Tuesday 10 December 2013

ΣΥΡΙΖΑ: «ΤΟ 2014 ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ»

ΣΥΡΙΖΑ: «ΤΟ 2014 ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ»
10/12/2013
Νέα κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέσπασε μετά την ανακοίνωση της πολίτικης απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε την Κυριακή.
Στην απόφαση τονίζεται πως «το 2014 είναι χρόνος αγώνα και ελπίδας, θέλουμε να γίνει χρόνος της μεγάλης ανατροπής» και σημειώνεται ότι «τα μνημόνια δεν συνιστούν σχέδιο εξόδου από την κρίση, αλλά πρόγραμμα κοινωνικής λεηλασίας».
Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εκ νέου εκλογές και κάνει λόγο για ανθρωπιστική κρίση, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση πως «όχι μόνο δεν αναγνωρίζει τις καταστροφικές συνέπειες της μνημονιακής λαίλαπας, αλλά δρομολογεί και νέες καταστροφές, είτε εφαρμόζοντας εσπευσμένα όσα έχουν ήδη ψηφιστεί, είτε προδιαθέτοντας για την ανάγκη λήψης νέων κάθετων ή οριζόντιων μέτρων, κύρια στο δημόσιο, την υγεία και τις συντάξεις».
Τονίζει πως η κυβέρνηση επιτίθεται με «πλειστηριασμούς της εφορίας, ακόμη και για ασήμαντα ποσά, κατασχέσεις ακόμη και της πρώτης κατοικίας για χρέη στις τράπεζες ή στα ασφαλιστικά ταμεία, φόρους ακινήτων και γενικά υπερφορολόγηση των γνωστών "υποζυγίων" (μισθωτών και συνταξιούχων), απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και απολύσεις στο δημόσιο, καταργήσεις οργανισμών κλπ.».
Την ίδια ώρα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαπιστώνει ότι «παρά το γεγονός ότι περισσεύει η ανέχεια και η αγανάκτηση, δεν υπάρχει ένας γενικευμένος κοινωνικός ξεσηκωμός, ωστόσο, σε όλο αυτό το διάστημα γίνονται κινητοποιήσεις που κεντρικό χαρακτηριστικό τους είναι το πείσμα, η διάρκεια και η κοινωνική συναίνεση που συγκεντρώνουν».
Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η κυβερνητική επιμονή στο αδιέξοδο, για την κοινωνία, μνημονιακό πρόγραμμα προκαλεί κρίση πολιτικής εκπροσώπησης, αφού πλατιά κοινωνικά στρώματα που παραδοσιακά στήριζαν τα κόμματα του πάλαι ποτέ δικομματισμού, βλέπουν τις βασικές συντεταγμένες της καθημερινότητάς τους να θρυμματίζονται και να αντιμετωπίζουν το φάσμα της εξαθλίωσης».
«Αυτή η κρίση πολιτικής εκπροσώπησης εντείνει την αστάθεια του πολιτικού-τραπεζικού-μιντιακού συμπλέγματος εξουσίας. Το σύστημα κλυδωνίζεται και αναζητεί στηρίγματα στην αθλιότερη εκδοχή προπαγάνδας (έτσι όπως αυτή εκφράζεται από τη μονταζιέρα και την τηλεοπτική διαπλοκή), στην όξυνση του κρατικού αυταρχισμού (έτσι όπως τον είδαμε π.χ. στην περίπτωση της ΕΡΤ αλλά και των μαθητών, μόλις προχθές), στην τάση de facto ενοποίησης των δύο κυβερνητικών κομμάτων (που ήδη παίρνει σάρκα και οστά σε συνδικάτα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση) καθώς και στην αναζήτηση αναχωμάτων στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ (έτσι όπως αυτή εκφράζεται από την επιχείρηση συσπείρωσης του δήθεν κεντροαριστερού, ιστορικά φθαρμένου πολιτικού προσωπικού)».
«Ρεαλιστικός ο στόχος της αυτοδυναμίας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές»
Σίγουρος για την αυτοδυναμία στις επόμενες βουλευτικές εκλογές εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, υπογραμμίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης, επιδιώκοντας τη συμπαράταξη και την ενεργό συμμετοχή των πιο δημιουργικών τμημάτων της κοινωνίας, αυτών που σήμερα αντιστέκονται στα μνημόνια, των ενεργών πολιτών, των επιστημόνων, της νεολαίας. Η επόμενη μέρα θα χτιστεί μαζί με την κοινωνία. Χρειάζεται να προβάλλουμε το πρόγραμμά μας, πρόγραμμα θετικής διεξόδου από την κρίση και προστασίας της κοινωνίας μέσω της παραγωγικής, κοινωνικής, δημοκρατικής, οικολογικής και πολιτισμικής ανασυγκρότησης της χώρας μας».
