Ήταν μια καθυστερημένη, αλλά όχι ασήμαντη η επίσκεψη του Β. Σόιμπλε στην Αθήνα της κρίσης. Τα 100 εκατ. της KfW είναι σταγόνα στον ωκεανό, αλλά ίσως να σηματοδοτούν μια αλλαγή υπέρ της ανάπτυξης.
Αυτό που μένει από την επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα είναι ένα ανάμικτο συναίσθημα. Το συναίσθημα ότι μετά τις γερμανικές εκλογές και ένα σχετικά ήσυχο καλοκαίρι θα αρχίσουν τα όργανα αναφορικά με την αντιμετώπιση της «ευρωκρίσης», γράφει η Braunschweiger Zeitung.
Πράγματι, η επίσκεψη του γερμανού υπουργού εξελίχθηκε όπως αναμενόταν: Στήριξη και ενθάρρυνση της ελληνικής κυβέρνησης για να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επαίνεσε τη συνέπεια της Αθήνας και υποσχέθηκε περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας το 2014. Προσέφερε, μάλιστα, έμπρακτη στήριξη με την υπογραφή του μνημονίου για το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο με τη στήριξη και συμμετοχή της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW. Και έπαινοι για την κυβερνητική συνέπεια και βοήθεια για τον επιχειρηματικό κόσμο. Για πολλούς αναλυτές η βοήθεια αυτή έρχεται πολύ αργά, με δεδομένο ότι χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς δουλειά.
Ο Σόιμπλε θα προτιμούσε να απαγορεύσει ακόμη και τις σκέψεις για «κούρεμα»
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε δυσάρεστα πράγματα στους Έλληνες. Εμφανίστηκε κατηγορηματικός στο ενδεχόμενο νέου «κουρέματος». Και σε αυτό δίνουν έμφαση πολλοί σχολιαστές σήμερα, καθώς μια μεγάλη μερίδα οικονομολόγων αλλά και η αντιπολίτευση εκτιμούν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή προς το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι μερικές ημέρες μετά τις εκλογές «η καγκελάριος Μέρκελ θα αναγκαστεί να παραδεχθεί πώς η διάσωση της Ελλάδας και της ευρωζώνης θα κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια στο γερμανό φορολογούμενο». Για τον λόγο αυτόν το «όχι» του Σόιμπλε στο «κούρεμα» ήταν κατηγορηματικό. Τα τηλεοπτικά δίκτυα και οι σχολιαστές εστίασαν σε αυτό το «όχι». Εννέα εβδομάδες πριν από τις εκλογές, αυτό θεωρείται το κρισιμότερο ερώτημα για την αξιοπιστία της κυβέρνησης Μέρκελ. Και όπως παρατηρεί η Die Welt, όσον αφορά το «κούρεμα», ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα προτιμούσε να απαγορεύσει ακόμη και τις σκέψεις για αυτό. Αντίθετα, το Der Spiegel χαρακτηρίζει επιπόλαιη αυτή τη στάση, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα χρειάζεται το κούρεμα τώρα» και σημειώνοντας ότι ο γερμανός υπουργός μπορούσε κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα να δει «τα συντρίμμια της αποτυχημένης πολιτικής διάσωσης» της χώρας.
Δικαίως, παρατηρεί το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι o κ. Σόιμπλε δεν απάντησε στα φλέγοντα ερωτήματα των συνομιλητών του στην Αθήνα, με κυριότερο, το πότε θα τελειώσει το δράμα που περνά η Ελλάδα.
Δεν υπάρχει σχέδιο υπέρβασης της ελληνικής κρίσης
Η επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα ήταν σημαντική, χωρίς να αλλάζει προς το παρόν επί της ουσίας τίποτε στη «συνταγή» διάσωσης. Σημαντική, γιατί είναι ζωτικής σημασίας για τους Έλληνες οποιαδήποτε πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, μολονότι τα 100 εκατομμύρια ευρώ που «έφερε» ο γερμανός υπουργός δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό. Κατά τα άλλα, επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά ότι πριν τις γερμανικές εκλογές δεν πρόκειται να υπάρξει καμία εξέλιξη στην υπόθεση της ελληνικής κρίσης. Η αλήθεια είναι ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για να απαλλαγεί η χώρα από τα κολοσσιαία της χρέη», παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung. Και έχει δίκιο.
Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη dw de
No comments:
Post a Comment