Tuesday, 23 July 2013

τα χρέη στα ύψη

Την ανηφόρα πήρε το χρέος σε όλη την Ευρώπη
Ανοδικά κινείται το χρέος τόσο στην ευρωζώνη, όσο και στην Ευρώπη των 27, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), με την Ελλάδα να διατηρεί τα πρωτεία έχοντας το υψηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και την Ιρλανδία τα πρωτεία ως προς το ποσοστό της αύξησης του χρέους. 

Τα στοιχεία της αύξησης αφορούν το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2012. 

Έτσι, το δημόσιο χρέος της χώρας μας αυξήθηκε κατά 1,4 δις ευρώ, φθάνοντας τα 305,3 δις ευρώ ή το 160,5% του ΑΕΠ από 156,9% του ΑΕΠ. 

Την ίδια περίοδο, το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 92,2% του ΑΕΠ από 90,6% του ΑΕΠ, ενώ στην ΕΕ των «27» το χρέος αυξήθηκε στο 85,9% του ΑΕΠ από 85,2% του ΑΕΠ. 

Το χρέος μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο των πακέτων βοήθειας που δόθηκαν στη διάρκεια της κρίσης σε ορισμένα κράτη, ανήλθε στα 199,1 δις ευρώ ή το 2,1% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. 

Η Ελλάδα είχε το υψηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του πρώτου τριμήνου, ακολουθούμενη από την Ιταλία (130,3%), την Πορτογαλία (127,2%) και την Ιρλανδία (125,1%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά είχαν η Εσθονία (10%), η Βουλγαρία (18%) και το Λουξεμβούργο (22,4%). 
Τη μεγαλύτερη αύξηση του χρέους στο πρώτο τρίμηνο του 2013 κατέγραψαν η Ιρλανδία (+7,7 ποσοστιαίες μονάδες), το Βέλγιο (+4,7 ποσοστιαίες μονάδες) και η Ισπανία (+4 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ τις μεγαλύτερες μειώσεις σημείωσαν η Λετονία (-1,5 μονάδες), η Δανία (-0,8 μονάδες) και η Γερμανία (-0,7 μονάδες). 
Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2012, το χρέος αυξήθηκε σε 24 χώρες της ΕΕ και μειώθηκε μόνο σε 3 χώρες. 
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Ελλάδα (+24,1 ποσοστιαίες μονάδες), την Ιρλανδία (+18,3 μονάδες), την Ισπανίας (+15,2 μονάδες), την Πορτογαλία (+14,9 μονάδες) και την Κύπρο (+12,6 μονάδες). 

Έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία εξέλιξης των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού, στα 4,991 δις ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2013, έναντι ελλείμματος 12,477 δις ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 7,194 δις ευρώ. 

Το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 1,511 δις ευρώ και είναι σημαντικά μειωμένο έναντι του πρωτογενούς ελλείμματος 3,316 δις ευρώ την ίδια περίοδο του 2012 και του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 3,877 δις ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. 

Παράλληλα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 7,844 δις ευρώ ή σε ποσοστό 23,3%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 2,795 δις ευρώ ή ποσοστό 11,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, καθώς και στη μείωση των τόκων κατά 5,680 δις ευρώ ή ποσοστό 62% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012. 

Ορατό το τέλος της ύφεσης 

Οι ουρές των ανέργων στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα θα μεγαλώσουν κι άλλο, αλλά είναι ορατό πλέον το τέλος της οικονομικής ύφεσης στις χώρες αυτές, σύμφωνα με μια έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερ’ς σε δείγμα 40 και πλέον οικονομολόγων με αντικείμενο τις πιο αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης. 

Οι οικονομολόγοι του δείγματος αναμένουν ότι η ανεργία στην Ισπανία και στην Ελλάδα θα παραμείνει σε ένα επίπεδο ανώτερο του 27% και το 2015, σύμφωνα με την έρευνα. 

Η ανεργία στην ευρωζώνη έφτασε το 12,2% τον Μάιο, ποσοστό που μεταφράζεται σε 19,3 εκατ. ανθρώπους εκτός εργασίας. 

«Η ατέλειωτη δημοσιονομική λιτότητα απλώς δεν έφερε αποτέλεσμα και η ανεργία –ειδικά η ανεργία μεταξύ των νέων– παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα για την ευρωζώνη», σχολίασε οικονομολόγος της Merrion Stockbrokers του Δουβλίνου. «Ελλείψει μέτρων υπέρ της ανάπτυξης, τα ποσοστά της ανεργίας στις χώρες της ‘περιφέρειας’ θα παραμείνουν αυξημένα για ένα ορισμένο διάστημα», πρόσθεσε. 

