Monday 15 July 2013

ΚΑΜΊΑ ΑΝΗΣΥΧΊΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΡΕΣΣ ΤΕΣΤ

Σάλλας: Στη Γενική τα «κόκκινα δάνεια» για να σωθούν επιχειρήσεις

Σάλλας: Στη Γενική τα «κόκκινα δάνεια» για να σωθούν επιχειρήσεις
Την προαναγγελία μετατροπής της Γενικής Τράπεζας σε βραχίονα διαχείρισης των επισφαλών δανείων του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, πρόταση για συγχώνευση των δραστηριοτήτων των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια, διαβεβαιώσεις για τις επιδόσεις της της τράπεζας στα επικείμενα stress test, καθώς και εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία, περιλάμβανε μεταξύ άλλων η ομιλία του προέδρου του ομίλου, Μιχάλη Σάλλα, στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων.
«Θα προχωρήσουμε σε μια συνολική παρέμβαση δημιουργώντας ένα νέο φορέα που θα έχει επαρκή κεφάλαια αλλά και διεθνείς συνεργασίες για τη σωστή διαχείριση επισφαλών επιχειρηματικών δανείων προκειμένου να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα να επανέλθουν σε ορθή πορεία», δήλωσε ο κ. Σάλλας αναφερόμενος στη Γενική τράπεζα.
Υπογράμμισε δε πως στην περίπτωση που η Γενική αναλάβει αυτό το έργο θα πραγματοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με παροχή δικαιωμάτων συμμετοχής στους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς και προτεραιότητας εκείνους που κάλυψαν το 20% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.
Stress Test
Παράλληλα, ο κ. Σάλλας εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα περάσει τα stress tests των τραπεζών που προβλέπεται να διεξαχθούν έως το τέλος του έτους όπως έχουν ζητήσει οι διεθνείς δανειστές της χώρας.
Η Πειραιώς έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) στο 14,5%, τον υψηλότερο ανάμεσα στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, μετά την κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών ύψους 7,3 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα, όπως τόνισε ο διευθύνωνσύμβουλος της τράπεζας Σταύρος Λεκκάκος.
«Είμαι βέβαιος ότι τα stress tests θα δείξουν ότι δεν θα χρειαστούμε νέακεφάλαια», δήλωσε ο κ. Σάλλας σε δημοσιογράφους μετά τη γενική συνέλευση των μετόχων.
Παράλληλα, προέβλεψε ότι το 2015 θα είναι κερδοφόρος χρονιά για τον όμιλο της Πειραιώς, ενώ προανήγγειλε και νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου
Βαλκάνια
Ο κ. Σάλλας διατύπωσε πρόταση για τη συγχώνευση των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια, την οποία, όπως είπε, έχει υποβάλει και στους συναδέλφους του, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι θα προχωρήσει καθώς, όπως τόνισε, στις αγορές των Βαλκανίων οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να κάνουν πιο ανταγωνιστική την παρουσία τους, με μεγαλύτερο μέγεθος, έτσι ώστε να υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη για την Ελλάδα.
Οικονομία
Όσον αφορά στην ελληνική οικονομία, ο κ. Σάλλας τόνισε πώς αυτήχρειάζεται ρευστότητα, προσθέτοντας ότι η τράπεζα θα επικεντρωθεί πλέον στη χρηματοδότηση κλάδων που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή και την υποκατάσταση εισαγωγών παρά την καταναλωτική πίστη, όπου λόγω της ύφεσης έχει μειωθεί σημαντικά η ζήτηση.
«Ελπίζουμε η πορεία της ελληνικής οικονομίας να είναι θετική, ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε ως τραπεζικό σύστημα στις εξής τρεις προκλήσεις: Πρώτον, στη διασφάλιση της ρευστότητας στην αγορά, δεύτερον στην αναδιάρθρωση και διαχείριση των επισφαλών δανείων και, τρίτον, στη δημιουργία πιο ανταγωνιστικών όρων, ώστε με χαμηλότερα επιτόκια να συμβάλουμε στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Βέβαια, για να γίνουν όλα αυτά πρέπει η μακροοικονομική κατάσταση της χώρας να είναι τέτοια ώστε οι τράπεζες να μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα από τις αγορές και να επιστρέψουν πάση θυσία οι καταθέσεις», δήλωσε ο κ. Σάλλας.
Τόνισε δε πως υπάρχουν ολόκληροι κλάδοι που το μέλλον τους κινδυνεύει, αναφέροντας ως παράδειγμα την ακτοπλοΐα.
Τέλος, χαρακτήρισε τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του 2013, ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας για την οικονομία, καθώς η δημιουργία πλεονάσματος θα έχει πολλαπλά οφέλη μιας και πολλά εξαρτώνται από αυτό.
Ο κ. Σάλλας τόνισε ότι δεν χρειάζονται άλλα μέτρα, αλλά θα πρέπει να «τρέξουν» οι μεταρρυθμίσεις. ΗΜΕΡΗΣΙΑ

No comments:

Post a Comment