Friday 20 December 2013

Στην Ελλάδα η σκυτάλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης


Στην Ελλάδα η σκυτάλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2014, θα παρουσιάσει σήμερα στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.
Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες, Νίκου Χρυσολωρά

Προσερχόμενος χθες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως «η Ελλάδα αρχίζει την προεδρία της Ε.Ε. με θετικές επιδόσεις, πρωτογενές πλεόνασμα και επικείμενη ανάκαμψη. Θα είναι μια προεδρία ελπίδας, ελπίδα για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη».
Για πρώτη φορά από την υπογραφή της Συνθήκης της Λισσαβώνας, το 2009, βασικό θέμα στην ατζέντα της συνόδου ήταν η ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, παρουσία και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Η ελληνική πλευρά εμφανιζόταν ικανοποιημένη από το γεγονός ότι στο προσχέδιο συμπερασμάτων υπήρχε αναφορά στην ανάγκη διεύρυνσης της έννοιας των απειλών για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, με ρητή αναφορά στις κυβερνοαπειλές (η βασική αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία είναι η ENISA, με βάση την Ελλάδα) και τις απειλές στα ευρωπαϊκά ύδατα.
Ιδιαίτερα το δεύτερο σκέλος ανοίγει τον δρόμο, σύμφωνα με πηγές του ελληνικού κυβερνητικού επιτελείου, για μεικτές ευρωπαϊκές αποστολές και στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Επιπλέον, στο κείμενο των συμπερασμάτων περιλαμβανόταν ώς χθες και ρητή αναφορά στην ανάγκη διατήρησης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρώπης, μέσω της προστασίας της αμυντικής βιομηχανίας, αναφορά την οποία κυβερνητικοί παράγοντες εμμέσως συνέδεαν και με την τύχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Στην τοποθέτησή του ενώπιον των εταίρων του, ο κ. Σαμαράς τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η Ελλάδα διαθέτει το 6% των συνολικών κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού για την άμυνα, εξ ου και υποστηρίζει θερμά την ανάγκη για συνέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακος.
Στο δείπνο της συνόδου, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα θέματα της οικονομικής και τραπεζικής
Ο Αντ. Σαμαράς ενοποίησης. Υπενθυμίζεται ότι μετά την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε προχθές από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών για τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών της Ευρωζώνης, η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της Ε.Ε., θα αναλάβει, εκ μέρους των κρατών-μελών, να φέρει εις πέρας τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωβουλή, ώστε να ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία για την τραπεζική ενοποίηση πριν από τις ευρωεκλογές. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας, από το νέο έτος, και από την έκβασή της θα κριθεί εν πολλοίς και η επιτυχία της ελληνικής προεδρίας.
Σημειώνεται ότι η Ευρωβουλή εμφανίζεται δυσαρεστημένη από τα βασικά σημεία της συμφωνίας των υπουργών Οικονομικών, καθώς ο προτεινόμενος μηχανισμός για την εκκαθάριση τραπεζικών ιδρυμάτων είναι πολύπλοκος και δεν εξασφαλίζει ότι οι αναγκαίες αποφάσεις θα λαμβάνονται όσο γρήγορα απαιτείται. Επιπλέον, το ενιαίο ταμείο εξυγίανσης των τραπεζών θα αναλάβει πλήρως το βάρος της χρηματοδότησης τραπεζικών εκκαθαρίσεων σε δέκα χρόνια και οι συνολικοί του πόροι (55 δισ.) δεν θα είναι επαρκείς για την αντιμετώπιση συστημικής κρίσης. Στο μεσοδιάστημα, τα εθνικά ταμεία χρηματοπιστωτικής σταθερότητας θα είναι υπεύθυνα για το κόστος των εκκαθαρίσεων και η «αμοιβαιοποίηση» των βαρών, σε επίπεδο Ευρωζώνης, θα αυξάνεται σταδιακά, χρόνο με τον χρόνο. Επιφυλάξεις για τις λύσεις που προτείνονται είχαν εκφράσει τις προηγούμενες ημέρες τόσο η Κομισιόν όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν και επισήμως χαιρέτισαν την πολιτική συμφωνία ως «άλμα προόδου» προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης καθημερινή

No comments:

Post a Comment