Friday 12 July 2013

προβλέπουν χρηματοδοτικό κενό

Προβλέπουν χρηματοδοτικό κενόΔιλήμματα του παρόντος, ανησυχίες από το μέλλον
Μπορεί στην Ελλάδα την επικαιρότητα να μονοπωλούν οι διαθεσιμότητες των δημοτικών αστυνομικών και η κατάργηση των σχολικών φυλάκων, τους δανειστές της χώρας μας, όμως, ήδη απασχολεί ο κίνδυνος να αντιμετωπίσει η Αθήνα χρηματοδοτικό κενό μετά το τέλος των μνημονίων και ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. 

Χθες, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, δήλωσε πως η Ελλάδα δεν θα παρουσιάσει «χρηματοδοτικό κενό» μέχρι τον Ιούλιο του 2014, προσθέτοντας ότι τέτοιο κενό αναμένεται να εμφανιστεί μετά τον Ιούλιο του 2014». 

Σύμφωνα με τον κ. Ράις στο τέλος του μήνα θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου για την Ελλάδα, προκειμένου να αποφασίσει για τη δόση του 1,8 δις ευρώ, η οποία αναμένεται να δοθεί στα μέσα Αυγούστου. 

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου αναφέρθηκε επίσης στην κοινή ανακοίνωση του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ της περασμένης Δευτέρας, επαναλαμβάνοντας ότι, σε γενικές γραμμές, το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση και αναμένεται να υπάρξει σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014. 

Προειδοποίησε, όμως, ότι οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία εξακολουθούν να «παραμένουν αβέβαιες», για εσωτερικούς και εξωγενείς λόγους. 

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση της χώρας μας, ο κ. Ράις υπενθύμισε και πάλι τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων για την στήριξη της Ελλάδας. εφόσον τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ προσδοκά ότι όλα τα μέρη θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα για «την αναγκαία χρηματοδότηση». 

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ρωτήθηκε επίσης αν το Ταμείο ενέκρινε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, για να απαντήσει ότι η συμφωνία της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει την προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε εστιατόρια και τροφοδοσία, προσθέτοντας ότι το εν λόγω θέμα συνεχίζει να απασχολεί τις συζητήσεις των δανειστών με τις ελληνικές αρχές. 

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση γύρω από επικρίσεις για το ρόλο και την αποστολή του ΔΝΤ στα δανειακά προγράμματα σε ευρωπαϊκές χώρες και ειδικότερα για την Ελλάδα και την Πορτογαλία ότι «το ΔΝΤ κατηγορείται πως βοήθησε την ΕΕ στην απόκρυψη των προβλημάτων κάτω από το χαλί» και ότι έχουν αναβληθεί να δοθούν λύσεις σε σοβαρά διλήμματα για μετά τις γερμανικές εκλογές, ο κ. Ράις αντέκρουσε τις κατηγορίες, διατυπώνοντας την άποψη ότι το ΔΝΤ λειτουργεί με διαφάνεια και με πλήρη συνεργασία με τους εταίρους του. 

Όσον αφορά στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, όσον αφορά την εφαρμογή του πρώτου προγράμματος την περίοδο 2010-2012.
 
Ο αμερικανικός Τύπος
Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει το δάνειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να την αφήσει στη μοίρα της, υποστηρίζεται σε σχετικό βίντεο που προβάλλει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα «Ουόλ Στριτ Τζέρναλ».
 
Όπως αναφέρεται, κάθε φορά που η χώρα αξιολογείται, αποκαλύπτεται ότι για μια ακόμη φορά δεν έχει πετύχει τους στόχους της. Εντούτοις, σημειώνεται χαρακτηριστικά, η ΕΕ δεν μπορεί να αφήσει την Ελλάδα στη μοίρα της, γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε με παραδοχή της δικής της αποτυχίας. Το πιο πιθανό όμως, όπως υπογραμμίζεται, είναι και να μην πάρουν ποτέ τα χρήματα τους πίσω.
 
Υπογραμμίζεται επίσης ότι το υπέρογκο χρέος της Ελλάδας είναι βέβαιο ότι θα αναγκάσει την ΕΕ να παραδεχτεί ότι δίνει αυτά τα χρήματα απλώς γιατί αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, αυτό θα είναι πολύ πιο καταστρεπτικό για το ίδιο το ευρώ. Η ΕΕ θα μπορούσε να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα δεν θα ξοδεύει περισσότερα απ' αυτά που εισπράττει μέσω της φορολογίας και τότε ενδεχομένως να υπάρξει μια διαγραφή του χρέους, αποδεχόμενη εν μέρει την αποτυχία.
 
Τότε, σύμφωνα πάντα με το βίντεο της εφημερίδας, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει τα ηνία μέσα από ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αν και είναι γνωστό ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν φημίζονται για ρηξικέλευθες αλλαγές. Απαιτείται, όπως και να έχει, ειλικρίνεια από όλες τις πλευρές.  elzoni gr

No comments:

Post a Comment