Monday 15 July 2013

Σοβαροί κίνδυνοι για την Κύπρο

Σοβαροί κίνδυνοι για την Κύπρο
15/07/2013

Παραμένουν στον ορίζοντα ο κίνδυνος νέας χρεοκοπίας της Κύπρου, αλλά και της εξόδου της μεγαλονήσου από την ευρωζώνη. 

Αυτό αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης 
Moody's, που μιλά για «νέα χρεοκοπία», διότι έχει ήδη θεωρήσει χρεοκοπία την ανταλλαγή ομολόγων και που εντοπίζει σοβαρά προβλήματα στο οικονομικό περιβάλλον και στα δημόσια οικονομικά. 

Στην έκθεσή του ο οίκος αναφέρει ότι καθορίζει τη διαβάθμιση κράτους αξιολογώντας τέσσερις βασικούς παράγοντες: Οικονομική ευρωστία, θεσμική ευρωστία, δημοσιονομική ευρωστία και πιθανότητα κινδύνου σε γεγονότα. 

Ο οίκος εκτιμά ότι τα χαμηλά επίπεδα οικονομικής ευρωστίας αντανακλούν την περιορισμένη οικονομική βάση της χώρας και τις ασθενείς προοπτικές ανάπτυξης. 

Η εξυγίανση τραπεζών, αναφέρεται στην έκθεση, θα οδηγήσει σε σημαντική συρρίκνωση των δραστηριοτήτων των εγχώριων τραπεζών, που θα επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα στο νησί από το 2013 και μετά. 

Επίσης, η ύφεση και η παρατεταμένη οικονομική αναδιάρθρωση θα έχουν σημαντική επίδραση στην επενδυτική εμπιστοσύνη και στην ελκυστικότητα της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο, που θα περιορίσει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα τα επόμενα χρόνια. Εν τη απουσία ισχυρών πηγών ανάπτυξης, το κεντρικό σενάριο του οίκου για την οικονομία είναι ότι δεν θα παρουσιάσει ανάπτυξη πριν το 2016. 

Ο οίκος θεωρεί ότι υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι ακόμα και σε αυτό το αρνητικό σενάριο. Αναγνωρίζει τις προοπτικές από το φυσικό αέριο και από πιθανή αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αλλά μόνο μακροπρόθεσμα. 

Στο δημοσιονομικό σκέλος ο οίκος θεωρεί αρνητικό το υψηλό επίπεδο χρέους και τις μεγάλες δημοσιονομικές ανάγκες που παρουσιάζει. 

Θεωρεί επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος από γεγονότα λόγω της κατάστασης στις τράπεζες και των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων. 

Στο μεταξύ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Κύπριος Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε «την αναγκαία πίστωση χρόνου» για την εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας, καθώς, όπως είπε, «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν». 

Όπως επίσης είπε, δεν επιθυμεί να προβεί σε σύγκριση μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης απόφασης του Eurogroup για την Κύπρο και ότι δεν είναι πρόθεσή του να εμπλακεί σε αντιπαράθεση για το πόσο σοφή ήταν η απόρριψη της πρώτης συμφωνίας. 

«Δεν επιθυμώ να αναφερθώ στις όποιες ευθύνες εκείνων, που μας οδήγησαν στις αποφάσεις του Μαρτίου, για τις οποίες τον λόγο έχουν η Ερευνητική Επιτροπή και οι ποινικοί ανακριτές», ξεκαθάρισε. 

Τόνισε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι ότι αποτράπηκε η συνολική κατάρρευση, αποφεύχθηκε η στάση πληρωμών και ταυτόχρονα βελτιώθηκε και ολοκληρώθηκε η δανειακή σύμβαση. 

Ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση του «δεν συζητά θέμα πώλησης χρυσού» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν θα υπάρξει δεύτερο μνημόνιο, εάν εφαρμόσουμε πιστά όσα συμφωνήσαμε», εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα επιτύχει στους στόχους της. 

Σχετικά με τη ρευστότητα, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι αυτή θα υπάρξει μόνο μετά την εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου. 

Για τα θέματα της ενέργειας, δήλωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από κινεζικές και ρωσικές εταιρίες για εκμετάλλευση φυσικού αερίου. 

Ο Κύπριος πρόεδρος εκτίμησε εξάλλου ότι μετά τις εκλογές στην Γερμανία η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα είναι «διαφορετική». 

«Ανεξάρτητα του πόσο σκληρή υπήρξε με μας, είναι μια ικανή ηγέτιδα», είπε χαρακτηριστικά. elzoni gr

No comments:

Post a Comment