Tuesday, 16 July 2013

Η ένταση στο ζενίθ εντός και εκτός Βουλής

Η ένταση στο ζενίθ εντός και εκτός Βουλής

Στο ζενίθ βρίσκεται η ένταση ενόψει της συζήτησης σήμερα και αύριο και της ψηφοφορίας (αύριο) του Πολυνομοσχεδίου, που περιλαμβάνει σειρά μνημονιακών διατάξεων, με αιχμή του δόρατος την μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών και την κατάργηση του κλάδου των σχολικών φυλάκων. 

Η ένταση – και ενώ οι τόνοι ανέβηκαν χθες και κατά την συζήτηση για την παραπομπή του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου – παρατηρείται πλέον σε όλα τα επίπεδα: 

Στους δρόμους, όπου οι κινητοποιήσεις απλώνονται παντού, από το Μέγαρο Μαξίμου ως τα αρμόδια υπουργεία και τα κόμματα, με αποκορύφωμα τη σημερινή γενική πανελλαδική απεργία που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. 

Στις συσκέψεις των κοινοβουλευτικών ομάδων, όπου οι βουλευτές ασκούν σκληρή κριτική, επιβάλλουν (όπως συνέβη χθες κατά τη σύσκεψη των βουλευτών της Ν.Δ. με τους αρμόδιους υπουργούς στα γραφεία του κόμματος) απόσυρση άσχετων διατάξεων (όπως αυτές για την ασυλία των μελών του ΤΧΣ και τη δυνατότητα να ταξιδεύει με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο και ο υπουργός Άμυνας) και επιτυγχάνουν διορθώσεις, εξασφαλίζοντας διαβεβαιώσεις (όπως αυτή σύμφωνα με την οποία οι εκπαιδευτικές ειδικότητες που καταργούνται από τα ΕΠΑΣ και τα ΕΠΑΛ θα παρέχονται από τα 91 δημόσια ΙΕΚ όλης της χώρας). 

Στις συσκέψεις των δημάρχων (δια της ΚΕΔΕ) με το επιτελείο του υπουργείου των Οικονομικών, με αιχμή του δόρατος το αίτημα για απάλειψη από τις διατάξεις για την ίδρυση του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ της δυνατότητας πειθαρχικής δίωξης σε αιρετούς, αλλά και την απάλειψη της διάταξης για προληπτικό οικονομικό έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι υπήρξε και επί μέρους ένταση στη συγκεκριμένη σύσκεψη, καθώς στη διάρκεια επεισοδίου μεταξύ του δημάρχου Νικαίας-Ρέντη και συμβούλου του υπουργείου των Οικονομικών, ο τελευταίος φέρεται να είπε πως «δεν μπορώ να συνομιλώ με Ταλιμπάν της αυτοδιοίκησης», με αποτέλεσμα ο δήμαρχος να αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας. 

Σημειώνεται, ότι η σύσκεψη διεξήχθη σε πολύ έντονο κλίμα, καθώς στέλεχος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι αρμόδιος σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να είπε «δεν μπορώ να συνομιλώ με Ταλιμπάν». Ο συγκεκριμένος δήμαρχος αποχώρησε από τη συνάντηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συγκεκριμένη φράση του στελέχους του υπουργείου Οικονομικών. 

Τα πνεύματα προσπάθησε να κατευνάσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βενιζέλος, ο οποίος, κατά τη συνάντησή του με την ηγεσία της ΚΕΔΕ, αναγνώρισε την ύπαρξη προβλημάτων, που, όπως είπε, άλλοτε είναι ουσίας και άλλοτε αλληλοκατανόησης. 

Υπογραμμίζοντας ότι «η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση είναι μια ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας», ο κ. Βενιζέλος ανέλαβε να μεταφέρει τις απόψεις της ΚΕΔΕ στον πρωθυπουργό, με τους δημάρχους πάντως να παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ 

«Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μνημονιακά μέτρα το Σεπτέμβριο, με την ίδια θέρμη που υποστήριζε ότι δεν θα υπήρχαν και το καλοκαίρι, η κυβέρνηση φέρνει το νέο πολυνομοσχέδιο-έκτρωμα στη βουλή, επιδεικνύοντας τη γνωστή της συνέπεια λόγων και πράξεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Και συνεχίζει:

«Θέλει πραγματικά μεγάλο θράσος να βαφτίζονται οι μαζικές απολύσεις, η προωθούμενη μείωση του κατώτατου μισθού, η διάλυση των ΟΤΑ, της παιδείας και της υγείας, μέσα για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη. 

Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για μια κυβέρνηση αποφασισμένη να υλοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών, αδιαφορώντας για τις δραματικές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο και την ποιότητα ζωής της πλειοψηφίας της κοινωνίας. 

Αν δική τους πυξίδα είναι το μνημόνιο, δική μας είναι η υπεράσπιση της δημοκρατίας και των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και την ενωτική συμπόρευση όλων των δυνάμεων που αντιστέκονται στη μνημονιακή βαρβαρότητα. Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις αυριανές κινητοποιήσεις». 

Η ΔΗΜΑΡ 

Να καταψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κόμματος, η κυβέρνηση αδυνατεί να διαπραγματευτεί με επιτυχία με την τρόικα, ώστε να αποφύγει μέτρα που δεν έχουν άμεση σχέση με τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις: 

«Οι οριζόντιες απολύσεις, η υπέρβαση της κινητικότητας, η απουσία αξιολόγησης στο δημόσιο δεν συνιστούν μεταρρυθμιστικές πράξεις» προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση. 

Επιφυλάσσεται ωστόσο «στη συζήτηση κατ’ άρθρον να ψηφίσει διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που είναι σε θετική κατεύθυνση».     elzoni gr

No comments:

Post a Comment