Monday, 22 July 2013

μαδάνε την μαργαρίτα για το κούρεμα

Μαδάνε τη μαργαρίτα για το κούρεμαΓερμανικές εκλογές με… μενού την Ελλάδα

Η δραστική αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους βρίσκεται πλέον για τα καλά στο τραπέζι των συζητήσεων της (προεκλογικής) Γερμανίας, στον απόηχο της επίσκεψης Σόιμπλε στην Αθήνα και παρά την επιμονή του Γερμανού υπουργού των Οικονομικών να απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο νέου «κουρέματος». 

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung, ο επικεφαλής των «σοφών» της γερμανικής οικονομίας Κριστόφ Σμιντ υποστήριξε πως χώρες που διέρχονται οικονομική κρίση όπως η Ελλάδα, πρέπει να βοηθηθούν με μία «συμφωνία απόσβεσης χρέους» που θα είναι συνδεδεμένη με μία «πολιτική απαιτήσεων και ενισχύσεων». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σμιντ είναι της άποψης πως «από μόνη της η αλληλεγγύη δεν οδηγεί στην επίτευξη του στόχου, ούτε όμως και από μόνη της η σκληρότητα», προειδοποιώντας μάλιστα ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες πως η ευρωκρίση δεν θα έχει υψηλό κόστος για τους Γερμανούς. 

Όπως λέει, ενδεχομένως να χρειαστεί να αναθεωρηθούν επί τα χείρω οι προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας λόγω αναζωπύρωσης της κρίσης. 

«Μία κυβερνητική αλλαγή, η μη αποδοχή ενός μεταρρυθμιστικού πακέτου ή η κρίση ενός οίκου αξιολόγησης θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές συνέπειες», προειδοποιεί, αναφερόμενος και στις διαμαρτυρίες των πολιτών στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. 

Ακόμη πιο απόλυτος εμφανίζεται ο ο αμφιλεγόμενος οικονομολόγος Βίλχελμ Χάνκελ που υποστηρίζει ότι «το ευρώ στην τωρινή μορφή του δεν έχει καμία δυνατότητα επιβίωσης» και προβλέπει δραστική αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα, αλλά και για άλλα κράτη μετά τις εκλογές στην Γερμανία. 

Σε συνέντευξή του στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftwoche, ο κ. Χάνκελ τονίζει ακόμη ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα σύστημα παράλληλων νομισμάτων και προτείνει την εκ νέου εισαγωγή όλων των προγενέστερων εθνικών νομισμάτων με την παράλληλη διατήρηση του ευρώ ως νομίσματος αναφοράς. 

Σκληρή κριτική στη Μέρκελ 

Το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο και της προεκλογικής διαμάχης των δύο μεγάλων αντιπάλων των γερμανικών εκλογών, με τον υποψήφιο καγκελάριο των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ να κατηγορεί την Άγκελα Μέρκελ ότι αποκρύπτει από τους φορολογούμενους τους κινδύνους της ευρωκρίσης, προειδοποιώντας ότι περαιτέρω «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα πλήξει και τους πολίτες της Γερμανίας. 
«Φυσικά βρισκόμαστε σε μία ένωση ευθύνης. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι;», δήλωσε σε συνέντευξή του στο οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftswoche» και επισήμανε ότι για πρώτη φορά θα πρέπει να παραιτηθούν από αξιώσεις και οι δημόσιοι πιστωτές. 

Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και του επικεφαλής του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην Γερμανική Ραδιοφωνία επισήμανε ότι ήταν λάθος να ξεκινήσουν προγράμματα λιτότητας ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες που βρίσκονταν σε κρίση και με απουσία επενδύσεων. 

«Δεν πρέπει να εκπλήσσεται κανείς που αυτή η σωτήρια θεραπευτική νηστεία, την οποία η κυρία Μέρκελ επέβαλε στους Ευρωπαίους εξελίχθηκε σε νευρική ανορεξία», δήλωσε. 

