Sunday 21 July 2013

Η ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΉ ΤΟΥ ΣΟΙΜΠΛΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η μεταστροφή του κ. Σόιμπλε στην Αθήνα

Ικανοποιημένος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών από την εικόνα που είδε
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να «επενδύσει» στο νέο status

Του Γιωργου Π. Τερζη
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ουδέποτε αντιμετώπισε τον εαυτό του ως... Αγιο Βασίλη. Ούτε βέβαια και η ελληνική κυβέρνηση ανέμενε ότι ο εμπνευστής της πολιτικής λιτότητας στην Ευρωζώνη θα έρθει στην Αθήνα με... δώρα, αποδεχόμενος «κούρεμα» χρέους, παραχωρώντας πολεμικές αποζημιώσεις και, εν γένει, ανατρέποντας την πάγια γερμανική γραμμή.
Κι όμως, σε αντίθεση με άλλες φορές, η στήριξη του Γερμανού πολιτικού στην προσπάθεια της Ελλάδας υπήρξε γενναιόδωρη. «Σας λέω ότι η Γερμανία στηρίζει την Ελλάδα!» είναι η χαρακτηριστικότερη φράση του κ. Σόιμπλε κατά την ευρεία σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και κυβερνητικά στελέχη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ισως πιο ενδεικτική του κλίματος από το... «πολύ πιο γεμάτο ελληνικό ποτήρι», που ήταν η μοναδική που διέρρευσε προς τον Tύπο.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επέλεξε με τον Γερμανό συνομιλητή του την τακτική της ωμής αλήθειας. Περιέγραψε αναλυτικά την πορεία της οικονομίας, τη μείωση των ελλειμμάτων, τη βελτίωση των δεικτών ανταγωνιστικότητας, τους υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης του ΕΣΠΑ. Ανέλυσε τα γεωπολιτικά δεδομένα για τη χώρα: από τη μία τον αγωγό ΤΑΡ, από την άλλη τη ρωσο-ευρωπαϊκή διελκυστίνδα για τη ΔΕΠΑ και, φυσικά, την ανάγκη να διατηρηθεί η σταθερότητα στην Ελλάδα σε μία συγκυρία που το περιβάλλον της (Τουρκία, Συρία και αλλού) κλονίζεται.
Αλλά ταυτόχρονα χρωμάτισε με σκούρα χρώματα την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, τον υψηλό αριθμό ανέργων, την συνακόλουθη άνοδο του λαϊκισμού, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αλλά και τις σημαντικές καθυστερήσεις στη διοικητική μεταρρύθμιση, τη φορολογική πολιτική, τις δομικές αλλαγές.
Εφόσον ισχύουν όσα διαμηνύονται από συνομιλητές του κ. Σόιμπλε, η τακτική του κ. Σαμαρά -αντίστοιχη γραμμή ακολούθησε και ο κ. Βενιζέλος αλλά και οι υπουργοί της κυβέρνησης- είχε αποτέλεσμα. Ο κ. Σόιμπλε εμφανίζεται απόλυτα ικανοποιημένος όχι μόνον για την ειλικρίνεια της ελληνικής πλευράς (σ.σ. άλλωστε το Βερολίνο διαθέτει εξαιρετικά λεπτομερή εικόνα για όσα διαδραματίζονται στη χώρα) αλλά, κυρίως, για την εικόνα αξιοπιστίας που εξέπεμψε η Αθήνα.
Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να επενδύσει σε αυτή, ακριβώς, την οικοδόμηση αξιοπιστίας που σηματοδοτήθηκε από την υπογραφή του πρωτοκόλλου συμμετοχής της γερμανικής KfW στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο και την πρόθεση δημιουργίας τραπεζικού δικτύου, γερμανικών συμφερόντων, στην ελληνική περιφέρεια. Οχι μόνον για την προσέλκυση επενδυτών αλλά, κυρίως, εν όψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, στα τέλη Σεπτεμβρίου.
«Θα πρέπει να περάσω τα 100 εκατομμύρια της γερμανικής συμμετοχής από το Κοινοβούλιο, αλλά δεσμεύομαι ότι θα τα περάσω», φέρεται να είπε σε κάποιο σημείο της συζήτησης σχετικά με το Ταμείο ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίστηκε πρόθυμος να βάλει πλάτη στην προσπάθεια εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. «Αυτές οι επιτυχίες σας θα πρέπει να προβληθούν διεθνώς», σημείωσε προς τους κ. Γ. Στουρνάρα και Κ. Χατζηδάκη, με τον υπουργό Ανάπτυξης να απαντά ότι σχεδιάζονται road show «τα οποία νωρίτερα, και όσο επανέρχονταν τα καταστροφικά σενάρια για την Ελλάδα, δεν θα είχαν την παραμικρή σημασία».
Τask Force και Δημόσιο
Ολοι όσοι θυμούνται την κ. Αγκελα Μέρκελ να αναδεικνύει το κλειστό επάγγελμα των... φορτηγατζήδων στην Ελλάδα, δεν έχουν αμφιβολία για την αναλυτική εικόνα που διατηρεί το Βερολίνο επί της ελληνικής οικονομίας. Αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά τις συναντήσεις των υπουργών με τον κ. Σόιμπλε, ο οποίος έδειξε να έχει σαφή εικόνα τόσο για τα δημοσιονομικά όσο και για τις καθυστερήσεις αλλά και για τη σειρά εκκρεμοτήτων που διέπουν τις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Task Force. Εξ ου και επεσήμανε ότι το ποτήρι είναι... πολύ πιο γεμάτο πλέον.

Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι, πέραν των δημοσιονομικών, το βάρος της ελληνικής πλευράς θα πρέπει να πέσει στη φορολογική μεταρρύθμιση και την ανασυγκρότηση του Δημοσίου. Φέρεται, δε, να το κατέστησε σαφές -με τον τρόπο του- και στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. «Εσύ είσαι, λοιπόν, ο υπουργός για τον οποίο μας μίλαγε ο Γιάννης (Στουρνάρας) στο Εurogroup», σχολίασε ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας «είμαι σίγουρος ότι θα κάνεις αυτό που πρέπει».    KATHIMERINI

No comments:

Post a Comment