρικτές του στρατού
Από την άλλη πλευρά, για τους ανθρώπους που βγήκαν στους δρόμους στο πρώτο κύμα της επανάστασης το 2011 και δέχθηκαν τη βαρβαρότητα των δυνάμεων ασφαλείας είναι δύσκολο να δουν με καλό μάτι τους πρώην υποστηρικτές του Μουμπάρακ. Ο Ζιάντ Ελ Αλέμι αναγνωρίζει τις δυσκολίες:
«Δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από το μίσος ανάμεσα στους επαναστάτες και στους εκπροσώπους του παλιού καθεστώτος, εάν δεν φροντίσουμε να υπάρξει πραγματική δικαιοσύνη. Το πιο σημαντικό που μάθαμε τα τελευταία δυο χρόνια είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα για το μέλλον εάν δεν έχουμε πλήρως κλείσει με το παρελθόν».
Βραχυπρόθεσμα πάντως φαίνεται δύσκολη η συμφιλίωση ανάμεσα στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, στους πρώην υποστηρικτές του Μουμπάρακ και στο στρατιωτικό καθεστώς. Και όλες αυτές οι δυσκολίες αντικατοπτρίζονται στα μη ισλαμικά κόμματα. Πρόσφατα το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας αντιτάχθηκε στις δηλώσεις του Προέδρου Άντλι Μανσούρ περί συνταγματικών αλλαγών οι οποίες όμως δεν συμπεριελάμβαναν τις ελευθερίες και τα δικαιώματα που προασπίζονταν. Το χάσμα μεταξύ των μη ισλαμικών κομμάτων βαθαίνει με το χρόνο και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που μπορεί να οδηγήσει.
Matthias Sailer / Μαρία Ρηγούτσου
Yπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη    DW DE 

No comments:

Post a Comment