Ο κ. Γκάμπριελ υποστήριξε ακόμη ότι στο μέλλον οι ευκατάστατοι πολίτες αυτών των χωρών θα πρέπει να επωμιστούν μεγαλύτερη ευθύνη, ακόμη και αν βρίσκονται στο εξωτερικό, ενώ κατηγόρησε την καγκελάριο ότι υποστηρίζει με μισή καρδιά τον αγώνα κατά της ανεργίας των νέων στις υπό κρίση χώρες. 

Ο Σόιμπλε απαντά 

Με άρθρο του που δημοσιεύθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και η Sueddeutsche Zeitung, ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών επαναλαμβάνει τη φράση του «δεν θέλουμε μια γερμανική Ευρώπη».
Υπάρχουν πολλά ενθαρρυντικά σημάδια από τις χώρες που έχει πλήξει η κρίση, αλλά και μια άλλη, αρνητική πλευρά, με την ανεργία και την ανασφάλεια των πολιτών, υποστηρίζει ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι  
συχνά στην δημόσια συζήτηση κυριαρχούν οι αμοιβαίες κατηγορίες και οι αντιφάσεις αναφορικά με αυτό που κάνει ή θα έπρεπε να κάνει η Γερμανία. 

«Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Γερμανία είναι πολύ ισχυρή για να ταιριάξει στην Ευρώπη και άλλοι ότι είναι πολύ αδύναμη για να έχει ηγετικό ρόλο στην ήπειρο», σημειώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και υπογραμμίζει ότι «εργαζόμαστε για να επιτύχουμε ένα λογικό βαθμό σταθεροποίησης, να δημιουργήσουμε εμπιστοσύνη και με αυτό τον τρόπο να θέσουμε τα θεμέλια για τη βιώσιμη ανάπτυξη στη Γερμανία και στην Ευρώπη». 

Αν αναγνωρίζει ωστόσο ότι Ευρώπη σημαίνει ισότιμη συνύπαρξη των κρατών της και θεωρεί ότι η Γερμανία υιοθετεί αυτή την άποψη ωστόσο έχει μία «ειδική ευθύνη» έναντι της αμοιβαία συμφωνηθείσας στρατηγικής για την επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη. 

Ο κ.Σόιμπλε υπενθυμίζει ότι πριν από δέκα χρόνια η Γερμανία ήταν ο ασθενής της Ευρώπης και χρειάστηκε να διανύσει επίπονη διαδικασία, έως ότου γίνει σήμερα ατμομηχανή της ανάπτυξης και άγκυρα σταθερότητας. 

Απορρίπτει πάντως την άποψη που θέλει τη Γερμανία να επιδιώκει να διαδραματίσει έναν ειδικό ρόλο, υποστηρίζοντας ότι αυτός ο ισχυρισμός οφείλεται σε παρανόηση και ξεκαθαρίζει: 

«Όχι, δεν θέλουμε μία γερμανική Ευρώπη. Δεν απαιτούμε από τους άλλους να ζουν όπως εμείς. Αυτή η κατηγορία δεν έχει νόημα, όχι περισσότερο από αυτό που έχουν τα εθνικά στερεότυπα που βρίσκονται πίσω από τέτοιους ισχυρισμούς». 

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» εξάλλου, ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά το θέμα του ενδεχόμενου νέου κουρέματος: 

«H Γερμανία δεν μπορεί να παράσχει περαιτέρω δάνεια αν υπολογίζει ότι δεν θα της επιστραφούν», λέει. «Ένα κούρεμα σε δημόσια δάνεια θα σήμαινε ότι η ευρωζώνη δεν θα πάρει πίσω τα δάνεια που παρείχε ως βοήθεια στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε τη χώρα. Η ανασφάλεια θα αυξανόταν. Για τη Γερμανία ένα κούρεμα των δανείων δεν θα ήταν δυνατόν και για λόγους που άπτονται του δημοσιονομικού δικαίου. Νομικά δεν μπορούμε να παρέχουμε περαιτέρω δάνεια, αν υπολογίζουμε ότι δεν θα μας επιστραφούν. Ένα ενδεχόμενο κούρεμα δεν θα είχε εξάλλου τα επόμενα χρόνια σχεδόν καμία επίδραση στην κατάσταση ρευστότητας της Ελλάδας, εφόσον οι τόκοι είναι ήδη σαφώς μειωμένοι και έχουν λάβει εν μέρει παράταση».

