Thursday 19 December 2013

Εκτοξεύτηκε το διαστημικό τηλεσκόπιο «Γαία» (video)

Εκτοξεύτηκε το διαστημικό τηλεσκόπιο «Γαία» (video)
Στόχος της πιο φιλόδοξης ευρωπαϊκής διαστημικής αποστολής είναι η χαρτογράφηση του γαλαξία μας και η καταγραφή ενός δισεκατομμυρίου αστεριών.
BBC, AP

Η πιο φιλόδοξη ευρωπαϊκή διαστημική αποστολή είναι πλέον γεγονός. Το διαστημικό τηλεσκόπιο «Γαία» εκτοξεύτηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία στη Γαλλική Γουιάνα και αποστολή του είναι να συνθέσει τον πιο λεπτομερή χάρτη του γαλαξία μας που έχει υπάρξει ποτέ.
Το κόστος του τηλεσκόπιου ξεπερνά τα 700 εκατομμύρια δολάρια και θα καταγράψει χάρη στη μεγαλύτερη διαστημική κάμερα που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα, 1.000 megapixel την ηλικία, την κίνηση, την ταχύτητα και την απόσταση ενός δισεκατομμυρίου αστεριών.
Μάλιστα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η λήψη τρισδιάστατων φωτογραφιών, οι οποίες θα συμβάλλουν στον προσδιορισμό της θέσης του πλανήτη μας στον γαλαξία.
Εξάλλου, το «Γαία» θα εξερευνήσει το διάστημα αναζητώντας πλανήτες, αστεροειδής και κομήτες πέραν του ηλιακού συστήματος ενώ για πολλούς επιστήμονες η αποστολή είναι ένα τεστ στη θεωρία της σχετικότητας του Άλμπερτ Αινστάιν.
Το ταξίδι θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα ενώ για την προετοιμασία του χρειάστηκαν περισσότερα από είκοσι χρόνια.kathimerini

No comments:

Post a Comment