Ωστόσο, από την έρευνα προκύπτει ότι η Πορτογαλία και η Ισπανία αναμένεται να καταφέρουν να επανέλθουν σε οριακή ανάπτυξη το 2014 και η Ελλάδα μπορεί να βγει από την ύφεση από την οποία πλήττεται εδώ και έξι χρόνια, εντός του 2014, έστω κι αν η καθαρή ανάπτυξη μοιάζει να απέχει ακόμα πολύ. 

Η Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση για έκτη συνεχή χρονιά, με την οικονομία να συρρικνώνεται κατά -4,5% το 2013. 

«Η συνολική εικόνα παραμένει ανάμικτη. Η αποκατάσταση της ισορροπίας στα δίδυμα ελλείμματα –του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και του προϋπολογισμού– που αντανακλούσε την [ασθένεια] της ελληνικής οικονομίας επί χρόνια, είναι μια θετική ένδειξη», δήλωσε οικονομολόγος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). 

Ωστόσο, η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικά πολιτικά προβλήματα, καθώς η πλειοψηφία της κυβέρνησης έχει συρρικνωθεί και η αναστάτωση συνεχίζεται, ιδίως μετά την έγκριση την περασμένη ενός νομοσχεδίου που προβλέπει τις απολύσεις 25.000 υπαλλήλων του δημόσιου τομέα μέσα σε οκτώ μήνες. 

Τα αμερικανικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Λιου 

Τις αναφορές του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου, ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα και ότι η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, προέβαλαν τα αμερικανικά ΜΜΕ. 

Σύμφωνα με τη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η σύμπλευση με την Ευρώπη παραμένει στην κορυφή της ατζέντας του, δίνοντας έμφαση στο ότι η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ εξαρτάται, εν μέρει, από τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. 

Όπως επισημαίνεται, η επίσκεψη του Τζακ Λιου στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε λίγες εβδομάδες πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα. 

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πριν από ένα χρόνο. Μολονότι, όπως τονίζεται, ο κ. Σαμαράς πιστώνεται την προώθηση δύσκολων μεταρρυθμίσεων και την αποκατάσταση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών της ευρωζώνης, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με μια μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο εσωτερικό της χώρας και με μια αναθέρμανση του σκεπτικισμού στο εξωτερικό. 

Το πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» σημειώνει ότι σε δηλώσεις του από την Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρθηκε στο δύσκολο δρόμο της Ελλάδας λόγω της οικονομικής δυσπραγίας. Σύμφωνα με την ανταπόκριση, ο κ. Λιου έφθασε στην Αθήνα, προερχόμενος από τη Μόσχα, όπου μαζί με άλλους υπουργούς Οικονομικών προέτρεψαν τους Ευρωπαίους να χαλαρώσουν την πολιτική της -γερμανικής έμπνευσης- δημοσιονομικής λιτότητας -στην οποία οφείλεται η υψηλή ανεργία στην Ελλάδα και το έκτο έτος ύφεσης- και να δώσουν έμφαση στην ανάπτυξη. 

«Η σύμπλευση με την Ευρώπη παραμένει στην κορυφή της ατζέντας μου, καθώς οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και η ανάπτυξη είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένες με την επίτευξη της ανάπτυξης και της ευημερίας στην Ευρώπη» δήλωσε ο κ. Λιου στο Μουσείο της Ακρόπολης, προσθέτοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας θα αποτελέσει παράγοντα κλειδί για την μελλοντική πορεία. 

Από την πλευρά του, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, με άρθρο του στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», αναφέρεται στην εσφαλμένη προσέγγιση της «χρεοκοπίας» στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, καθώς πολλοί σπεύδουν να μιλήσουν ξανά για μια κρίση ανάλογη της ελληνικής, που προήλθε από τη δημοσιονομική ανευθυνότητα και τους «άπληστους» δημοσίους υπαλλήλους. 

Ο κ. Κρούγκμαν επανέρχεται στην κριτική του έναντι του χειρισμού της ελληνικής κρίσης, όπου επικράτησε η δημοσιονομική ορθότητα έναντι των θέσεων εργασίας, όπως υποστηρίζει, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι για ένα μεγάλο διάστημα, οι πολιτικοί σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο είχαν «ελληνοποιήσει» την οικονομική κρίση, μεταφέροντας την εσφαλμένη προσέγγιση της Ελλάδας παντού, με αποτέλεσμα να πληγεί η όποια προοπτική οικονομικής ανάκαμψης. 

Όσο για τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», επανέρχονται με δημοσίευμά τους στην πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, υποστηρίζοντας πως η επιστροφή της χώρας στο εθνικό νόμισμα «θα έφερνε μεν ύφεση στην Ελλάδα, ωστόσο η απόσβεση του χρέους εν τέλει θα οδηγούσε την οικονομία στην ανάπτυξη».

No comments:

Post a Comment