Υπενθυμίζει πως η ευρωζώνη πάντοτε διαβεβαίωνε ότι θα παράσχει υποστήριξη στην Ελλάδα, μέχρις ότου εκείνη αποκτήσει πάλι πρόσβαση στις αγορές αλλά θέτει ως προϋπόθεση να συνεχίσει η χώρα να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις. 

Υπογραμμίζει πως «για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα με επιτυχία απαιτείται διακομματική συναίνεση. Ελπίζω ότι η τωρινή κυβέρνηση θα συνεχίσει να έχει την απαραίτητη κοινωνική στήριξη για τις εκτεταμένες αλλαγές που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα». 
Ο κ. Σόϊμπλε δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα αν και αναγνωρίζει ότι η συνεχής πίεση μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα και φέρνει ως παράδειγμα τις περυσινές εκλογές. 

«Χωρίς την υλοποίηση των συμφωνημένων διαρθρωτικών αλλαγών η Ελλάδα δεν θα είναι θέση να ασκήσει πάλι ανεξάρτητη οικονομική πολιτική χωρίς να έχει ανάγκη τα δάνεια των άλλων κρατών», υπογραμμίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. 

Σημειώνει πως η ανταγωνιστικότητα μιας εθνικής οικονομίας είναι το «κλειδί» για μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη τονίζοντας πως «δημοσιονομική εξυγίανση και ανάπτυξη δεν είναι πράγματα αντιφατικά». 

Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο επέκτασής τους στην Ελλάδα εξετάζουν τα γερμανικά ταμιευτήρια, με επαφές που έχουν ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Ταμιευτηρίων (DSGV) Γκέοργκ Φάρενσον και ο προκάτοχός του και πρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ταμιευτηρίων Χάινριχ Χάασις και επικεφαλής του Ιδρύματος των ταμιευτηρίων για την διεθνή συνεργασία. 

Το Ίδρυμα ανακοίνωσε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται σταθερή και αξιόπιστη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη των μεσοαστικών οικονομικών δομών» και σημείωσε ότι το θέμα θα συγκεκριμενοποιηθεί με την ελληνική κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Frankfurter Rundschau», τα κατά τόπους ταμιευτήρια θα συγκεντρώνουν τις καταθέσεις της περιοχής τους και θα χορηγούν δάνεια, ενώ υπάρχει η σκέψη για δύο πιλοτικά ταμιευτήρια στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας και στην Πελοπόννησο, συμπεριλαμβανομένης και της σύστασης ενός ελληνικού συνδέσμου ταμιευτηρίων. 

Μακροπρόθεσμα, αναφέρει η εφημερίδα, μπορεί να συσταθούν έως και 40 νομικά ανεξάρτητα ταμιευτήρια, τα οποία θα διέπονται από τους νομικούς κανονισμούς της Ελλάδας και ίσως λάβουν τη μορφή ιδρυμάτων. 

Σύμφωνα με προγενέστερες πληροφορίες ο σύνδεσμος DSGV υπολογίζει σε επενδύσεις 25-50 εκ. ευρώ, οι οποίες όμως δεν θα προέλθουν από γερμανικούς φορείς. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται πληροφορίες της από τον σύμφωνα με το Επιτροπής, η οποία άλλωστε ενθαρρύνει την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, φαίνεται να συμφωνεί με την πρωτοβουλία.         www.elzoni.gr

No comments:

Post a Comment