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αναφέρει πως το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τονίζοντας πως αυτό που διεκδικεί είναι αυτοδιοίκηση, ενεργό συμμέτοχο στην ανασυγκρότηση της χώρας.
Κεδίκογλου: Να πάρει θέση ο κ. Τσίπρας
Στο μεταξύ, να ξεκαθαρίσει τη θέση του σχετικά το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, θέμα που έχει ανοίξει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Σημειώνεται ότι μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1, ο κ. Λαφαζάνης άφησε εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, μετά και την παρέμβαση του στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ε. του κόμματος.
Όπως ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης «επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εφαρμογή αντιμνημονιακής πολιτικής και προγράμματος εντός της Ευρωζώνης» ξεκαθαρίζοντας πάντως πως «εάν δεχθούμε εκβιασμούς, απειλές ή εκβιαστικά διλήμματα εμείς θα εφαρμόσουμε το αντιμνημονιακό μας πρόγραμμα».
Σχολιάζοντας αυτές τις δηλώσεις, ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε ότι «κάθε λεπτό που περνάει και ο κ. Λαφαζάνης παραμένει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή επίσημος εκφραστής των θέσεων του κόμματος, σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας συμφωνεί με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».
«Το να πατάς σε δυο βάρκες, σε αυτή του Τέξας και σε αυτή του κ. Λαφαζάνη, δεν γίνεται. Περιμένουμε από τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει επιτέλους άμεσα τη θέση του», σημείωσε.
Την ίδια ώρα, οι θέσεις του κ. Λαφαζάνη σχολιάστηκαν όμως και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Δημήτρη Παπαδημούλη να ξεκαθαρίζει μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει, μετά από πολυετείς συζητήσεις, και με μεγάλη πλειοψηφία του Συνεδρίου του, ότι δεν υιοθετεί την πολιτική επιστροφής στη δραχμή».
«Όσα λέει ο Αλέξης Τσίπρας παντού, εκφράζουν τις συλλογικές, συνεδριακές μας θέσεις. Η άλλη άποψη που εκφράζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι σεβαστή, αλλά είναι μειοψηφική».
«Αυτή την ώρα, όμως, και με τη συνδρομή του Π. Λαφαζάνη, πρέπει να εργαστούμε για να υλοποιήσουμε με ταχύτητα και συνέπεια όσα έχουμε συλλογικά αποφασίσει», και υπογράμμισε πως «αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχωρήσει με σοβαρότητα, με ενότητα και εξωστρέφεια, τότε θα βυθιστούμε σε μια εσωστρέφεια που θα οδηγήσει σε μια απόσπαση από τις ανάγκες των καιρών».
Σε απάντηση το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε πως «οι θέσεις του κόμματος και οι προτάσεις του είναι γνωστές, τις έχει παρουσιάσει στον ελληνικό λαό και κερδίζουν διαρκώς την εμπιστοσύνη του».
«Η έννοια της εσωκομματικής δημοκρατίας, η πρακτική των ανοιχτών διαδικασιών, των συνθέσεων, του σεβασμού στις μειοψηφικές απόψεις αλλά και στις συλλογικές αποφάσεις, είναι άγνωστες στα προσωποπαγή και αποστεωμένα κόμματα του πάλαι ποτέ δικομματισμού. Μοναδικό άγχος τους είναι η διατήρηση πάση θυσία της εξουσίας και οι διαφωνίες τους εξαντλούνται στη διανομή των λαφύρων από τη λεηλασία του ελληνικού λαού» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνέχεια, η ΝΔ σε ανακοίνωσή της εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει ευθέως εάν θέλει ευρώ ή δραχμή. «Θα δημιουργήσει, ναι ή όχι, "bank run, φτώχεια, δυστυχία και καταστροφή" η ενδεχόμενη αμφισβήτηση του ευρώ;», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.  elzoni.gr

No comments:

Post a Comment